Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Anapurna trek, Nepal

Trajanje: 13 dana

Planinarenje do BC Annapurna

Polazak: 9.4.2025.

Opis avanture

annapurna trek1

Ovo je najpopularniji trek u Nepalu. Od ostalih se izdvaja po raznovrsnosti ljudi, bogatoj kulturi, predivnim pejzažima i prirodom. Put vas vodi severozapadno od jezera Pokhare, drevnim putem za Tibet pored glečera, klisura i vodopada.Pored puta i nabujale hladne glečerske reke nalazi se Tatopani, topli izvori sa vodom od 40 stepeni celzijusa!Kupanje u bazenima uz pogled na himalajske vrhove je spektakularan. Iz baznog kampa Annapurne moći ćete da iz blizine uživate u pogledu na vrhove Annapurna I i Machapuchare.Krajnji cilj je Anapurna Svetilište koji se nalazi na 4200m, a to je i ujedno najveća visina na kojoj ćete stajati.

anapurna trek4

Lokalno stanovništvo je cenilo Anapurna Svetilište kao duhovno pribežiste još mnogo pre nego što su ga trekeri „otkrili”. Prirodni amfiteatar, koga okružuju Annapurna Jug (7219m) i Annapurna I (8091m), Varasikar (7847m), Gangapurna (7485m) i Machapuchare (6993m), služi kao bazni kamp za ekspedicije, kao i omiljena destinacija za sve ljubitelje planina. Počevši iz Pokhare, popećete se do Naudande (1463m) i polako povećavati visinu odatle ka baznom kampu Annapurne. U ovom kraju zivi narod Gurunga koji ce nam kroz pesmu i igru prikazati svoje bogato kulturno nasledje. Tokom hodanja po autentičnim selima upoznaćete jedan divan narod, njihovu kulturu i religiju (Budizam), a istovremeno opčiniće vas bogastvo vegetacije koje doseže čak do 4000m.

 

 

Plan Puta

PLAN PUTA:

1.Dan   BEOGRAD-KATHMANDU

Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu najkasnije dva sata pred poletanje.Polazak za Kathmandu.

2.Dan    KATHMANDU

Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu . U večernjim satima obilazak trgovačke četvrti Thamel. Noćenje.

3. Dan   KATHMANDU-POKHARA

Doručak. Transfer do aerodroma Katmandu. Avionom idemo do jezera Pokhara. Jezero se nalazi u podnožju svetog vrha Machapuchare ( u prevodu znači “riblji rep”- i zaista tako izgleda ). U okruženju se nalazi veliki broj budističkih manastira i kampova sa tibetanskom izbeglicama. Usputno zadržavanje i ručak u nacionalnom restoranu na reci Trishuli. Dolazak u Pokharu, gradić pored istoimenog jezera. Smeštaj u hotelu . U večernjim satima obilazak grada: šetnja pokraj jezera, relaksacija u oazi tišine, šoping u autentičnim etno prodavnicama….Večera. Poštovaoci dobre muzike mogu uživati u zvucima koji dopiru iz brojnih klubova širom grada. Noćenje.

4.Dan   POKHARA – JHINU DANDA

Nakon doručka autobus nas vozi do Nayapula, zatim krećemo na trek u trajanju od 5h. Put nas vodi pored reke Modhi Khola do sela Jhinu Danda (1700m).Smeštaj u lodge-u.Popodne ko želi može na kupanje u termalne tople izvore.Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 5h.

5.Dan   JIHNU DANDA – CHOMRONG

Nakon doručka, polazak na pešačenje Jhinu Danda (1700m) – Chomrong (2170m). Po prolasku kroz šume bambusa i rododendrona, bez daha ostavlja pogled na sveti vrh Machpuchare (6993m). Ručak. Popodne odmor. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 3h.

6.Dan   CHOMRONG – DOBHAN

Nakon doručka, polazak na pešačenje Chomrong (2170m) – Dobhan (2600m). Silazimo do minihidrocentrale i prelazimo viseći most da bi zatim krenuli sa usponom do sela Sinuwa. Nakon toga put nas vodi kroz guste šume preko sela Bamboo do našeg lodža u selu Dobhan. Ručak. Popodne odmor. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 5h.

7. Dan DOBHAN – DEURALI
Doručak.Polazak na pešačenje Dobhan (2600m) – Deurali (3230m). Šetnja pokraj reke Modi khola i prolazak pored Hinku pećine. Smeštaj u lodge-u. Ručak. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 3h.

8.Dan   DEURALI – ANNAPURNA  BC

Doručak. Odlazak u Annapurna bazni kamp (4200m). Dolazak u ABC. Ručak. Posle ručka obilazak Annapurna South glečera . Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 4h.

9.Dan ANNAPURNA BC – DOBHAN

Doručak. Obilazak budističkog svetilišta u Baznom kampu Anapurna. Obilazak chortena podignutih u slavu stradalih alpinista. Povratak u Dobhan. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 5h.

10.Dan   DOBHAN – CHOMRONG

Nakon doručka pešačenje, Dobhan (2600m) – Chomrong (2180m). Spuštanje do sela Chomrong, stazom kojom smo već prošli. Smeštaj u hotel. Ručak. U večernjim satima mogućnost učestvovanja u vrlo neobičnom etno programu lokalnog stanovništva. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 4h.

11.Dan   CHOMRONG – POKHARA

Doručak. Pešačenje do Jhinu Danda  (1700m) a onda posle pauze nastavak treka do sela  Nayapul.Tu nas čeka minibus koji nas vozi do Pokhare.Smeštaj u hotelu. Slobodno poslepodne. Večera. Noćenje.Ukupno pešačenje oko 4h.

12.Dan     POKHARA – KATHMANDU

Doručak. Transfer do aerodroma.Let Pokhara – Kathmandu. Dolazak u Kathmandu i smeštaj u hotelu . Popodne slobodno vreme za kupovinu suvenira. Noćenje.

13.Dan    KATHMANDU – BEOGRAD

Doručak. Transfer do aerodroma u Kathmandu.Polazak za Beograd. Dolazak u Beograd u večernjim satima.

 

 

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije: 2390 EUR

Organizacija obuhvata:

– avio karte sa svim taksama Beograd – Kathmandu – Beograd  
– transferi minibusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
– avio karte i takse Katmandu – Pokhara – Katmandu
– minibus prevoz Pokhara – Nayapul – Pokhara
– smeštaj u hotelu sa 3* u Kathmandu na bazi noćenja sa doručkom u sobama  1/2 .
– smeštaj u hotelu sa 3* u Pokhari na bazi noćenja sa doručkom u sobama  1/2 .
– smeštaj u lodgevima na Himalajima , pun pansion.
– UIAA vodič na treku  prema programu
– usloge nosača na treku prema programu
– dozvole za trek (TIMS)
– taksa za Nacionalni park Annapurna
– Svečana večera pre polaska za Beograd
– troškovi organizacije

Organizacija  ne obuhvata:

– nepalska viza koja se plaća pri ulasku u zemlju  /  40 USD
– Ručak i večera u Kathmandu & Pokhara / do 10 USD po obroku
– Osiguranje koje pokriva i heli rescue sve do visine od 5000m 
– individualni troškovi u Kathmandu i tokom treka (voda, piće, slatkiši, …)
– dve fotografije kao za pasos 3,5×4,5

Napomena: Prilikom prijavljivanja na mail info@extremesummitteam.com poslati planinarsku biografiju, planinarsku člansku karticu i pasoš. Na ovaj trek mogu da se prijave svi koji su u stanju da u našim planinama prepešače 15km sa 1000m uspona.

U prethodnih 10 godina u kontinuitetu vodimo ovaj trek do ABC. Do sada imamo 100% izlaznost do krajnje tačke treka 4200mnv.

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Prijave najkasnije do 90 dana pred polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju / non refundable
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 90% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-60 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 60 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (do 40l)
2. Vreća za spavanje (do -10 u comfort zoni)
3. Pantalone za trekking (keper ili sl.) x 2
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamučne
8. Aktivni veš x 2
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice 
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za Sunce
15. Čeona lampa
16. Termos od 1l x 2
17. Lekovi i vitamini 
18. Krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne
19. Kabanica
20. Trek štapovi

Napomena: Do Kathmandua putujete sa vašim putnim torbama (20kg max).U hotelu možete ostaviti vaše torbe i višak stvari koje vas čekaju kada se vratite sa treka.Tokom proleća 2025 potrebno je doći na dva trening vikenda u našim planinama.Tokom tih vikenda vodič kontroliše vašu opremu, daje vam važne savete za put u Nepal, upoznajete ostatak ekipe i naravno poboljšavate vašu pešačku kondiciju.

Dodatne informacije na info@extremesummitteam.com

Utisci

Obisla sam dosta uzbudljivih mesta na svetu i bila u preko 30 zemalja, tako da mi je prvi odlazak na Himalaje, Nepal, sa EST bio vise izazov i test fizickih mogucnosti, nego turisticki put u nove krajeve. Taj izazov se ubrzo pretvorio u neverovatnu avanturu u kojoj sam, pored fenomenalne kulturu, upoznala lokalne ljude koji su me naucili da verujem da jos postoji dobrota, neiskvarenost i topla dobrodoslica strancima odakle god dosli. Da li sam bila zadovoljna? Dovoljno je reci da sam se za menje od 6 meseci nasla po drugi put na Himalajima sa EST, i da je drugi put bio jos bolji!

Ana Nikolic

Anapurna Trek

Otkrili smo lepotu Anapurna regiona. Hodali smo pored svetog vrha Machapuchare, kroz doline reka obraslih bambusom i družili se sa ljudima koji žive u skladu sa prirodom.

.

.

.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo