Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

30 јуна

2006

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2006 godine

Deca iz doma “Zmaj”

Održan je kamp za nezbrinutu decu iz doma “Zmaj” u Zvečanskoj ulici.

Planinarski dom “Rtanj” na Kopaoniku ove nedelje je bio domaćin letnjeg kampa alpinizma, penjanja i orijentacije za nezbrinutu decu doma “Zmaj” iz Beograda, u organizaciji Saveza ekstremnih sportova Srbije i Extreme Sumit Team-a od 23. do 30. juna.

Kamp je počeo da radi 23. juna, kako bi se deci bez roditelja omogućilo da uđu u svet esktremnog sporta i zdravog života, rekli su danas organizatori agenciji Beta.

 

Program kampa u kojem je učestvovalo 25-oro dece iz doma “Zmaj” u Zvečanskoj ulici obuhvatao je penjanja uz Bele stene pod punom alpinističkom opremom, pešačenja do gejzira u podnožju Kopaonika i planinskih vrhova, sportske aktivnosti i radionice.

Jedan od ciljeva kampa je borba da se “makar jedan ljudski život preusmeri ka prirodi i svetloj budućnosti umesto ka popravnom domu ili borbi za život”, rekao je Beti Marko Nikolić, jedan od instruktora, inače prvi čovek koji je vozio snoubord sa Akonkagve (6962 m), najvišeg vrha Južne Amerike.

Medju instruktorima bio je i Dragan Jaćimović, prvi srpski alpinista koji se popeo na najviši vrh planete, Mont Everest (8.850 metara).

“Bili su umorni svi. Edukatori, deca, demonstratori. Niko nije hteo da se preda, jer to je onaj slatki, zdravi umor u prelepom ambijentu bez beogradskih vrućina… Svakom detetu treba pokazati da može živeti od sporta, ali samo ako je najbolji ili pri vrhu”, rekao je Marko Nikolić.

U kampu je učestvovalo i petoro edukatora, koji su uz pomoć domskog vaspitača svakodnevno držali radionice o narkomaniji, alkoholu, strahu, sreći, igrama i drugim temama.

Nikolić je kazao da se tek kroz te radionice vidi “koliko je toj deci potrebna pažnja, informacija, podstrek, dodir da bi bili najsrećniji na svetu ili videli svoj izlaz u svet kroz taj (esktremni) sport”.

Prema njegovim rečima, današnji sportovi nisu tako jeftini da bi svako mogao da ih proba, pa su akciju, pored planinarskog doma Rtanj pomogli i autoprevoznik “Lasta”, firma “Tetra pak”, kao i mnogi drugi privatnici.

 

Savez ekstremnih sportova Srbije organizovao je sličan kamp prošle zime u Majdanpeku, za nezbrinutu decu iz istočne Srbije.

 

Jovan Ristić – beta