Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Ovčarsko – Kablarska klisura

Trajanje: 2 Dana / 1 Noćenje

Pešačenje - trek - planinarenje

Polazak: Vikendi - subota i nedelja

Opis avanture

Provedite drugačiji i uzbudljiviji način uživanja u slobodnom vremenu.U jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka, između planina Ovčar (986 m) i Kablar (885 m). Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države.

Uspon do vrhova vodi  kroz prelepe šumske predele i rezervate prirode sa vidikovcima na meandre Zapadne Morave. Pogled sa vrha Kablara, smatra se jednim od najlepših u Srbiji. I sami ćete se uveriti  kada pobedonosno budete stajali na vrhu! Poželećete da dođete opet!

Na okomitim liticama Kablara postavljena je prva Via Ferrata (čelične prečke) u Srbiji. Osigurani na užetu i uz pomoć stručnih lica, stiže se do pećine Turčinovac. Zbog svoje nepristupačnosti oduvek je mamila znatiželjne, ali sada sa 600 metara nadmorske visine iz unutrašnjosti  pećine Turčinovac  možete gledati dolinu klisure i diviti se nesvakidašnjem pogledu u kom su do sada retki mogli da uživaju.

Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom. Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure (Srpska Sveta Gora), predstavljaju trag  jednog vremena i svaki od tih manastira (a ima ih 10) ima svoju priču vezanu za period njihovog  nastajanja  i postojanja na ovim prostorima.  Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi. Kupanje u bazenu Wellness centra  sa lekovitom banjskom vodom je idealno okrepljenje i osveženje posle dnevnih aktivnosti.

Plan Puta

<p><strong>Subota</strong>:   Polazak iz Beograda u 7h ispred železničke stanice kod plave lokomotive.</p>
<p>10:30h Smeštaj u planinarskom domu. Posle pauze za doručak krećemo na uspon do vrha Kablar. U popodnevnim satima su slobodne aktivnosti po izboru (Via Ferrata, obilazak znamenitosti, razgledanje klisure, kupanje u bazenu..).  19:00h večera.</p>
<p>Nedelja:  08:00h doručak. Polazak u 09:00h na vrh Ovčar.  16:00h ručak i slobodne aktivnosti  do polaska za Beograd u 19:00h.</p>

Organizacija

<p><strong>Organizacija obuhvata</strong>:</p>
<p>Usluge vodiča</p>
<p>Dva doručka, 1 večeru i 1 ručak</p>
<p>Noćenje u planinarskom domu</p>
<p> </p>
<p><strong>Organizacija ne obuhvata:</strong></p>
<p>Gorivo / Putne troškove</p>
<p>Individualne troškove</p>
<p> </p>
<p><strong>Za uspone i šetnje obući i poneti :  </strong> patike ili planinarske cipele, frotirske ili obične čarape (plus rezervne),  majica sa kratkim ili dugim rukavima (plus rezervna),  tanka jakna (nepromočiva) sa kapuljačom, kišna kabanica, dukserica od polara ili gornji deo trenerke, udobne  pantalone, kapa za zaštitu od sunca, naočare, kremu za sunčanje.  Po želji poneti slatkiše, grickalice i osvežavajuće napitke, a litar ipo vode obavezno. I naravno mali ranac koji će nam udobno stajati na leđima, a nikako veliku torbu ili još gore kesu u rukama za rezervne stvari.</p>
<p><strong>Za zimske uslove:</strong>  Planinarske cipele, toplija jakna, pantalone ispod kojih se preporučuje termo veš, kapa (vunena ili polar), rukavice, kamašne, termo čarape, kišna kabanica, krema za sunčanje.</p>
<p><strong>Za vikend avanturu ne zaboraviti</strong>: pribor za ličnu higijenu, peškir, kupaći kostim,  foto aparat, rezervnu obuću i odeću i lepo raspoloženje !</p>
<p> </p>
<p><strong> Napomena</strong>:</p>
<p>-    Postoji mogućnost grupnog prevoza – iznajmljivanja mini busa.<strong></strong></p>
<p>-    Ovčarsko Kablarska klisura se radi i u kombinaciji jednodnevnog izleta koji obuhvata uspon na Kablar i slobodne aktivnosti u popodnevnim satima. Povratak u Beograd u večernjim satima.                                                                                      <strong></strong></p>
<p> </p>

Utisci

Ovčarsko-Kablarska klisura photo

U jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka, između planina Ovčar (986 m) i Kablar (885 m). Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo