Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Venecuela – Izgubljeni Svet

Trajanje: 16 dana

Trek po regionima Roraima, Kanaima, Andjeoski vodopadi i Orinoko delta

Polazak: 08.11.2024.

O ekspediciji

Otputujte u zemlju koju je vreme zaboravilo i osvojite prekambrijski zaravnjeni vrh planine Roraima. Ovu zadivljujuću planinu lokalni urođenici smatraju svetom, a priča se da je ona bila inspiracija za delo Ser Artur Konana Dojla »Izgubljeni svet«. Odvojite vreme da istražite jedinstvenu floru i faunu – neke od vrsta se mogu naći jedino na ovoj planini. Sam trek traje ukupno šest dana, ali ova dvonedeljna avantura takođe uključuje i vožnju kanuom po Kanaima nacionalnom parku, kao i uzbudljiv trek do vodopada Angel Falls. Ako ste u dobroj fizičkoj kondiciji i želite da krenete na put mimo utabanih staza, ovom avanturom ćete dostići nove visine. Trek po divljini na neverovatnoj planini Roraima, rečno kampovanje tokom ekspedicije do vodopada Angel Falls, Orinoko delta i upoznavanje kulture jedne od najraznovrsniji zemalja Južne Amerike, i sve to tokom jednog putovanja! NazivVenecuela, što znači »Mala Venecija«, je verovatno zahvaljujući Palafitos sojenicama koje su podsetile Ameriga Vespučija na Veneciju kada je istaživao jezero Marakaibo. Ako je tokom naše ture Roraima »raj za geologe«, onda je Orinoko delta »raj za biologe« zahvaljujući ogromnom bogatstvu biljnog i životinjskog sveta koji se može videti na ovom predivnom mestu.Program puta je namenjen grupama planinara koji žele da iskuse sve čari Venecuele kroz planinarsko,trekersko i avanturističko putovanje. Put počinje u prestonici Karakas, nakon čega letimo na jug do Puerto Ordaz, odnosno do ulaza u Grana Sabana region. Planine zaravnjenih vrhova u Tepuisu su svet za sebe, drugačiji od bilo čega što ste videli do sada. Najviša tačka u Tepuisu je Roraima, koja je visoka 2875m. Tokom uspona i istraživanja ove izuzetne planine, lako je zamisliti napore prvih istraživača tokom 1920ih koji su bili prvi posetioci da posvedoče o lepotama ove čudesne planine. Roraima pruža jedan od najboljih trekova u Latinskoj Americi, možda čak i u svetu. Pođite na trek u jedan izgubljeni svet i iskusite neverovatne poglede i potpuno drugačiju sredinu, u kojoj je oko 70% života endemsko. Ovo je mesto jedinstveno u svetu. Nakon treka, ekspedicija se nastavlja rekom do vodopada Angel Falls. Noćenje u kampu u džungli i trek do podnožja vodopada Angel Falls, sa pauzama za uživanje u dramatičnim pejzažima.

Tokom treka po Orinoko delti posetićemo sela Warao Indijanaca. Ova sela su izuzetno zanimljiva zbog njihovog načina života, kao i zbog »Palafitosa«. Palafito je sojenica, kuća koja je izgradjena na deblima ili drvenim kopljima iznad vodene površine. Takođe ćemo imati priliku da se upoznamo sa lokalnim drvećem i voćkama, i rukotvorinama koje se prave od Moriche palme. Moriche je izuzetno važno drvo za Warao Indijance, zato što se zahvaljujući njemu prehranjuju, oblače i prave ležajeve za spavanje. Viseća ležaljka od Moriche palme jedan od najpoznatijih primera za to. Pred sumrak ćemo otploviti do ostrva »Isla de Aves« (Ostrvo Ptica) gde ćemo biti u prilici da vidimo hiljade ptica kako se vraćaju u svoja skloništa na ostrvu.

 

Plan Puta

PLAN PUTA
DAN 1: Transfer Beograd – Budimpešta. Polazak sa aerodroma “Ferihegy” za Karakas.
DAN 2:  Karakas – Siudad Bolivar – Puerto Ordaz
Dolazak na internacionalni aerodrom Simon Bolivar u Karakasu. Posle kraćeg sastanka, krenućemo domaćim letom do Siudad Bolivara (CBL) ili do Puerto Ordaza (PZO). Ako je dolazak u Puerto Ordaz, biće organizovan transfer do Siudad Bolivara gde ćemo prenoćiti.
Trajanje leta (CCS-CBL): 56 min
DAN 3: Siudad Bolivar – Kanaima (ceo dan) – Siudad Bolivar
U ranim jutarnjim časovima, posle doručka, krećemo malim avionima tipa Cessna ili Jet Stream do aerodroma Kanaima (CAJ). Tokom leta videćemo zanimljive pejzaže Gvajanske topografije. Divićemo se jezeru na Guri brani, najznačajnijoj hidrocentrali u Venecueli, i zadivljujućem zelenom tepihu džungle, sve dok ne ugledamo tajanstvene zaravnjene planine, odnosno Tepui-e. Tokom leta, ako nam vreme bude dozvoljavalo, letećemo kroz Cañón del Diablo (Đavolji kanjon), gde ćemo se suočiti sa najvišim vodopadom na svetu – Angel Falls (Anđeoski vodopad), visok 978m. Nakon toga, sletećemo na pistu u Kanaimi. Tamo će nas dočekati lokalni vodiči koji će nas odvesti do Kanaima lagune, gde ćemo imati priliku da brodom prođemo tik ispred zadivljujućih vodopada i prošetamo iza svetlucavih vodenih zavesa Sapo vodopada. Posle ručka letimo nazad do Siudad Bolivara, gde ćemo prenoćiti.
Trajanje leta CBL-CAJ: 90 min
DAN 4: Siudad Bolivar – Km 88
Vožnja džipovima (4WD) od Siudad Bolivara do Km 88. Tokom puta proći ćemo kroz razne gradove gde ćemo praviti povremene pauze da protegnemo noge i opustimo se, dok ne stignemo do Posada (pansiona) u rudarskom gradiću Km 88, odnosno “Kilometar Osamdeset Osam”.
Trajanje vožnje: 7 h
DAN 5: Km 88 – Paraitepui
Napuštamo Km 88. Prva stanica nam je Piedra de la Virgen (Devičin kamen): mesto sa koga se vidi velika kamena figura Device Marije. Proći ćemo kroz kišne šume Siera de Lema. Nakon što vidimo džunglu biće nam jasno koja je razlika između ovog ekosistema i savane. Tu ćemo, na 1800 mnv, doći do ulaza u La Gran Sabana. Tokom puta napravićemo nekoliko pauza za kupanje u rekama. Popodne stižemo u San Francisco de Yuruani, odnosno u Pataitepui, gde se pripremamo za trek. Noćenje u Paraitepui.
Trajanje vožnje: 5 h. Nadmorska visina u Paraitepui: 1200m
DAN 6: Paraitepui – Kukenan
Posle doručka merimo stvari i ostavljamo višak stvari koje nam neće biti potrebne na treku. Preporučljivo je da se ponese maksimalno 9-11 kg po osobi. Stvari koje nam mogu zatrebati, a nama su preteške, mogu da ponesu indijanski nosači. Pešačimo oko 5h do reke Kukenan, gde ćemo prenoćiti u šatorima.
Trajanje pešačenja: 5h. Noćenje na 1050 mnv
DAN 7: Kukenan – Bazni kamp
Ostavljamo Kukenan reku za sobom i krećemo sa predivnim pogledom na La Gran Sabana (Veliku Savanu), nepreglednu ravnicu iz koje štrče dva kolosa iz doba Prekambrijuma: Kukenan Tepui i Roraima Tepui. Ručaćemo negde usput. Iskusićemo promene temperature zbog promene visine i videćemo interesantne endemske oblike flore, jedinstvene za ovaj region. Dolazak u Bazni kamp. Noćenje u šatorima.
Trajanje pešačenja: 8-9 h. Noćenje na 1900 mnv
DAN 8: Bazni kamp – Hotel
U ranu zoru, posle jakog doručka, pešačimo duž  staze nagiba 50°, koju karakteriše endemska vegetacija, vlaga, kamenje svih veličina i potoci koji prave male kaskade, zahvaljujući beskrajnim kišama i vlazi sa vrha Tepui-a. Ovaj put se naziva “La Rampa”. Kada stignemo do vrha ove staze, imamo još sat vremena hoda kroz čudnovate kamene formacije do nekakvih pećina koje su nastale erozijom vetra, i koje se koriste kao skloništa. Ove pećine se nazivaju “Hoteli” i u njima ćemo prenoćiti.
Trajanje pešačenja: 6 h. Noćenje na 2700 mnv. Prosečna temperatura: 16 °C
DAN 9: Hotel – Hotel
Dan počinjemo šetnjom kroz “Izgubljeni svet”, kako je Artur Konan Dojl nazvao svoju knjigu. U kampu ostavljamo sve stvari i nosimo samo najneophodnije za ovaj dan. Ovaj put će biti podeljen na dva dela. Ujutru ćemo posetiti “Kristalnu dolinu”, vodopad “Katedrala”, “Ambis”, “Prozor”, završavajući ga uskakanjem i plivanjem u “Džakuziju”, prirodom bazenu sa vrlo hladnom vodom. Ručak će biti u “Hotelu” ili negde usput. Popodne, u drugom delu ovog puta, hodaćemo do pećine “Kristalne oči”, koju su otkrili Češki istraživači 2005. godine. Tu ćemo se malo baviti speleologijom, naučiti nešto o njenoj geologiji, kristalima i neobičnim kamenim formacijama nazvanim “ Biospeleoteme”. Neki naučnici smatraju da je to vrsta bio-mineralne životne forme, stara nekoliko miliona godina, koja je stigla iz svemira. Nakon toga, popećemo se uz velike stene do vrha Roraima Tepui, “Maverik”, na 2810 mnv. Vrh je nazvan “Maverik” zato što, viđen iz daljine, podseća na taj model automobila. Na kraju dana vraćamo se u naš “Hotel” na vrlo zasluženu večeru i prenoćište.
Trajanje pešačenja: 8-9 h. Noćenje na 2600 mnv. Prosečna temperatura: 16-20 °C.
DAN 10: Hotel – Reka Tek
Počinjemo sa povratkom. Pakujemo sve stvari i napuštamo najviši Tepui na svetu, predivno mesto ispunjeno prekambrijskom čarolijom i mistikom. Spuštamo se oko 4h do Baznog kampa. Ručaćemo usput. Nastavljamo šetnju do reke Kukenan i prelazimo je. Nakon toga, hodamo još oko 40 min do reke Tek, gde ćemo prenoćiti. Kamp na obali reke je posebno mesto zbog predivnog pogleda u zoru na Kukenan i Roraima Tepui-e.
Trajanje pešačenja: 8-9h. Noćenje na 1050 mnv.
DAN 11: Reka Tek – Km 88
Nastavljamo povratak do Paraitepuia. Tamo nas čekaju naši prijatelji sa džipovima da nas vrate do rudarskog grada “Kilometar 88”. Imaćemo vremena da se istuširamo i uslikamo poslednje fotografije ovog veličanstvenog mesta koje će zauvek ostati u našim srcima i uspomenama. B/L/D. Trajanje pešačenja: 4 h. Trajanje vožnje: 5 h.
DAN 12: Km 88 – Orinoko Delta
Rano ujutru nastavljamo vožnju od Km 88 do Boca de Uracoa ili do San José de Bujasin u Orinoko Delti. Tokom puta trajektom ćemo preći preko najveće reke u Venecueli, Orinoka. Ručaćemo  usput. Prolazimo kroz Temblador, mali gradić u kome žive radnici u naftnoj industriji gde ćemo moći da kupimo sveže voće za naš obilazak Orinoko Delte. Kada stignemo u Boca de Uracoa ili u San Jose de Bujas naši lokalni vodiči će nas dočekati i odvesti čamcima rukavcima u kamp. Ako je Roraima bila “rj za geologe” onda je Delta “raj za biologe” zbog neverovatnog bogatstva flore I faune koja se ovde može videti. Zdravica za dobrodošlicu I noćenje u krevetima. B/L/D.
Vožnja kolima: 5-6 h. Vožnja čamcem: 1 h.
DAN 13: Orinoko Delta –  Orinoko Delta
Posle doručka, započinjemo našu ekspediciju po Delti – posetićemo sela Varao indijanaca. Stanovnici sela su poznati po svom načinu života u „Palafitosima”. Palafito je sojenica, kuća podignuta na stubovima iznad vode. Venecuela (Mala Venecija) je dobila ime upravo po Palafitosima, koji su Ameriga Vespučija podsećali na Veneciju kada je istraživao jezero Marakaiba. Ujedno ćemo imati priliku da naučimo nešto o drveću i voćkama, kao I o rukotvorinama koje proizvode od Moriče palme. Ova palma je veoma važna za Varao indijance zato što ih snabdeva hranom, pićem, odećom, ležajima… Viseće ležaljke za spavanje od Moriche palmi su najbolji primer za to. Pre zalaska sunca doplovićemo do ostrva zvanog “Isla de Aves” (Ostrvo Ptica), gde ćemo videti hiljade različitih vrsta ptica koje se vraćaju u svoja skloništa na ostrvu. Posebno treba obratiti pažnju na crvenog ibisa i  tukane. U kamp stižemo kasno popodne. Noćenje u visećim ležaljkama.
DAN 14: Orinoko Delta –  Orinoko Delta
Dan počinjemo u gumenim čizmama zato što ćemo ići kroz džunglu. Čamcem ćemo zaći duboko u džunglu koja je poznata po tome što je uglavnom poplavljena. Naši indijanski vodiči će nam prokrčiti put mačetama i pokazaće nam kako se drveće u džungli upotrebljava. Drveće kao što je Temiče palma (Mannicaria saccifera), se koristi zbog svojih lijana i kokosove vode; plodovi Caña La India (Canna Indica) i Moriche (Mauritia Flexuosa) se koriste za jelo, a vlakna se koriste za izradu ležaljki i korpi. “Moriče Crv” (Ruyncophora palmarum) i mnoge druge biljke se takođe koriste.  Nakon prolaska kroz džunglu, oprobaćemo ribolovačku sreću vozeći se čamcem po reci “Morichal Largo”, a možda upecamo i neku piranu. Vraćamo se u kamp kasno popodne.
DAN 15: Orinoko Delta –  Karakas (ceo dan, po izboru)
U rano jutro moramo se čamcem vratiti do Boca de Uracoa ili do San José de Bujas, da bismo stigli do aerodroma Maturin (MUN), odakle letimo do aerodroma Maiquetía. Po smeštanju u hotel imaćemo dovoljno vremena za razgledanje živahne i šarolike prestonoce Venecuele, Karakasa. Posetićemo Plaza Bolívar i obližnja istorijska mesta kao što su: rodna kuća oslobodioca Simona Bolívara, Palata Narodne Skupštine, trg El Venezolano i druga zanimljiva mesta u gradu. Uveče je oproštajna večera i noćenje u hotelu.
DAN 16: Karakas – Budimpešta
Transfer do aerodroma Karakas. Let Karakas-Budimpešta.Transfer do Beograda.

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije: 2650 €

Organizacija obuhvata:

Avio karta i takse Budimpešta-Karakas-Budimpešta
Transfer Beograd-Budimpešta-Beograd
Svi transferi sa/do aerodroma u Karakasu
UIAA planinarski vodič
Stručno osoblje tokom Roraima treka
Smeštaj u hotelu 3* u Caracasu , pun pansion
Smeštaj u lodževima i šatorima, pun pansion
(14 noćenja – 8 u krevetima, 5 u šatorima, 1 u visećima ležaljkama)
4 domaća avio leta. MIQ-CBL; CBL-CAJ; CAJ-CBL; MUN-MIQ.
Prevoz: vazduhom – DC-9, Cessna ili Jet Stream; kopnom – džipovima 4WD
rekom – kanu sa vanbrodskim motorom.
Šatore

Organizacija ne obuhvata:

Alkoholna pića.
Napojnice.
Ulaznicu za Nacionalni park (Kanaima: BsF 200 )
Aerodromsku taksu (CBL: BsF 45,00 )

Oprema koju preporučujemo:

Sportske patike.
Debele čarape.
Udobna (lagana) odeća: Dugačke i/ili kratke pantalone , majice, itd.
Kapa ili šešir za zaštitu od sunca.
Kabanica ili jakna za kišu.
Vreća za spavanje.
Prostirka za spavanje.
Krema za sunce.
Sredstvo protiv komaraca.
Peškiri.
Sandale za treking.
Kupaći kostim.
Boca za vodu.
Topla odeća ili jakna.
Baterijska lampa.
Čeona lampa.
Rezervne baterije i memorijske kartice za kameru.
Pasoš.

Napomena: Broj ljudi u grupi: Min. 6 – Max. 15

Na Roraima Treku, dozvoljeno je da se ponese 8-11 kg po osobi. U slučaju da neko želi da donese više, biće Indijanskih vodiča koji mogu da ponesu višak prtljaga. To se dodatno plaća. Oni će tražiti BSF 400 – 500 dnevno. Ako nemate vreću za spavanje ili prostirku za spavanje, možete ih iznajmiti. Cena je oko BSF 60-80 za ceo Roraima Trek.Jedan deo ove ture zavisi od vremenskih uslova , npr. prelet preko Anđeoskih vodopada.

Utisci

Mislila sam da će me ovaj trek udaljiti od svakodnevnih problema i da ću se na kratko odmoriti.Desilo se nešto jos bolje: Nije mi se vraćalo nazad! Htela sam da ostanem sa Indiosima u delti reke Orinoco!Ništa manje uzbudljivo nije bilo na Roraima planinama, a Andjeoski vodopadi od skoro kilometar visine svakoga ostave bukvalno bez daha.
Venezuela je stvarno “Izgubljeni svet” a za 15-tak dana sa EST-om se doživi toliko intenzivnih emocija da mi nije bilo dobro kada sam se vratila u gradsku svakodnevnicu.
Sara Šandor

Venecuela photo galerija

Otputujte u zemlju koju je vreme zaboravilo i osvojite prekambrijski zaravnjeni vrh planine Roraima, koju lokalni urođenici smatraju svetom

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo