Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Damavand (5671m)

Trajanje: 12 dana

Uspon na DAMAVAND (5671m), Alborz planine, Iran

Polazak: 20.8.2018

O ekspediciji

damavand 2

Istog oblika kao i planina Fudži, Damavand (5671 mnv) je najviši vrh Irana i lako je dostupan iz Teherana, iako se zapravo nalazi u provinciji Mazandaran. Damavand je vulkan i još uvek izbacuje sumporna isparenja koja su dovoljno jaka da mogu ubiti nesrećno zalutu ovcu. Ovaj uspon je osnovna treking ruta, ali veoma zahtevna, tako da je potrebno da penjač bude u dobroj fizičkoj formi.Posle uspona na Damavand (5671m) obilazimo Isfahan, Širaz, Naqush-e-rostam i Persepolis.Isfahan je remek delo Irana, dragi kamen stare Persije i jedan od najotmenijih gradova Islamskog sveta.To je grad u kojem možete da šetate, izgubite se na bazaru, dremate u predivnim vrtovima, i ispijate čaj i ćaskate u čudesnim lokalnim čajdžinicama. Ali više od svega, Isfahan je mesto za uživanje u visokoj prefinjenosti Persijske kulture, koja je najočiglednija oko i na samom Imamovom trgu – Imamova džamija, džamija Šeika Lotfolaha, Ali Kapu palata i Čehel Sotun palata.

damavand 1

Širaz je grad prefinjenosti i od davnina je slavljen kao samo srce Persijske kulture. Na vrhuncu svoje slave, gradu je dodeljen epitet Dar-ol-Elm (Dom za učenje) i postao je sinonim za obrazovanje, slavuje, poeziju, ruže i vino. Širaz je bio i jedan od najznačajnijih gradova srednjovekovnog Islamskog sveta i bio je prestonica Irana tokom vladavine dinastije Zand (1747-79 pre n.e.) kada su i mnoge od njegovih najlepših građevina podignute ili restaurirane. Širaz je i dalje grad pesnika, u njemu se nalazi grob Hafeza i Sa’di-ja. Persepolis je nastao kao rezultat ogromnih veština i znanja prikupljenih iz mnogih naroda kojima je carstvo vladalo. Potpuno Persijski po ideologiji i dizajnu, ali istinski internacionalan u svojoj izvanrednoj arhitekturi i umetničkom izvođenju. Lokacija ovaploćuje najveće uspehe starog Ahemenidskog carstva. Ova multikulturalna lokacija je jedinstvena u srednjovekovnom svetu i bez sumnje je najveće remek delo stare civilizacije Srednjeg Istoka koje je preživelo do današnjeg dana. Radovi na Persepolisu su započeli još za vreme vladavine Darija I (Velikog) oko 518 g. pre n.e. Pojedini istoričari veruju da je lokaciju izabrao Kambiz II, sin Kira Velikog. Takođe je poslužilo da ugosti naredne kraljeve, Kserks I i II i Artakserks I, II i III u periodu od oko 150 godina, sve dok je Aleksandar Veliki nije uništio.Kamene grobnice Naqsh-e-Rostam-a su veličanstvene. Isklesane iz litica i visoko iznad zemlje, za četiri grobnice se veruje da su upravo grobnice Darija I, Artakserksa I, Kserksa I i Darija II (s leva na desno kada gledate prema litici). Grobnice kasnijih Artakserksa, iznad Persepolisa napravljene su po uzoru na on u Naqsh-e-Rostam-u.

Plan Puta

1. Dan  Okupljanje na aerodromu “Nikola Tesla” u 18.30h. Polazak za Teheran u 20.20h.

2. Dan  Dolazak u Teheran, transfer i smeštaj u hotelu. Obilazak grada. Noćenje.

3. Dan  Aklimatizacioni uspon na planinu Točal na 4000mnv koja se nalazi na 1h vožnje od Teherana. Moguć uspon gondolom do vrha. Povratak u hotel i noćenje.

4. Dan  Polazak za Reineh. Nakon 3h vožnje, dolazak u Reineh i prevoz džipovima do C-2 planinarskog doma Goosfand Sar na  3040mnv. Smeštaj i noćenje u domu.

5. Dan  Uspon do doma Bergah 4250mnv (5h).Noćenje u domu na 4250mnv.
6. Dan  Dodatni dan za aklimatizaciju.Šetnja do 4600mnv i povratak u dom. Noćenje u domu na 4250mnv.

7. Dan  Polazak na Damavand 5671mnv oko 04.h.(6h). Povratak do kampa na 4250mnv (3h).Kraći odmor, a zatim spuštanje do Reinea (3h). Povratak u Teheran. Noćenje u hotelu.

8. Dan  Polazak iz Teherana avionom za Isfahan. Dolazak u Isfahan, smeštaj u hotel. Obilazak Imamovog skvera, Imamove džamije, džamije Šeika Loftolaha, Ali Kapu palate, Čehel Sotun palate, Hašht Behešt palate. Povratak u hotel. Noćenje.

9. Dan  Obilazak mostova Isfahana (Si-o-Seh i Kadžu mostovi), pijace ptica… Posmatranje tradicionalnog Iranskog sporta Zurhane. Povratak u hotel i noćenje.

10. dan Polazak iz Isfahana autobusom za Persepolis. Obilazak Naqsh-e Rostama i Naqsh-e Rajaba, kraljevskih grobnica Darija I, Artekesksesa I, Kserksesa I i Darija II. Ovde se takođe nalazi i Kaba Zartošt, za koji se verovalo da je Akamenidski hram vatre, a koji je posluzio kao model za Avalski spomenik Neznanom junaku. Nakon obilaska Persepolisa, nastavak puta za Širaz. Odmor i noćenje u hotelu.

11. Dan  Dan za odmor i obilazak Širaza (Arg-e Karim Khani, Regentova džamija, Miratorva džamija, Mauzolej Šaha Čergaha, Džame-je džamija, Mauzolej Saadija, Mauzolej Hafeza. Obilazak Bag-e Erama (rajskih vrtova).Obilazak grada i kupovina suvenira. Povratak u hotel.

12. Dan  Polazak avionom za Istanbul, a zatim nastavak puta za Beograd.

.

Organizacija

CENA: 1180 €

U cenu uračunato:

Avionska karta i takse Beograd – Teheran – Beograd
Avionska karta i takse Teheran – Isfahan
Transfer od aerodroma do hotela u Teheranu
Transfer od aerodroma do hotela u Isfahanu
Transfer od hotela do aerodroma u Širazu
Autobuski transfer Teheran – Mt. Tochal – Teheran
Autobuski transfer Isfahan – Persepolis – Širaz
2 noćenja u Teheranu u hotelu sa 3* u 1/2 sobama, noćenje sa doručkom
2 noćenja u Isfahanu u hotelu sa 3* u 1/2 sobama, noćenje sa doručkom
2 noćenja u Širazu u hotelu sa 3* u 1/2 sobama, noćenje sa doručkom
3 noćenja u planinarskim domovima tokom uspona na Damavand
Transport minibusom Teheran – Reine – Teheran
Dozvola za uspon na Damavand
Celodnevna eksurzija do Persepolisa
Pozivno pismo iz Irana za dobijanje iranske vize (visa code)
Usluge lokalnog turističkog vodiča po gradovima
Licencirani planinarski vodič na usponu na Mt.Damavand (5671m)

U cenu nije uračunato:

viza za Iran
ručak i večera Iranu tokom obilaska gradova
hrana i napitci tokom uspona na Damavand 5671mnv
lični troškovi poput telefona, interneta, suvenira, pranja veša, itd

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 10 članova ekspedicije.

Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:

– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:

– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-59 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Vodja ekspedicije:

Aleksandar Rašin, Extreme Summit Team

Oprema koju preporučujemo:

Ranac 50-70l
Vreća za spavanje (do – 10 C)
Kamašne
Štapovi za hodanje
Čeona lampa
Naočare za sunce
Majice pamučne 3-5 kom
Čarape trekking 3-5 kom
Polar duks
Gore-tex jakna
Pantalone za trekking
Gore-tex pantalone
Rukavice troslojne
Kapa polar ili vuna
Patike za hodanje
Cipele za uspon
Pribor za ličnu higijenu

Više datalja možete saznati na  info@extremesummitteam.com

Utisci

featured-damavand-galerija

Damavand photo galerija

Damavand (5671 mnv) je najviši vrh Irana i nalazi se u masivu Alborz planina.Ovaj uspon je po težini sličan Kilimandžaru, tako da je potrebno da planinar bude u dobroj fizičkoj formi.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo