Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

15 нов

2007

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2007 godine

Ama Dablam ’08 – dnevnik ekspedicije

E sada može da počne fešta!!
Trenutno su se svi spustili u C2, topi se sneg, priprema sa klopa i prepričava se današnji uspon. Ima li ko srećniji od njih u ovom trenutku :-)
Tokom prethodne noći nekoliko puta sam izlazio iz šatora. Neobično mirno i tiho. Nema vetra. Na nebu desno od Jupitera nekakav veliki meteor sagoreva prolazeći kroz atmosferu. Dobar znak, rekli bi stari. Pojavio se i mlad mesec.
Sećam se jednom mi je Lama iz manastira Pengboče rekao da mlad mesec ovde donosi nekoliko dana lepog vremena. Mislim da je u pravu. Momci su se probudili negde oko 04.30h i počeli sa pripremom. Nije se lako obući i obuti na ovoj visini. Čovek se lako zadiše. A tek dereze, pa pojas, cepin…
Negde oko 05.30h su startovali. U prvih par sati dok ih nije sunce obasjalo, penjali su dosta brzo. Kasnije kada je sneg počeo da isparava disanje je znatno otežalo, a oni su odjednom usporili. Poslednji je bio Kenan. Zaostao je poprilično za njima. Pomislio sam da opet petlja sa fotoaparatom i fotografiše svaki detalj. Međutim nešto nije išlo kako treba. Javili smo Lakhpi da ga sačeka kako bi zajedno nastavili dalje. U dvoje je lakše. Nisi sam, a ima neko da te bodri da istraješ do kraja. Kao što već znate, negde oko podneva jedan za drugim izlazili su na vrh.
Posle kraćeg zadržavanja, krenuli su nazad. Pošto su imali dovoljno vremena, a vremenski uslovi su bili odlični spustili su se na u C3 kako je planirano, već niže u C2. Tu će noćas bolje spavati, a i bliže su baznom kampu. Sutra očekujemo njihove priče i puno lepih fotografija.
Danas je Azra odlučila da pomogne našem kuvaru Pasang Tembi tako što će oljuštiti krompir. Kaže, kad već ne zna da penje onda bar da bude od koristi :). Pasang se oduševio i već najavio saradnju, iduće godine Azra će mu biti pomocnik u ABC kampu na Everestu!!

PS. Mike, kao što vidiš na slici, Pasang ti je preoteo devojku. Pa ti vidi, šta ćeš… Kod nas se kaže: Ko pre devojci, njemu devojka!

 

Vođa ekspedicije
Dragan Jaćimović