Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

20 феб

2005

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2005 godine

Miloš u Škotskoj

U februaru ove godine održan je četvrti zimski penjački seminar u organizaciji BMC-a(British Mountaniering Council). Seminar je obržan u Glemur Lodge-u i po prvi put je bilo i učesnika iz SCG, od kojih je jedan i član EST-a. Seminar je okupio čak četrdeset različitih penjača iz dvadeset različitih zemalja. Organizacija je bila fenomenalna i zahvalio bi se ljudima iz BMC-a koji su nam bili na raspolaganju u svakom trenutku. Pored velikog broja gostiju seminaru je prisustvovalo i četrdesetak HOST-ova koji su bili zaduženi da nas provedu kroz penjališta.

Zimsko penjanje u škotskoj ima jako dugu tradiciju. Imena poput Harold Raeburn a kasnije i Tom Patey, Jimmy Marshall, Hamish MacInnes i drugi upisana su u istoriju lednog i mix penjanja. Danas, iako je penjacka oprema neverovatno napredovala, tradicija se očuvala, a samo zimsko penjanje je podignuto na jako visok nivo. Čak su i jedni od najboljih modernih penjača mix-a poput Scot Muir-a i DaveMacLeod-a dolaze iz Škotske.

Zbog svega ovoga gomila penjača sanja da otputuje u Škotku, a nama se eto ove godine i pružila prilika. Ipak, zbog nezgodne klime koja je karakteristična za ove krajeve, nismo se baš “razvalili” od penjanja, ali smo iskusili ono pravo Škotsko penjanje. Pristupi do stene po dva sata hoda po oluji i terenu na kojem samo lokalni penjač može da se snađe, vetar i sneg za vreme uspona, a kad izađete na vrh morate da se usidrite da vas još jači vetar ne bi oduvao sa planine. Možda zvuči blesavo ali sve ovo daje neku neobičnu draž samom penjanju.

 

Prva dva dana penjali smo u Northern Cairngorms-u, i penjaje je bilo sjajno, ali se posle drugog dana, zbog oluje koja je besnela planinom, dva penjača se nisu vratila. Sutradan je ulsedila pretraga i nije bilo penjanja. Srećom vreme se nakratko razvedrilo pa je spasilačka ekipa pomoću helikoptera uspela da nađe naša dva drugara, koji su prvo veče spavali u snežnoj rupi koju su iskopali, a drugo veče su uspeli da pronađu planinski bivak. Četvrti dan, pauza i odmor za najviši vrh Skotske Ben Nevis. Vrh nije visok ali je isprepletan mnogobrojnim usponima od kojih su mnogi klasici. Kao što će te i videti na slikama vreme je opet bilo loše tako da je bilo dobro što smo uopšte i videli ovu čuvenu stenu. Poslednji dan su se skoro svi vratili sa uspona jer vreme opet nije bilo dobro pa da smo morali da se utešimo ispraćajnom žurkom.

 

Iako smo penjali samo tri dana ovo je bilo veliko iskustvo za nas, jer smo imali prilike da se družimo sa penjačima iz celog sveta, i da razmenimo iskustva.