Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Absail adventure

Trajanje: 1 dan

Borački krš, trek i avantura na steni

Polazak: maj, septembar & oktobar

Opis avanture

AVANTURA U SRCU ŠUMADIJE

Borač je malo pitomo mesto u srcu Srbije. Po prirodnim lepotama i svojoj prošlosti ubraja u najlepša sela gružanskog kraja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 333m. Karakteriše ga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pogodan geografski položaj i raznovrsnost flore i faune. Čitavim selom dominira Borački krš (503 m) prirodna retkost vulkanskog porekla, po kome čitav kraj prepoznatljiv. Na vrhu Boračkog krša se nalaze ostaci starog srednjovekovnog grada Borča iz doba despota Stefana Lazarevića. Odatle se pruža se veličanstven pogled na Gledićke planine i Gružansko jezero.U podnožju Boračkog Krša je crkva sagrađena 1350. godine. Crkva je sa tri strane zaklonjena strmim liticama a sa četvrte stoletnim lipama tako da je vidljiva tek kad se dođe do njenih zidina. U podnožju Boračkog Krša je tipično šumadijsko selo Borač poznato po svojim etno restoranima.

Naša avantura podrazumeva uspon na vrh samog krša, planinarskom stazom. Ugodno pešačenje u trajanju od oko sat vremena, kroz šumovite šumadijske predele. Izlaskom vrh pruža se veličanstven pogled na Gružansko jezero, jedno od najvećih u ovom kraju i na okolne livade, pašnjake i proplanke. Nakon što smo se dobro zagrejali, razmrdali, krećemo stenovitim grebenom samog krša do njegove najnepristupačnije tačke, uz lagano penjanje po čudnovatim vulkanskim oblicima stenja. Dolaskom na najistureniju tačku odakle gde se i nalazi postavljen krst, i gde smo već dobili odrećeno planinarsko znanje, naša avantura se zagreva dalje. Uz pomoć instruktora spuštamo se uz pomoć užadi, alpinističkim tehnikama, niz vertikalne litice boračkog krša do samog podnožija. Spuštamo se oko 35 metara vertikalno uz pomoć alpinističke opreme, dok pod našim nogama prolaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja.
Nakon što nam noge dodirnu čvrstu podlogu, i nakon što se utisci saberu, obilazimo malu crkvu, smeštenu u skutima stene.

Po već standardnom receptu vodimo vas na malo drugačiju avanturu :-)

Plan Puta

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima ispred BIGZ-a (08.00)
Vožnja do sela Borač, gde je i naša početna tačka. U 10.0, spakovani i opremljeni krećemo na našu turu.Čeka nas oko 1 h lagane šetnje, lepom stazom kroz šumu . Na samom vrhu pruža se savršen pogled. Tu se odmaramo, okrepljujemo i nastavljamo dalje grebenom krša.

Tu počinje malo drugačija avantura, preskakanja, provlačenja, po uskoj ali apsolutno bezbednoj stazici. Koi ma volje i hraborsti može se popeti do krsta postavljenog na vrhu samog krša. Pred kraj naše avanture, stižemo do krajnje tačke grebena , gde se opremamo u pojaseve i šlemove pa nakon objažnjenja spuštamo se niz uže, alpinističkom tehnikom, nekih 35 metara. Ovom prilikom imaćete prilike da vidite kako funkcioniše sistem spuštanja i da ovoj šumadijskoj avanturi dodate malo začina.Cela tura traje oko 3 do 4 h. Nakon silaska sa grebena, čeka nas lagana šetnja do našeg prevoza (20-ak minuta). Obilazimo malu crkvu I nastavljamo do kola.

Planiran je povratak oko 15.00 h sa ture do kola.

Ovo je idealna tura za sve one koji se pripremaju za neku “tehničku “ turu u dogledno vreme (feratu npr.). Tura nije fizički naporna ali je zanimljiva jer kombinuje vise elemenata u vašem napredovanju. Nakon dolaska do prevoza, presvlačimo se i po želji odlazimo na okrepljenje. Nikakvo prethodno tehničko znanje nije potrebno.

Organizacija

Ukupni troškovi: 30 €

Organizacijom obuhvaćeno:

Prevoz Beograd – Borački krš – Beograd (prevoz kombijem)
Licencirani UIAA vodič / prevoz i ishrana
Tehnička oprema ( uže, šlem, pojas, karabineri…)

Organizacijom nije obuhvaćeno:

– Ishrana
– Lična oprema

Oprema: Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 1l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće. Trek pantalone, trek cipele, aktivni veš rukava, polar dukserica, jakna, naočare, kapa.

Kondicioni nivo ture: 2/10
Tehnički nivo ture: 4/10

Prijava na info@extremesummitteam.com

Prilikom prijavljivanja poslati planinarsku biografiju i scan planinarske kartice najkasnije.

NAPOMENA: Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek, odgovarajuće osiguranje, kao i plaćenju članarinu za tekuću godinu. Ova tura ima ukupno oko 6km pešačenja i ukupnu visinsku razliku od 300 uspona i isto toliko silaska .

Utisci

Absail adventure – galerija

Borač je malo pitomo mesto u srcu Srbije. Po prirodnim lepotama i svojoj prošlosti ubraja u najlepša sela gružanskog kraja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 333m.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo