Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

20 маја

2005

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2005 godine

Popeto je Koplje na Prokletijama

Miloš Ivačković (EST) i Ivan Laković, popeli su najduži smer u SCG – “KOPLJE” na Prokletijama!!
Ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći uspeh naših alpinista u poslednjih desetak i više godina što se tehničkog penjanja tiče.

 

Ivan Laković i Miloš Ivačković su posle neuspešnog pokušaja 2000-te godine, konačno uspeli da popnu smer Koplje na Prokletijama. Ukupne visine oko 700m i ocene 6+ A2. Koplje nije bilo ponovjeno od 1972. godine kada su ga prvi put ispenjali Ante Bedalov i Stacimir Gostovic. Pre njih mnoge naveze su odustajale, među njima najviše poljskih naveza koje su godinama dolazile na Prokletije.

Pošto nisu uspeli na urade prvi uspon Poljaci pokušavaju da urade prvenstveni zimski uspon ali stižu do usta koplja gde i odustaju. Njihova linija ide levo od prvenstvene smeri i ocenjena je sa A3. Posle prvog uspona mnoge naveze iskusnih penjača su pokušavale da ponove uspon ali bezuspešno.

Pre četiri godine Ivan Laković, Dušan Branković i Miloš Ivačković pokušavaju da popnu stenu u alpskom stilu ali sa planiranim bivakom. Iako pretovareni stvarima, prilično brzo su uspeli da savladaju oko 250m teškog uspona ali su zbog pada Ivana koji je tom prilikom slomio nogu morali da odustanu.

 

Ivan i Miloš dve godine posle planiraju uspon ali im loše vreme i stalne kiše onemogućavaju uspon. Napokon 2005-te dobro upenjani i utrenirani dolaze u dolinu Grbaje sa idejom da koplje može da se uradi u danu. Prvenstveni uspon je trajao nešto više od tri dana ali je veći deo smeri penjan tehnički. Vreme ih je poslužilo ovaj put iako je bilo jako toplo. U smer su ušli u 5 sati ujutru i nakon celodnevnog penjanja uspeli su da izađu na Severni vrh u 2 ujutro. Nakon dvdesetjednočasovnog penjanja spustili su se polako u dolinu.

Koplje je konačno ponovljeno ali se još uvek čeka prvi zimski uspon… a kao i obično kad se uradi težak uspon ideje i nove stene počinju da budu još zanimljivije.