Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Mt.Everest (8848m)

Trajanje: 62 Dana

Expedicija na najvisi vrh na svetu.

Polazak: 28.03 – 04.06. 2024

O ekspediciji

Najviši vrh planete Zemlje se nalazi u masivu Himalaja na severu indijskog potkontinenta, na granici jedine Hindu kraljevine na svetu, Nepala i budističkog Tibeta, koji je od 1950.godine, kao autonomna pokrajina pripojen Narodnoj Republici Kini.

Ova neosporna činjenica nije oduvek bila poznata. U periodu od 1745. do 1818. godine, za najviši vrh sveta je smatran vulkan Čimborazo, visine 6287m, koji se nalazi u Andima, na teritoriji Ekvadora. Sredinom 19.veka Britanci su vršili merenja Indije i Himalaja i u periodu od 1818. do 1848.godine za najvišu tačku Zemlje je smatran vrh Daulagiri u Nepalu, a od 1848. do 1852.godine smatralo se da je Kangčendženga u Sikimu najviši vrh sveta. Kako je pristup do himalajskih vrhova bio težak, topografi indijske geodetske službe ˝Survey of India˝ su sa nivoa niske indijske džungle ustanovili jedan vrlo visok vrh u Himalajima. On je označen kao Pik XV (Vrh XV).

Konačno, 1852.godine, proračuni merenja zemljišta pokazuju da je Pik XV viši od bilo kog do tada poznatog vrha. Izmerena je visina od 8840m. Tako je otkriven najviši vrh sveta.

Niko nije znao ime ovog vrha. Predlagana su imena Devadunga i Gaurišankar. Na kraju je pala odluka za ime ˝Mont Everest˝ po ser Džordžu Everestu, načelniku ˝Survey of India˝ u periodu od 1823. do 1843. godine.

Zvao se taj vrh Pik XV, Čomolungma, Sagarmata ili Everest, stoji da je 8850m visoka planina najviša na svetu i da je istovremeno granica između Tibeta na severu i Nepala na jugu, 150km severoistočno od Katmandua, glavnog grada Nepala i 450km jugozapadno od Lase, prestonice nekada lamaističkog Tibeta. Granica vodi zapadnim grebenom preko vrha i zatim jugoistočnim grebenom. Planina se sastoji od zapadnog, jugoistočnog i dve grane severnog grebena između kojih su severna, istočna i jugozapadna stena.

Uveliko zahvaljujući Maloriju i njegovim istomišljenicima, Everest je postao ispitni poligon za avanturističke duhove. Ispiti traju i danas. Britanci su poslali svoju prvu ekipu alpinista u izviđačku ekspediciju 1921.godine. Zbog udaljenosti planine i okrutnosti njenih vrhova protekle su 32 godine u toku kojih je 8 ekspedicija pokušalo da se popne na vrh do podviga Sir Edmunda Hillarija i Tenzing Norgaya, koji su posrčući sišli sa planine objavljajući svoj uspeh. “Nokautirali smo đubre”, klicao je Hillary, komentarišući pun ushićenja. Kasnije, Hillary je izjavio, donekle neobično uzimajući u obzir i njegovu prethodnu izjavu, da Everest ne poznaje pobednike, a da su oni koji su uspeli da se domognu vrha učinili to samo voljom planine.

Izveštaj sa te ekspedicije možete pogledati ovde…

 

Plan Puta

PLAN EKSPEDICIJE

Cela naša tibetanska ekspedicija na Everest će ući u region preko Nepala. Ekspedicija će pratiti istu već oprobanu i istestiranu rutu letenja za Kathmandu, a zatim preći u Tibet kopnenim putem, preko graničnog prelaza Timure. Ovo će nam omogućiti da stignemo u bazni logor na samom početku sezone, zahvaljujući čemu ćemo imati dosta vremena na raspolaganju za naš uspon. To takođe ostavlja prostora za veoma postepeno povećanje visine i omogućava članovima tima da se aklimatizuju do određene mere, bez nametanja iznenadnih promena u visini.
Iza graničnog prelaza u Szabrubesi, ekspedicija će biti odvezena u Kyarung na tibetanskom platou (2,900m). Odavde se put konstantno penje da bi kasnije izašao na plato, nakon čega nas čekaju puna dva dana odmora u Tingriju. Sada put skreće ka baznom logoru, u koji stižemo nakon jednodnevne vožnje. Usput prelazimo preko Pang La, gde stajemo da bismo bacili pogled na Everest, sa jedva vidljivim severnim grebenom. Ovo je jedna od mnogih planina u veličanstvenoj perspektivi Himalaja, koji se prostiru preko celog horizonta, počevši od Cho-Oyu i Makalu, među mnogim drugim himalajskim džinovima.
Kada stignemo u bazni kamp, Šerpasi će se odvojiti i počneti da prave istureni bazni kamp (ABC). Pošto smo se dodatno aklimatizovali, idemo dalje i pravimo ležerni uspon koristeći dva međukampa da bismo obezbedili što postepeniji uspon do 6,440 metara (ABC), smeštenom direktno ispod North Col-a. Do baznog kampa (5200m), naše putovanje se odvijalo džipovima i uz pomoć jakova, ali odavde počinje pravi uspon.

Iznad ABC-a, imaćemo još 3 kampa:

– Camp 1 – 7,066 metara na North Col-u, koji se nalazi na snegu.
– Camp 2 – 7,800 metara – na stenovitim policama.
– Camp 4 –  8,300 metara – na stenovitom zemljištu, ali povremeno na obodima ulazi u sneg, u zavisnosti od snežnih padavina u prethodnoj sezoni. Ovaj kamp omogućava pristup severo-istočnom grebenu, koji vodi do vrha preko Tri Stepenice.

Cilj našeg prvog susreta sa planinom će biti aklimatizacija bez prekomernog opterećivanja naših tela, više nego što je neohodno za aklimatizaciju na određenoj visini. Zbog toga će se nositi samo mali rančevi sa ličnom opremom (nošenje grupnih zaliha i tovara će biti zadatak Šerpasa).
Nakon što smo nekoliko dana proveli u ABC , čime smo polako omogućili našim telima da se prilagode razređenoj atmosferi, relativno lako ćemo se popeti, mada sa fizičkim naporom, preko snežne kosine do North Col, na 7,066 metara. Ovo je zgodno mesto za logorovanje, sa prelepim pogledom na severni greben i sa zadnje strane na gornji deo glečera Istočni Rongbuk. U svakom slučaju, nije mnogo prostran, tako da bi naš rani dolazak u Tibet trebalo da omogući dobro mesto za naš logor. Planiraćemo da provedemo jednu noć na Severnom sedlu, da bismo omogućili dovoljnu izloženost visini ne bi li pripremili naša tela za ekstremne visine, koje će kasnije uslediti. Za neke će to biti dovoljno. Za druge će put do 7,500 metara (ili čak iznad te visine) bolje poslužiti njihovim aklimatizacionim profilima, tako da će ta opcija biti samo u svrhu posete, pre spuštanja do isturenog baznog logora.
Na Everestu nema poente u penjanju na veću visinu od te u ovoj fazi – pošto bi u tom slučaju tela pre malaksala nego ojačala. Zbog toga ćemo prepustiti Šerpasima zadatke pripreme i skladištenja visinskih logora, sa šatorima, hranom i kiseonikom za uspon, dok će se glavni tim polako vratiti u bazni kamp, na period odmora i pripreme. Konačno, kada se svi logori postave i svi okrepe, aklimatizuju i dobro nahrane, vratićemo se preko glečera Istočni Rongbuk do našeg isturenog baznog logora. Čim dobijemo prognozu da će vreme biti stabilno u zadovoljavajućoj meri, krećemo ka vrhu, u seriji pokreta, koja se satoji u provođenju po jednog dana u logoru, sve dok ne sastavimo 5 dana nakon napuštanja ABC-a 6440m (Isturenog baznog kampa).

Potrebno iskustvo

Da biste se pridružili Everest timu potrebno vam je dosta planinarskog iskustva. To bi trebalo da uključi prethodno iskustvo na visokim planinama, od barem 7000 metara, zajedno sa višestrukim alpskim planinarenjima, a poželjno je i da ste već učestvovali u ekspediciji na planini od preko 8000 metara. Iskustvo pokazuje da oni koji su ranije bili na vrhu preko 8,000 metara imaju znatno veću šansu da popnu Everest. Kao izuzetak se mogu smatrati penjači koji nisu imali šansu da penju vrh preko 8 000 metara, ali su popeli planine kao što su Huascaran,Mt.McKinley i slično – takođe da bi mogli da uzmu u obzir Everest, ukoliko poseduju neophodnu posvećenost i odlučnost. Iako će se fiksna užad koristiti na odgovarajućim mestima, članovi ekspedicije moraju da poseduju sposobnost penjanja mešovitih terena, ocene 3 ili ekvivaletno tome, neosigurani i da budu adekvatno kompetentni i samopouzdani da se kreću između kampova i žive u visinskim logorima bez pomoći i nadzora.

Dan 1: Let na relaciji Beograd-Katmandu

Dan 2: Dolazak u Katmandu.

Doček na aerodromu i vožnja do hotela Thamel. Ovo je izvanredan hotel, koji se nalazi na lepoj lokaciji daleko od gradske vreve u centru, dok njegovi prijateljski nastrojeni ljudi daju sve od sebe da bismo se osećali kao kod kuće. Za one koji će se pridružiti ekspediciji u Katmanduu, svi članovi tima bi trebalo da se potrude da se nađemo u hotelu ovog dana.
Dan 3: Slobodno vreme u Katmandu.Dok vodič obavi formalnosti u Ministarstvu Turizma, bićete u mogućnosti da istražite ovaj fascinantan grad. Kao što oni koji su ranije bili tu već znaju, to je prelepa mešavina prepunih bazara, hramova i svetilišta, u mešavini stare, kolonijalne i moderne arhitekture. Danas će vođa ekspedicije da proveri opremu svih članova, pošto je Katmandu poslednja prilika da se kupi ono što nedostaje.

Dan 4: Vožnja do tibetanske granice.

Šestočasovno putovanje privatnim autobusom će nas provesti kroz nepalske centralne doline, pre nego što krenemo na sever do Mosta Prijateljstva, nakon što smo se usput malo odmorili u Timuru.

Dan 5: Ulazak u Tibet

Ulazak ekspedicije u Tibet može biti dug proces. Zbog toga moramo da napustimo Timur rano da bismo stigli na carinu pre ručka, kada se zatvara za taj dan. Pošto carinici rade po centralnom Pekinškom vremenu, to može biti težak zadatak! Naročito zato što svi tovari moraju da budu izneseni iz našeg nepalskog transporta, preneseni preko granice na Mostu Prijateljstva i zatim ponovo ukrcani u kineski transport, koji će nas čekati na drugoj strani. Na sreću, ovo je dobro uvežban posao za naše Šerpase, koji će vešto obaviti taj prenos.

Dan 6-7: Početni aklimatizacijski period.

Dok se put useca u Himalaje, postajemo svedoci neverovatnog prelaza iz bujnih zelenih podnožja u suve planinske pustinje. Put vijuga uz veliku klisuru da bi se pojavio ubrzo na tibetanskom platou u gradiću Kyarung. Ovde ćemo se zaustaviti zbog ručka pre nego što nastavimo dalje ka Tingriju. Ovo je bitna faza ekspedicije, programirana tako da omogući svima da stignu do baznog kampa što bolje aklimatizovani.

Dan 8: Vožnja do Tingrija

Putovanje se sada nastavlja i pravimo sledeći korak ka većim visinama. Putujemo sve do Tingrija, gde ćemo odsesti u lokalnom lodžu. Pogledi u toku puta su impresivni, naročito dok se krećemo po otvorenom tibetanskom platou sa pogledom na Everest i Šišapangmu, što će stimulisati našu maštu o onome što nam predstoji.</p>

Dan 9-10:   Aklimatizacija

Pošto koristimo lodž kao bazu, odmaramo se u Tingriju 2 dana i još dve noći, dok istražujemo lokalnu okolinu. Koristićemo vozila radi ulaska dublje u teren ne bi li došli do što veće visine, nakon čega se vraćamo u lodž svake večeri da bismo dozvolili visini da se primi.

Dan 11: Vožnja do baznog logora Everest (5,200m)

Danas krećemo glavnim putem koji vodi prema Lasi, i nastavljamo na jug prema Everestu. Vozimo se preko Pang La, koji će nam, nadamo se, pružiti prve dobre poglede na Everest, nekih 40 milja udaljen. Zatim se spuštamo u selo u dnu doline i nastavljamo dolinom do baznog logora. Put postaje sve džombastiji, ali pejzaž postaje na svakoj krivini spektakularniji. Konačno, tu je strašan severni greben Everesta, u sredini doline ispred nas. Iz baznog logora deluje veoma blizu, ali je i dalje 19 kilometara daleko.

Dan 12-16:  Aklimatizacija i lokalno istraživanje

Četiri dana provodimo u baznom logoru, dok se naša tela navikavaju na visinu. Ovo nam pruža dosta vremena da uživamo u pogledima i fotografišemo Everest. Za one koji su raspoloženi ima dosta padina za penjanje, a možemo i da se prošetamo dolinom do manastira Rongbuk, udaljenog 8 km. Još jedan cilj vredan utrošenog vremena je odlazak u Tilmanov logor, idilično mesto pored veličanstvenog glečera Centralni Rongbuk, koji pruža zapanjujuće poglede na severni greben Everesta. Veoma je bitno da ne preterate u ovom periodu – biće dosta prilika za naprezanje kasnije! Moramo da se što više odmaramo u baznom logoru, dok pijemo dosta tečnosti i uživamo u hrani.

Dan 17: Treking do prvog međulogora (5,680m)

Napokon, sa jakovima koji nose naše zalihe, krećemo peške prema Everestu. Treking počinje relativno lagano, tako što prelazimo šljunkovite potopljene ravnice reke Rongbuk, a zatim se probijamo utabanom stazom između glečera i padine doline. Nakon dva sata dolazimo do lepog vidikovca, zatim skrećemo uz strmi put na levo, napuštajući centralnu dolinu Rongbuk. Stižemo u neko mesto koje deluje kao relativno mala susedna dolina, ali se ubrzo otvara da bi otkrila neverovatne ledene šiljke glečera Istočni Rongbuk. Otkriće ovog prilaza 1922. godine je omogućilo penjanje ove strane Everesta. Logorovaćemo na veoma prijatnom mestu, veoma prostranom, na neka dva sata nakon ulaska u dolinu Istočni Rongbuk. Logor se nalazi na desnoj obali, gleda na reku, koja protiče ispod njega, ali tu nema morene i kraka glečera koji se nalaze nešto ispred.

Dan 18:  Treking do drugog međulogora (6,088m)

Dok prelazimo preko malih potoka i morena, dospevamo na suprotnu stranu doline i idemo kroz nju sve dok dolina konačno ne skrene na sever.Ovde će biti mesto našeg međulogora za buduća putovanja između baze i isturene baze, ali za sada, ona dobro markira uspon na glečer i početak uspona na Everest. Na sledećim putovanjima uz glečer Istočni Rongbuk, bićemo u boljoj kondiciji i bolje aklimatizovani, što će nam omogućiti da bez muke završimo treking do ABC za dva dana, pošto će ovo postati mesto jedinstvenog međulogora, koji se nalazi na mestu gde se glečer kreće ka severu (5,890 mnv).
Morena koja se spušta niz opasne ledene šiljke glečera Istočni Rongbuk zove se – Magični Autoput . Smer je iznenađujuće ravan, ali se savlađuje mala visina u poređenju sa uloženim trudom, obzirom da visina otežava penjanje.

Dan 19: Treking do isturenog baznog logora (6,440m)

Danas ćemo krenuti u relativno kratku šetnju do ABC, u trajanju od nekoliko sati.
Ponovna pojava Everesta je prijatna zabava tokom konačnog uspona i, dok zaokrećete prema isturenom baznom logoru, možete videti ceo severoistočni greben, od Raphu La, pa do samog vrha.Svetlucavi trougao snega koji ističe vrh na daljini od preko 4 kilometara i na visini većoj za čitava 2 kilometara, će slati svoj zov, sve dok vaše noge ne stanu na njega!

Dan 20-56: Uspon na Everest

Nije moguće dati tačan savet kako peti planinu od ovog trenutka pa na dalje, pošto će to biti stvar dogovora vođe i članova tima. Za one koji su ranije bili na ekstremno velikim visinama, savetujemo da budu što fleksibilniji da bi omogućili aklimatizaciju za druge članove. Za neke, ovo može označavati što brže penjanje sve do logora 3 na severnom grebenu, pre nego što se vrate u bazni logor na dug odmor. Drugi će možda želeti da ostanu duže u ABC-u, da se nekoliko puta prošetaju do North Col-a i prespavaju tamo, ali da se ne penju iznad te visine, na primer.Kakav god da je usvojeni plan za aklimatizaciju, čim svi postanu srećni zato što su postigli optimalno stanje spremnosti, tim će se vratiti u bazni logor radi dugog perioda odmaranja i jela.
Nakon mnogo dana odmaranja i pripreme, još jednom se vraćamo u ABC, koristeći pritom jedini međulogor na početku Magičnog Autoputa. Ponovo se odmaramo u ABC, da bismo još malo jeli i uverili se da je sve na svom mestu i da je vreme pogodno. Zatim krećemo. Smer ka North Col-u će biti dobro poznat, pošto je njegove padine svako od nas već nekoliko puta prešao u toku naše aklimatizacije. Kako god, otkrićemo da će sada metri promicati brže, pošto su pogledi sada upereni u sam vrh planine.
Od logora 1 do North Col-a, smer prati dugačku snežnu strehu, koja pripada severnom grebenu, a prostire se kao gigantski leteći podupirač koji drži gornje delove planine. Mada nije strma, ova deonica je izložena vetru, koji ledi i briše preko planine. Nakon celog dana penjanja, stižemo u logor 2 koji se nalazi na početku strehe.
Odavde, maršruta prelazi na stenoviti predeo izlomljenog škriljca, dok severni greben izliva svoje slojeve snega. Ipak, smer ostaje relativno blago nagnut, mada se ugao lagano povećava, sve dok ne stignemo u sledeći logor. On se nalazi na mestu gde se masa kljuna severnog grebena oslanja o glavninu planine, na stenovitim policama. Dan je nagrađen čudesnim pogledima na glečere koji se nalaze ispod nas. Ono što nam je izgledalo kao da su velike planine koje dominiraju Magičnim Autoputem, sada se lakše stapaju sa skromnom pozadinom tibetanskog platoa i ravnicama iza njih.
Najviši logor će vam pružiti još intenzivniji osećaj sveta koji se nalazi pod vašim nogama. Uspon se nastavlja na izlomljenim obodima, ali oni su oni laki za savladavanje – sa škriljcem i oblucima isprepletanim između njih sve dok se snežni prolazi ne razdele na severnom grebenu. Kada izađemo na čistinu bez stena i sa otvorenijim kosinama, skrećete direktno na gore, da biste stigli u poslednji logor na otprilike 8,400 metara.
Dan uspona na vrh počinje pre ponoći! Napuštamo šatore u noćnoj tišini, dok vaše čeone lampe svetle, šaraju kroz mrak i osvetljavaju nejasnu jarugu koja vodi ka grebenu koji se nalazi iznad nas. Ovaj put između stenja je strmiji od onih koje smo prešli dan ranije, ali će vam fiksna užad pomoći da se uzdignete prema liniji horizonta. Malo penjanja, propraćeno disproporcionalnom količinom dahtanja, dovešće vas do grebena na visini od preko 8,500 metara. Sada je jedina prepreka između vas i vrha nekih 400 m uspona, 3 kamene stepenice i preko kilometar dugačak greben – krajnje kritična situacija! Kako počinje da sviće, videćete strašnu Kangchung Face kako se obrušava sa vaše leve strane – zapanjujuća litica koja se spušta u Tibet. Uglavnom ostajete na desnom boku i lako prolazite određene detalje, ali je smer isečen Prvom, Drugom i Trećom stepenicom. Najteža je druga, koja ima merdevine i fiksno uže, da bi se omogućio uspon, koji bi bio virtuelno nemoguć u suprotnom. Pride, možete da očekujete vetrovitu traverzu pri usponu na sam vrh. Konačno, ipak se planina predaje i kapa sa večnim snegom na vrhu, koju ste videli iz žablje perspektive kilometrima udaljene, biće pod vašim nogama i nagovestiće vaš dolazak na vrh sveta.

Dan 57: Članovi tima idu u šetnju do baznog logora
Dan 58: Pakovanje lične opreme u baznom logoru
Dan 59: Napuštanje baznog kampa i vožnja do Tingrija
Završavamo naše izuzetno putovanje prelaskom preko tibetanskog platoa. Noć provodimo u hotelu, u Tingriju, spremni da se vratimo nazad u Nepal sa prvim jutarnjim zracima.
Dan 60: Vožnja iz Tingrija  do Kyarunga, ulazak u Nepal
Kada se vratimo u Katmandu, Bićemo domaćini na večernjem roštilju u čast proslave ekspedicije, što će biti istovremeno i oproštajna zabava u znak zahvalnosti Šerpasima zbog njihove podrške i prijateljstva.

Dan 61: Slobodno vreme u Katmanduu
Dan 62: Povratak. Let za Beograd

Organizacija

Država: Republika Nepal / Republika Kina – Tibet
Planina: Mt.Everest (8850m)
Vreme: 28 mart – 04 jun 2024

Ukupni troškovi ekspedicije: 42 800 €

Organizacija ekspedicije obuhvata:
-Avio karte, transferi, takse Beograd – Kathmandu – Beograd
-Autobuski prevoz u Kathmandu – Kodari – Kathmandu
– Prevoz džipovima na Tibetu (Zangmu – BC Everest – Zangmu)
– Smeštaj i hrana u hotelima na Tibetu (Zangmu – BC Everest – Zangmu)
– Transport opreme Kathmandu – BC Everest – Kathmandu
-Smeštaj u hotelu 4*  u Kathmandu (dva noćenja pre i dva posle ekspedicije)
-Doručak, ručak, večera u BC Everest (5200m) i ABC Everest (6400m) tokom ekspedicije
– Osoblje u BC&ABC Everest: Sirdar, kuvar, pomoćnici kuvara itd.
– Šatori, primusi, gas i hrana u visinskim kampovima (C1,C2 i C3)
– Šatori, kuhinja, trpezarija, komunikacijski šator, tuš šator i toalet u BC&ABC Everest
-Agregat i solarni paneli za električnu energiju u BC&ABC Everest
-Visinski Šerpasi za opremanje visinskih kampova
-Visinski Šerpasi za uspon na vrh ( 1 Šerpa na 2 penjača)
– Užad za fiksiranje smera, ledni klinovi i snežni klinovi
– Boce sa kiseonikom za završni uspon na vrh (početak korišćenja od C1 7100m)
-Dozvola za penjanje na Mt.Everest (8850m)
-Maske za kiseonik TopOut i regulatori nove generacije
– Bazna radio stanica u BC&ABC Everest i ručne radio stanice Icom
-Taksa za ulazak u Nacionalni park Sagarmatha
-Transport opreme Yakovima BC-ABC-BC
– Doktor ekspedicije u BC&ABC Everest
– Oficir za vezu (Republika Kina, CTMA)
– UIAA vodič na usponu
– Vodja ekspedicije

Organizacija ekspedicije ne obuhvata:
– Eventualna extra noćenja u Kathmandu
– Ručak i večera u Kathmandu
– Viza za Nepal
– Lično osiguranje tokom ekspedicije
– Voda i ostali napitci u toku trekinga do BC Everest i nazad
– Tips za visinske Sherpase i osoblje u BC&ABC Everest

Uslovi plaćanja i otkazivanja:
Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.
Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju
U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-59 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana  i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca
U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 60 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Spisak individualne opreme za ekspediciju Everest 2024:
1. Ranac (veći od 80 L i manji od 50 L)
2. Nepromočiva transportna vreća do 160 l
3. Vreća za spavanje x 2
4. Podmetač za vreću x 2
5. Aktivni veš x 2
6. Polar jakna + Polar pantalone (Alpine Bib)
7. Gore-Tex jakna + pantalone
8. Perjana jakna sa integralnom kapuljačom + perjane pantalone
9. Treking duboke cipele (do BC)
10. Cipele za uspon (One sport, Millet i sl.)
11. Čarape termo (smart wool) + polipropilenske x 5
12.Rukavice – polipropilen+polar+perjane navlačne
13.Donji veš pamučni
14.Kapa – Balaclava polipropilen + polar
15.Naočare za sunce x 2
16. Naočare za skijanje
17.Krema za sunčanje (faktor 50) + krema za usne (faktor 30)
18.Dereze + cepin
19.Čeona lampa (+ Rezervne baterije i sijalica)
20.Verački pojas + 3 karabinera + 3 prusika + žimar (ascender)+osmica(descender)
21.Tri boce (termosa) od po 1,5L i jedna boca od 1L za „malu nuždu“
22.Pribor za ličnu higijenu
23.Pribor za jelo (kašika, viljuška i nož)
24.Knjige, MP3 plejeri, kamere, fotoaparati i druge lične stvari
25.Lekovi, vitamini

Više informacija na info@extremesummitteam.com

Utisci

”U jednom sam trenutku pri pripremama za ekspediciju Mt.Everest (8850m) morala ozbiljno razmisliti o napuštanju cijelog projekta. Do određenog trenutka nisam znala s kime idem, tko je moj vođa, što me očekuje, tko je moj tim, tko su ljudi s kojima ću 2 mjeseca dijeliti apsolutno sve. Nakon što sam stupila u kontakt sa vođom ekspedicije Jaćimom, opet nisam puno toga doznala preko mobitela. Sjedoh u auto i put Beograda. Mislim da sam nakon 5 minuta odlučila: to je to! Nikada ne griješim u prvoj procjeni i to se pokazalo ispravnim i taj put. Od silnog uzbuđenja i milijun pitanja osjetila sam olakšanje jer je glavna misija i vizija ovog čovjeka: svi za jednog, jedan za sve. Više puta sam čula kako mi govori: Samo opušteno, bitan je put, a ne cilj.I to je uistinu tako.
Dakako da Himalajama treba pristupiti sa poštovanjem, ali kada imaš dobar tim, dobre ljude oko sebe kao što sam ja imala, onda je taj put nešto što samo mogu usporediti sa slobodom.Slobodom koju osjećam dok penjem.Iako nisam imala iskustva u visokogorju, samo jedan odlazak sa Extreme Summit Teamom pod Jaćimovim vodstvom bio je dovoljan da naučim apsolutno sve što bih trebala znati za daljnje uspone.
Dobrog vođu ne čini samo organizacijska sposobnost i iskustvo, nego i ogromna ljubav prema planinama i želja da tu ljubav i znanje prenese na svakog člana tima. A to je upravo naš vođa postigao: bio je naš učitelj.U današnje vrijeme komercijalnih ekspedicija, teško je naći agenciju i vođu koji pridodaje pažnju i vrijeme svakom klijentu posebno.</p>
Očekujući nekakav “sterilni” raspored tijekom 60 dana, iznenadih se kada doživjeh Extreme Summit Team kao zajednicu.I zato ću se vratiti…. svojoj obitelji :)”

Danijela Bucić
članica ekspedicije “Everest2009”

Everest photo galerija

Everest nije ni najlepša planina na svetu ni najteža za penjanje ali je zato najviši vrh planete Zemlje i kao takav je magnet za sve planinare, alpiniste i avanturiste iz čitavog sveta. Svako ima svoj Everest. Tek kada ga popnu, ljudi shvate da vrh nije bitan, a da ih je put do vrha potpuno promenio i da taj put u stvari nema cenu. Pogledajte fotografije sa naših prethodnih ekspedicija na ovu magičnu planinu.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo