Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Mont Blanc (4810m)

Trajanje: 8 dana

Mont Blanc (4810m)

Polazak: 27.6. & 4.7. 2023

Opis avanture

mont-blanc

Mont Blanc ili kako u prevodu glasi Bela Planina je masiv smešten u Alpima, leži uz francusko – italijansku granicu, a doseže do Švajcarske. Sam vrh se nalazi u Francuskoj. Glečeri pokrivaju oko 100 km² i jedni su od najdužih u Alpima. U podnožju Mon Blana se nalazi grad pod nazivom Šamoni (1035m) koji je veliki ski centar i poznat po tom što su u njemu održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine, a takođe je jedan od najpoznatijih alpinističkih centara na svetu jer se iz ovog grada vrši većina uspona na vrhove Mon Blana.

Prvi uspon na vrh Mon Blana izvršio je Mišel Gabrijel Pakard 1786. godine zajedno sa Žakom Balmaom i taj uspeh se i danas smatra jednim od najvećih planinarskih poduhvata, a mi ćemo ove godine imati priliku da idemo njihovim stopama, tačnije izvršiti uspon zahtevnom “Cosmique” rutom preko “tri planine”. Pre uspona na Mont Blanc imaćemo aklimatizacioni uspon na Gran Paradiso (4061m) u Italiji.

Plan Puta

PLAN AKCIJE:

1.Dan: 

Polazak iz Beograda u 5.00h sa dogovorenog mesta  i krećemo prema Aosti (Italija), usputne pauze, dolazak u Aostu oko 20.00h. Noćenje.

2.Dan: 

Ustajanje u 7h, doručak i transfer Aosta – Pont (1986m) u 8.00h te polazak planinarskom stazom prema domu Vittorio Emanuele II (2732m), staza je veoma živopisna, prvi deo ide kroz šumu, a potom izlazimo na kamenite delove odakle nam se pruža pogled na mnoge vrhove. Po dolasku u dom i kraće pauze kako bi se malo odmorili, uradićemo i aklimatizacioni uspon do glečera te se vratiti u dom, večerati, dogovoriti sve detalje za sutrašnji uspon i pripremiti se za noćenje. Ukupna dužina staze je oko 8km pri čemu ćemo savladati oko 1000m uspona.

3.Dan: 

Ustajanje u 3.00h, priprema i polazak na završni uspon prema vrhu u 04.00h, izlazak na vrh Gran Paradiso (4061m) je planiran oko 12.00h, fotografisanje na vrhu odakle se pruža pogled na Mon Blan, Materhorn i mnoge druge vrhove u masivu Alpa. Povratak u dom, slobodne aktivnosti, zajednička večera i noćenje. Ukupna dužina staze je oko 10km pri čemu ćemo savladati oko 1300m uspona i isto toliko spusta.

4.Dan:

Ustajanje u 7.00h, doručak i polazak iz doma u 8.00h, silazak planinarskom stazom u Pont pri čemu ćemo preći nekih 6km i spustiti oko 800m, kraći odmor u jednom od lokala u Pontu, pakovanje opreme u vozilo i polazak prema Aosti. Smeštamo se u hotelu a zatim sledi odmor i obilazak grada.

5.Dan: 

Ustajanje u 7.00h, doručak, pakovanje i polazak prema Courmayeur-u. Krećemo spektakularnom gondolom do Torino hut (3375m). Zatim sledi  uspon do doma Cosmiques (3613m). Udalljenost od Torino hut do Cosmiques doma je oko 4km i potrebno je oko 3-4h pešačenja.Po dolasku u dom  smeštamo se u sobe i odmaramo do večere. Večera, dogovor za uspon i noćenje.

6.Dan: 

Ustajanje u 00.00h, oblačenje, doručak, kontrola potrebne opreme za završni uspon i polazak iz doma u 1.00h posle ponoći, izlazak na vrh je planiran oko 10h, posle pauze na vrhu i fotografisanja povratak prema planinarskom domu Cosmique gde ćemo imati zajedničku večeru i noćenje. Na ovoj ruti prelazimo zahtevne deonice pored vrhova Mont Blanc du Tacul i Mont Maudit gde se aktivno koristi tehnička oprema za penjanje kao što su dereze i cepin te izlazimo na vrh Mont Blanc, pri tom ćemo savladati oko 1600m uspona i isto toliko spusta.

7.Dan: 

Ustajanje u 7.00h, doručak u planinarskom domu Cosmique te spust sa planine do Torino hut. Silazak gondolom do Courmayeur-a a zatim transfer do Aoste. Noćenje.

8.Dan: 

Ustajanje u 8.00h, doručak i polazak prema Beogradu. Dolazak u Beograd oko 22.00h

Organizacija

CENA: 1250 €

Cena je bazirana na grupi od 10 planinara + 2 vodiča

U cenu uračunato:

– Prevoz Beograd – Aosta, Aosta – Pont – Aosta – Courmayeur – Aosta, Aosta – Beograd
–  3 Noćenja sa doručkom u Aosti,
– 2 Noćenja u domu Vittorio Emanuele II, na bazi polupansiona
– 2 noćenja u domu Cosmique na bazi polupansiona
– Troškovi gondole Courmayeur 
– Troškovi parkinga
– Licencirani UIAA vodiči
– Alpinistička užad za naveze

U cenu nije uračunato:

– Hrana (osim koja je navedena) / mogućnost kupovine u domovima ili iz ranca
– Voda i svi ostali napici
– Odgovarajuće zdravstveno osiguranje
– Troškovi lične prirode poput korišćenja telefona, interneta, kupovine suvenira…itd.
– Lična oprema

Oprema:
Transportni ranac 50-70l, penjački ranac do 30l max, vreća za spavanje – posteljina za domove, kamašne, dereze, šlem, cepin, pojas, karabineri (2 HMS, 2 obična), sprava za abzajl, prusici, štapovi za hodanje, čeona lampa, naočare za sunce, brile, majice pamučne 3-5 kom, čarape trekking 3-5 kom, polar duks, perjana jakna, gore-tex jakna, pantalone za trekking, gore-tex pantalone, rukavice troslojne 2 para, kapa polar ili vuna, marama – baf, patike za hodanje, cipele za uspon, krema za zaštitu od sunca, pribor za ličnu higijenu…

Kondicioni nivo ture: 7/10
Tehnički nivo ture: 5/10

Prilikom prijavljivanja poslati planinarsku biografiju, scan osiguranja, potvrdu o zdravstvenom pregledu i uplatiti akontaciju u iznosu od 30% od ukupne cene. Akontacija se ne vraća u slučaju vašeg otkazivanja akcije 15 dana i manje pred polazak. U slučaju otkazivanja, da bi se iskoristila akontacija, vaše mesto može da zauzme druga osoba.Krajnji rok za prijavu i plaćanje akontacije je 1.5.2022. godine.

Napomena:
Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za uspon, odgovarajuće osiguranje, kao i plaćenu članarinu za 2022. godinu.

Prijave na info@extremesummitteam.com 

Utisci

Mont Blanc – galerija

Mont Blanc ili kako u prevodu glasi Bela Planina je masiv smešten u Alpima, leži uz francusko – italijansku granicu, a doseže do Švajcarske.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo