Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Borneo avantura

Trajanje: 13 dana

Uspon na Mt.Kinabalu (4095m), rafting, MTB…

Polazak: 27.9.2019.

O ekspediciji

U jednoj avanturi spojili smo sve što na Borneu postoji: Penjanje na Mt.Kinabalu (4095m) najviši vrh u jugoistočnoj Aziji, rafting u nabujaloj planinskoj reci, vožnju MTB kroz džunglu, obilazak autentičnih plemena  i na kraju posetu najvećem stanišnu oragnutana na svetu.Tokom posete Borneu imaćemo priliku da vidimo Orangutane u njihovom prirodnom staništu. Drveće dostiže visinu od 30 metara a gustina vegetacije je nezamisliva. Biljni i životinjski svet je veoma raznovrstan što će nesumnjivo ovu avanturu dodatno učiniti posebnom.

Borneo top

Sa vrha Mt. Kinabalu u jutarnjim satima vide se čak udaljeni Filipini pa i dalje. Mi ćemo sve vreme boraviti na teritoriji države Sabah, koja je jedna od 13 Malezijskih država i nalazi se na ostrvu Borneo. Kota Kinabalu je glavni grad ove države i biće naša baza za sve aktivnosti na ostrvu

Borneo 2Obilazimo i Tunku Abdul Rahman Nacionalnom park koji se nalazi na pet ostrva udaljenih samo 30 minuta vožnje čamcem od Kota Kinabalu, a gde možete da ronite na atraktivnim lokacijama.Borneo se nalazi na samom ekvatoru i tokom cele godine u popodnevnim satima pada kiša, ali se u toku noći izvedri i pre podne je vidljivost odlična.

 

Plan Puta

PLAN PUTA:

1.Dan BEOGRAD-KOTA KINABALU 
Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla”, Beograd. Okupljanje na aerodromu najkasnije do 10.20h.Polazak u 12.05h.

2.Dan KOTA KINABALU 
Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu 3*. Obilazak grada.Večera.Noćenje.

3.Dan KOTA KINABALU PARK 
Doručak.Naša jungle avantura startuje u Poring Hot Springs gde se nalaze 5 termalnih izvora (49 – 60°C).Prvo ćemo svratiti do sela Nabalu a zatim krenuti u avanturu šetanja po krošnji drveća (canopy walkway) na 30m iznad tla.Imaćemo priliku da upoznamo najraznovrsniji biljni i životinjski svet, zato je fotoaparat obavezan rekvizit na ovom putovanju.Nakon toga odlazimo do termalnih izvora gde u toplim bazenima uživamo u pogledu na uredjen cvetni vrt.Ručak u restoranu.Posle ručka obilazak zaštićene zone u kojoj raste preko 1500 vrsta orhideja, 4500 zaštićenih biljnih vrsta od kojih 77 raste samo na tom prostoru i nigde više.U parku takođe živi 289 vrsta ptica i 290 vrsta leptira.Na kraju dana vraćamo se u naš hotel u Kota Kinabalu.Večera.Noćenje.

4.Dan KINABALU PARK 
Doručak.Transfer do Kinabalu parka gde nam počinje penjanje ka vrhu Mt.Kinabalu (4095m).Registrujemo se na ulasku u park kod Timpohon gate i krećemo na uspon koji traje 4-5 sati Prolazimo kroz različite zone vegetacije i uživamo u pogledu.Dolazimo do planinske kuće Laban rata na visini od 3297m.Smeštaj u sobama. Večera. Noćenje.

5.Dan MT.KINABALU (4095m) 
Polazak na završni uspon na Mt.Kinabalu (4095m) u 03.00h kako bi posmatrali izlazak sunca na vrhu! Uživanje u nesvakidašnjem pogledu.Povratak do Laban rata guest house na doručak.Posle check-out spuštamo se do Kinabalu Parka (Timpohon gate) gde uzimamo naše sertifikate o usponu na vrh. Transfer vozilima do našeg hotela u Kota Kinabalu.

6.Dan RAFTING 
Doručak.Transfer do mesta gde nam počinje rafting avantura na reci Padas. Vozimo se železnicom koja je izgradjena u 19. veku.Spust počinje od sela Pangi koje naseljava Murat pleme u prošlosti poznato kao lovci na glave.Naš rafting traje 23km sa 7 vodopada (Težina III/IV).Ručak u prirodi. Povratak u Kota Kinabalu. Večera.Noćenje.

7.Dan RASA RIA RESORT 
Doručak.Nakon doručka krećemo za Rasa Ria Resort.Po dolasku videćemo video prezentaciju o životu Orangutana na ostrvu Borneo.Imaćemo priliku da bolje upoznamo najveću životinju koja živi na drveću a koja spada medju najinteligentnije primate.Videćemo kako prave gnezda u kojima spavaju, kao i priliku da ih lično hranimo.Povratak u Kota Kinabalu.Večera.Noćenje.

8.Dan MARI MARI PLEMENA 
Mari Mari je možda najbolje mesto gde se može upoznati tradicija i kultura plemena koje žive na ostrvu Borneo.Imaćemo priliku da upoznamo njihov način života, gradnje kuće, spremanje hrane, način lova i ostale veštine neophodne za život u džungli.Tu žive plemena: Bajau, Lundayeh, Murut, Rungus i Dusun.Videćemo specifičan načim paljenja vatre uz pomoć bambusa, a posebno interesantan je način pravljenja tetovaža i njihov simbolizam.Kroz svojevrsno putovanje kroz prošlost najbolje ćete doživeti ukuse, mirise, zvukove i osetiti jedinstvenost ovog ostrva.

9.Dan TUNKU ABDUL RAHMAN NACIONALNI PARK 
Doručak.Transfer malim brodom do Tunku Abdul Rahman parka.Polazak na lagani trek po ostrvu. Odmor i kupanje na nekoj od prelepih plaža Povratak u Kota Kinabalu.Večera.Noćenje.

10.Dan  MENGKABONG WATER VILLAGE 
Doručak. Danas idemo na krstarenje rekom da obidjemo lokalnu kulturu zajednice Bajau Ribara.Oni će podeliti sa nama njihova  iskustva u lovu na rakove i ribe. Krstarenje rekom na jednom od najslikovitijih mesta u Kota Kinabalu.Posetićemo  lokalnu farmu ostriga / dagnji ​​(ako vreme dozvoljava), a imaćemu i priliku da se i mi oprobamo u pecanju.Povratak u hotel.Večera.Noćenje.

11.Dan KOTA KINABALU 
Doručak.Obilazak grada sa vodičem.Obilazak najveće džamije na Borneo, nacionalni muzej i druge znamenitosti.Povratak u hotel.Večera.Noćenje.

12.Dan KOTA KINABALU – BEOGRAD 
Doručak. Slobodan dan za kupovinu suvenira ili za uživanje na peščanoj plaži.Transfer na aerodrom u  18.00h.Polazak za Dohu u 21.25h.

13.Dan BEOGRAD 
Dolazak u Beograd u 11.05

 

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije:  2580 eura

Organizacija obuhvata:

– avio prevoz na relaciji Beograd – Doha – Kota Kinabalu – Beograd
– sve aerodromske takse
– transferi minibusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
– svi transferi na Borneu po programu.
– smestaj u hotelu sa 3* u Kota Kinabalu, polupansion u sobama  1/2 .
– smestaj u planinskoj kući Laban Rata, pun pansion
– dozvole za Nacionalni park Kinabalu
– usluge lokalnih vodiča prema programu
– oprema: planinski bicikl i oprema za rafting
– jednodnevni rafting sa opremom i instruktorima, prema programu
– jednodnevni izleti do Mari Mari plemena, Rasa Ria resort i Tunku Abdul Rahman park.
– jednodnevni izlet do Mengkabong water village
– dozvola za uspon na vrh Mt.Kinabalu (4095m)
– usluge profesionalnog vodiča na usponu  prema programu
– troškovi organizacije

Organizacija ne obuhvata:

– Malezijska viza pri ulasku u zemlju /  25 eura
– međunarodno zdravstveno osiguranje
– taxi prevoz u Kota Kinabalu
– individualni troškovi u Kota Kinabalu i tokom treka
– dve fotografije kao za pasos 3,5×4,5

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju
U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-59 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca
U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Vodič na Borneu: Bojan Marić / UIAA mountain guide

Oprema koju preporučujemo:
1. Ranac (oko 30l)
2. Pantalone za trekking (keper ili sl.)
3. Bermude za trek po ostrvu.
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje ili duboke patike, rezervne patike
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamucne
8. Aktivni veš za uspon na Mt.Kinabalu
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice (polar)
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za Sunce
15. Čeona lampa
16. Boca za vodu od 1l x 2
17. Lekovi i vitamini 
18. Krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne
19. Kabanica

Napomena: Opremu tokom treka transportuju naši domaćini na vozilima.Potreban je jedan manji ranac do 30 litara za uspon na Mt.Kinabalu.

Za više detalja kontaktirajte nas na info@extremesummitteam.com

Utisci

Nesvakidašnje iskustvo…uspon na Mt.Kinabalu i svitanje na Pacifiku, a ispod tebe nepregledni zeleni tepih od krošnji drveća.Zajednice ljudi koji žive u džungli u skladu sa prirodom…rafting i na kraju ronjenje u toplom moru sa meni nepoznatim vrstama riba.Dok sam živ trudiću se da ponovim jedno ovakvo iskustvo.Nisam neki avanturista ali sam imao poverenje u ekipu koja me je vodila.Hvala im na svemu…

Marjan Jovanov

Borneo photo galerija

Sa vrha Mt. Kinabalu u jutarnjim satima vide se čak udaljeni Filipini pa i dalje. Mi ćemo sve vreme boraviti na teritoriji države Sabah, koja je jedna od 13 Malezijskih država i nalazi se na ostrvu Borneo. Kota Kinabalu je glavni grad ove države i biće naša baza za sve aktivnosti na ostrvu.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo