Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Šar planina, Brezovica, Kosmet

Trajanje: 4 dana / 3 noćenja

Mountain biking, trek i turno zimi

Polazak: četvrtak - nedelja

Opis avanture

šar planina

Brezovica, zar vam ta reč ne mami osmeh i asocira na najbolje skijanje u regionu? Ne treba posebno predstavljati ovaj ski centar koji je nešto najbolje za prave zaljubljenike u snežne sportove.Takav freeride retko gde možete naći, divljina, nagibi, obilne padavine, širina, odličan kvalitet snega i velika nadmorska visina. Leti mir, divokoze, netaknuta divljina, neistraženi šumski putići i ostatci snežnih brazda po uvalama.A tek leto…vidite i sami po fotografijama!

Kad pominjemo Šar planinu nju treba dobro predstaviti za razliku od skijališta. Ovaj masiv je dugačak blizu 100km i drugi je po dužini u Srbiji (Stara planina je duža) a u staroj Jugoslaviji samo Velebit bi im bio konkurent. Stari nazivi ove planine su Scardus i Monte Argentaro.

malo jazinačko jezero

Greben Šare počinje od Kačanika gde se nalazi najupečatljiviji piramidalni vrh Ljuboten (2.499mnv) pa ide sve do Vardarskog vrela i kači se na Korab.Najviši vrh Šare je Titov vrh sa 2.747mnv koji se nalazi u Makedoniji. U Srbiji su to Peskovi (2.651mnv).Zanimljivo je da je Šara pravi „planinski čvor“ kako vole da ga zovu geografi, iz razloga što je najgušći
i centralno pozicioniran masiv neprekidnog planinskog bila od Crnog do Jadranskog mora. Taj planinski splet se vekovima unazad zove „Catena del Mundo“ što znači – Verige sveta!

Naša baza se nalazi u samom ski centru pored dvoseda „Livade“ u prelepom ambijentu planinske kuće (na cca 1.730mnv) i picerije porodice Nikolčević. Na samo desetak km od Štrpca tj sela Brezovice. Daleko od naseljenih mesta u oazi mira.

Strbacko jezero i Ljuboten u pozadini

Kad pričamo o aktivnostima, tačan dogovor, satnice i destinacije ćemo naknadno dogovarati sa zainteresovanim grupama i pojedincima posle pregleda popunjenih prijava za ovu destinaciju.Moguć je i mix mtb i trek tura, takođe postoji i opcija rente mauntinbajkova na licu mesta. Za trek ture izdvajamo odlazak na Ljuboten sa obilaskom Štrbačkog jezera, Piribreg ili ti po starom Kučinagledski vrv (2.522mnv), Jažinačko jezero i Titovu napuštenu lovačku kuću u podnožju Ćauštice (2.640mnv).

Kad pričamo o mtb vožnjama imamo dosta opcija.Makadamskim putevima od ski centra ka Berevačkim rupama i Piribregu ( za kondiciono spremne) ili vožnja ka Štrpcu kroz šumovite predele i uživanje u downhill vožnji (čekaju nas kola u Štrpcu a za one sa viškom energije pedlanje uzbrdo nazad). Kao i mnogim drugim destinacijama koje možemo
organizovati po izboru i spremnosti grupe.

Turno skijanje i split boarding pokrivaju ceo region ski centra (Crvena karpa, Tepsija, Berevačke rupe, Livade ), plus desni krak koji ide ka pravcu jugozapada tj Crnom kamenu i Bistrici (2.540mnv).

 

Plan Puta

Okupljanje u četvrtak u 17h na parkingu BG Arene, prevoz do Vranja gde nas čeka presedanje i kombi sa Kosovskim
tablama (firma iz Štrpca). Naša vozila ostaju na sigurnom u dvorištu kolega iz Vranja.Povratak u nedelju, polazak sa
Brezovice u 14h posle ručka

Organizacija

Organizacija obuhvata:

– usluge vodiča

– pun pansion sa noćenjem (cetvrtak vecera – nedelja rucak)

– prevoz kombijem

Organizacija ne obuhvata:

– individualne troškove

Oprema koju preporučujemo:

1. Bidoni ili termosi sa vodom 2-3l

2. Rezervne unutrašnje gume I alat ( za mtb ture)

3. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo u slučaju pljuskova)

4. Kaciga (mtb ture)

5. Čarape – termo + obične

6. Rukavice (polar)

7. Peškir i pribor za higijenu

8. Naočare za Sunce

9. Ranac od cca 35 lit (za trek)

10. Pantalone za trekking (keper ili sl.) za zimske uslove gore-tex

11. Cipele za planinarenje ili duboke patike (za trek)

12. Šešir (zaštita od Sunca) za trek

13. Krema za sunčanje, krema za usne

14. Štapovi za trek

Napomena: Precizniji dogovor sledi ukoliko ste zainteresovani, moguće su i promene tura, off road vožnje..

Utisci

Šar planina, Brezovica – Galerija

Brezovica, zar vam ta reč ne mami osmeh i asocira na najbolje skijanje u regionu?

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo