Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Tornička Bobija, Zapadna Srbija

Trajanje: 3 Dana/ 2 Nocenja

Pešačenje - trek

Polazak: Vikendi, petak - nedelja

Opis avanture

tornička bobija

Tornička Bobija – planina sa bezbroj vidika I raznovrsnosti

Planina Bobija pripada grupi Sokolskih planina I nalazi se u Azbukovici, nedaleko od Ljubovije na samo 2h od Beograda. Visoka je nepunih 1.300 mnv a susedi su joj Medvednik I Jablanik.Teško je ovu planinu naći medju turističkim mapama a pravi je raj za planinare I ljubitelje prirode. Prednost ove planine nad ostalim susedima je taj što u jednom danu mozete napraviti fenomenalnu kružnu turu koju ćemo mi raditi u subotu: kroz kanjon Tribuće, listopadnu šumu, ogromne stene I odseke gde vas čekaju beloglavi supovi (spajanje kanjona Trešnjice I Tribuće), vidikovac ka “omegi” Drine I na kraju guste četinarske šume.

Padine Bobije neverovatan prizor pružaju na jesen, kad listopadno drveće dobije žutocrvene nijanse, a četinari ih prošaraju zelenim tonovima.Na proleće prorade bukovi pa kanjon Tribuće opravdava epitet “tri buća” I pojacava huk svoji vodopada ali moramo navesti da svako godišnje doba na Bobiji ima svoje čari.Crkva brvnara sa svojim drvenim zvonikom pod snegom I vidikovcem ka Medvedniku oduzima dah! To je naša nedeljna tura, uključujući I sam vrh – 1.272 mnv.

Plan Puta

Petak
polazak u 17:30 ispred BG Arene
dolazak u planinski dom ispod Bobije oko 20h

Subota
dorucak 08h
a
polazak u 9h
trek od 9-16:30h (nekoliko pauza)
17h rucak
slobodne aktivnosti/druzenje

Nedelja
dorucak 08h
polazak u 9h
trek od 9-13:30h
14h rucak
polazak za BG oko 15:30

* napomena: u toku zime se na sve trekove krece sat ranije

Organizacija

Organizacija  obuhvata:

– usluge vodiča

– ručak za oba dana

– smeštaj u planinskom domu, nisu potrebne vreće za spavanje

Organizacija ne obuhvata:

– doručak I večeru

-gorivo / putne troškove

– individualni troškovi

Oprema koju preporučujemo:   

1. Ranac (oko 30l) za trek

2. Pantalone za trekking (keper ili sl.) za zimske uslove gore-tex

3. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)

4. Cipele za planinarenje ili duboke patike

5. Čarape – termo + obične

6. Zima – duge termo gaće (Bolje aktivni veš) + kamašne

7. Zima – Vunena kapa (ili polar)

8. Šešir (zaštita od Sunca)

9. Dukserica od Polara

10. Rukavice (polar)

11. Peškir i pribor za higijenu

12. Naočare za Sunce

13. Termos 2-3 kom od 1l

14. Krema za sunčanje, krema za usne

15. Kabanica + štapovi za trek

Napomena: Sve je to teško, spakovano u rancu (bez odeće na Vama), oko 10-ak kg.

Utisci

Bavim se vec dugo outdoor sportovima ali od kad sam krenula sa ekipom Extreme summit team-a na trekove i mauntinbajk ture po Srbiji, nisam ni znala sta propustam. Savrsena orjentacija, poznavanje i postovanje prirode u pravom smislu te reci, istazivanje novih predela, smirenost i uvek nesto novo za nauciti. Svako ko zeli “next level” avantura u Srbiji evo mu prave adrese!

Milena Zarkovic

MTB i Trek tura – Zlatibor

Razglednica Zlatibora na nekih 11km od centra gde je i najlepsi deo ove planine.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo