Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Borneo avantura

Trajanje: 13 dana

Uspon na Mt.Kinabalu (4095m), rafting, ronjenje…

Polazak: 25.12.2015

O ekspediciji

U jednoj avanturi spojili smo sve što na Borneu postoji: Penjanje na Mt.Kinabalu (4095m) najviši vrh u jugoistočnoj Aziji, rafting u nabujaloj planinskoj reci, vožnju MTB kroz džunglu, obilazak autentičnih plemena  i na kraju dvodnevno ronjenje u najatraktivnijem moru na svetu.Tokom posete Borneu imaćemo priliku da vidimo Orangutane u njihovom prirodnom staništu. Drveće dostiže visinu od 30 metara a gustina vegetacije je nezamisliva. Biljni i životinjski svet je veoma raznovrstan što će nesumnjivo ovu avanturu dodatno učiniti posebnom.

Borneo top

Sa vrha Mt. Kinabalu u jutarnjim satima vide se čak udaljeni Filipini pa i dalje. Mi ćemo sve vreme boraviti na teritoriji države Sabah, koja je jedna od 13 Malezijskih država i nalazi se na ostrvu Borneo. Kota Kinabalu je glavni grad ove države i biće naša baza za sve aktivnosti na ostrvu

Borneo 2Ronjenje se odvija u Tunku Abdul Rahman Nacionalnom parku koji se nalazi na pet ostrva udaljenih samo 30 minuta vožnje čamcem od Kota Kinabalu.Borneo se nalazi na samom ekvatoru i tokom cele godine u popodnevnim satima pada kiša, ali se u toku noći izvedri i pre podne je vidljivost odlična.U povratku ćemo obići Singapur i sve njegove atrakcije.

 

Plan Puta

1.Dan BEOGRAD-KOTA KINABALU
Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla”, Beograd. Let Beograd – Singapur – Kota Kinabalu.

2.Dan KOTA KINABALU
Transfer do hotela. Smeštaj. Ručak u hotelu 3*. Obilazak grada.Večera.Noćenje.

3.Dan KOTA KINABALU PARK
Naša jungle avantura startuje u Poring Hot Springs gde se nalaze 5 termalnih izvora (49 – 60°C).Prvo ćemo svratiti do sela Nabalu a zatim krenuti u avanturu šetanja po krošnji drveća (canopy walkway) na 30m iznad tla.Imaćemo priliku da upoznamo najraznovrsniji biljni i životinjski svet, zato je fotoaparat obavezan rekvizit na ovom putovanju.Nakon toga odlazimo do termalnih izvora gde u toplim bazenima uživamo u pogledu na uredjen cvetni vrt.Ručak u restoranu.Posle ručka obilazak zaštićene zone u kojoj raste preko 1500 vrsta orhideja, 4500 zaštićenih biljnih vrsta od kojih 77 raste samo na tom prostoru i nigde više.U parku takođe živi 289 vrsta ptica i 290 vrsta leptira.Na kraju dana smeštamo se u Kinabalu Park hotel 3*.Večera.Noćenje.

4.Dan KINABALU PARK
Doručak.Transfer do Kinabalu parka gde nam počinje penjanje ka vrhu Mt.Kinabalu (4095m).Registrujemo se na ulasku u park kod Timpohon gate i krećemo na uspon koji traje 4-5 sati Prolazimo kroz različite zone vegetacije i uživamo u pogledu.Dolazimo do planinske kuće Laban rata na visini od 3297m.Smeštaj u sobama. Večera. Noćenje.

5.Dan MT.KINABALU (4095m)
Polazak na završni uspon na Mt.Kinabalu (4095m) u 03.00h kako bi posmatrali izlazak sunca na vrhu! Uživanje u nesvakidašnjem pogledu.Povratak do Laban rata guest house na doručak.Posle check-out spuštamo se do Kinabalu Parka (Timpohon gate) gde uzimamo naše sertifikate o usponu na vrh. Transfer 4×4 vozilima do našeg hotela u Kota Kinabalu.

6.Dan RAFTING
Doručak.Transfer do mesta gde nam počinje rafting avantura na reci Padas. Vozimo se železnicom koja je izgradjena u 19. veku.Spust počinje od sela Pangi koje naseljava Murat pleme u prošlosti poznato kao lovci na glave.Naš rafting traje 23km sa 7 vodopada (Težina III/IV).Ručak u prirodi. Povratak u Kota Kinabalu. Večera.Noćenje.

7.Dan RASA RIA RESORT
Doručak.Nakon doručka krećemo za Rasa Ria Resort.Po dolasku videćemo video prezentaciju o životu Orangutana na ostrvu Borneo.Imaćemo priliku da bolje upoznamo najveću životinju koja živi na drveću a koja spada medju najinteligentnije primate.Videćemo kako prave gnezda u kojima spavaju, kao i priliku da ih lično hranimo.Povratak u Kota Kinabalu.Doček nove godine po posebnom programu
OPCIONO: Ko je avanturista u duši može umesto odlaska u Rasa Ria Resort, da napravi MTB turu do Kota Belud (3h).Tamo imamo ručak i kupanje na plaži.Popodne povratak hotel.(3h)

8.Dan MARI MARI PLEMENA
Mari Mari je možda najbolje mesto gde se može upoznati tradicija i kultura plemena koje žive na ostrvu Borneo.Imaćemo priliku da upoznamo njihov način života, gradnje kuće, spremanje hrane, način lova i ostale veštine neophodne za život u džungli.Tu žive plemena: Bajau, Lundayeh, Murut, Rungus i Dusun.Videćemo specifičan načim paljenja vatre uz pomoć bambusa, a posebno interesantan je način pravljenja tetovaža i njihov simbolizam.Kroz svojevrsno putovanje kroz prošlost najbolje ćete doživeti ukuse, mirise, zvukove i osetiti jedinstvenost ovog ostrva.

9.Dan RONJENJE U TUNKU ABDUL RAHMAN NACIONALNOM PARKU
Doručak.Transfer malim brodom do Tunku Abdul Rahman parka.Smeštaj u ronilačkom kampu.Ronjenje sa instruktorima na spektakularnim lokacijama.Dva zarona dnevno do dubine od 25 metara.Ko ne želi da roni može uživati u peščanim plažama na ostrvu.Povratak u kamp.Večera.Noćenje.
10.Dan RONJENJE U TUNKU ABDUL RAHMAN NACIONALNOM PARKU
Doručak.Transfer čamcem do obližnjeg ostrva na novu lokaciju.Ronjenje sa instruktorima.Dva zarona dnevno do dubine od 25 metara.Ko ne želi da roni može krenuti na lagani trek po ostrvu.Povratak u Kota Kinabalu.Večera.Noćenje.

11.Dan KOTA KINABALU – SINGAPUR
Polazak za Singapur u 12.10h a dolazak u 14.10h.Transfer i smeštaj u hotelu sa 4*.Obilazak atrakcija u gradu: Zološki vrt, Vrt orhideja,Jurong park ptica,Singapurska staza hrane i dr.Večernji izlazak.Noćenje.

12.Dan SINGAPUR – BEOGRAD
Doručak.Vožnja na najvećem panoramskom točku na svetu, pomorski muzej i akvarijum, tura brodiićem po zalivu i dr. Ručak. Kasni check-out u 16.00h. Obilazak kineske četvrti.Transfer do aerodroma.Povratak za Beograd.

13.Dan BEOGRAD

Dolazak u Beograd u 11.10

Organizacija

 

Cena: 1000 eura i 2250 USD

Organizacija obuhvata:

 avio prevoz na relaciji Beograd – Singapur – Kota Kinabalu

-sve aerodromske takse

-transferi minibusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma

– svi transferi na ostrvu i Singapuru po programu.

– smestaj u hotelu sa 4* u Kota Kinabalu, pun pansion u sobama  1/2 .

– smestaj u hotelu sa 3* u Kinabalu park, pun pansion u sobama 1/2.

– smestaj u planinskoj kući Laban Rata, pun pansion u sobama 1/4.

– smestaj u hotelu sa 4* u Singapuru  na bazi BB u sobama  1/2 .

– dozvole za Nacionalne parkove: Kinabalu i Tunku Abdul Rahman

-dvodnevni ronilački kamp sa opremom i instruktorima, prema programu.

-usluge lokalnih vodiča prema programu

-oprema: planinski bicikl, oprema za ronjenje i oprema za rafting

-jednodnevni rafting sa opremom i instruktorima, prema programu

-dozvola za uspon na vrh Mt.Kinabalu (4095m)

-usluge profesionalnog vodica na usponu  prema programu

-troškovi organizacije

Organizacija ne obuhvata:

– Malezijska viza pri ulasku u zemlju /  10 eura

– međunarodno zdravstveno osiguranje

– taxi prevoz u Kota Kinabalu

– individualni troškovi u Kota Kinabalu i tokom treka

-dve fotografije kao za pasos 3,5×4,5

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.

Prijave najkasnije do 60 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:

– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju

– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju

– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:

– Ukoliko je otkaz 45 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca

– Ukoliko je otkaz 30-44 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca

– Ukoliko je otkaz 15-29 dana pred polazak vraća se 30% uplaćenog novca

– Ukoliko je otkaz 14 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.

U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Vodič na Borneu:

Dragan Jaćimović

Oprema koju preporučujemo:   

1. Ranac (oko 50l)

2. Pantalone za trekking (keper ili sl.)

3. Bermude za trek po ostrvu.

4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)

5. Cipele za planinarenje ili duboke patike, rezervne patike

6. Čarape – termo + obične

7. Majice pamucne

8. Aktivni veš za uspon na Mt.Kinabalu

9. Vunena kapa (ili polar)

10. Šešir (zaštita od Sunca)

11. Dukserica od Polara

12. Rukavice (polar)

13. Peškir i pribor za higijenu

14. Naočare za Sunce

15. Čeona lampa

16. Boca za vodu od 1l x 2

17. Lekovi i vitamini (Aspirin, Brufen, FlonivinBS, C vitamin i sl.)

18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne

19. Kabanica

Napomena: Opremu tokom treka transportuju naši domaćini na vozilima.Potreban je jedan manji ranac do 40 litara za uspon na Mt.Kinabalu.

Za više detalja kontaktirajte nas na extremesummit@gmail.com ili 063/319-225 

Utisci

Nesvakidašnje iskustvo…uspon na Mt.Kinabalu i svitanje na Pacifiku, a ispod tebe nepregledni zeleni tepih od krošnji drveća.Zajednice ljudi koji žive u džungli u skladu sa prirodom…rafting i na kraju ronjenje u toplom moru sa meni nepoznatim vrstama riba.Dok sam živ trudiću se da ponovim jedno ovakvo iskustvo.Nisam neki avanturista ali sam imao poverenje u ekipu koja me je vodila.Hvala im na svemu…

Marjan Jovanov

t9

Borneo photo galerija

Sa vrha Mt. Kinabalu u jutarnjim satima vide se čak udaljeni Filipini pa i dalje. Mi ćemo sve vreme boraviti na teritoriji države Sabah, koja je jedna od 13 Malezijskih država i nalazi se na ostrvu Borneo. Kota Kinabalu je glavni grad ove države i biće naša baza za sve aktivnosti na ostrvu.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo