Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Mt.Everest (8848m)

Trajanje: 61 Dan

Expedicija na najvisi vrh na svetu.

Polazak: 28.03 – 03.06. 2025

O ekspediciji

Najviši vrh planete Zemlje se nalazi u masivu Himalaja na severu indijskog potkontinenta, na granici jedine Hindu kraljevine na svetu, Nepala i budističkog Tibeta, koji je od 1950.godine, kao autonomna pokrajina pripojen Narodnoj Republici Kini.

Ova neosporna činjenica nije oduvek bila poznata. U periodu od 1745. do 1818. godine, za najviši vrh sveta je smatran vulkan Čimborazo, visine 6287m, koji se nalazi u Andima, na teritoriji Ekvadora. Sredinom 19.veka Britanci su vršili merenja Indije i Himalaja i u periodu od 1818. do 1848.godine za najvišu tačku Zemlje je smatran vrh Daulagiri u Nepalu, a od 1848. do 1852.godine smatralo se da je Kangčendženga u Sikimu najviši vrh sveta. Kako je pristup do himalajskih vrhova bio težak, topografi indijske geodetske službe ˝Survey of India˝ su sa nivoa niske indijske džungle ustanovili jedan vrlo visok vrh u Himalajima. On je označen kao Pik XV (Vrh XV).

Konačno, 1852.godine, proračuni merenja zemljišta pokazuju da je Pik XV viši od bilo kog do tada poznatog vrha. Izmerena je visina od 8840m. Tako je otkriven najviši vrh sveta.

Niko nije znao ime ovog vrha. Predlagana su imena Devadunga i Gaurišankar. Na kraju je pala odluka za ime ˝Mont Everest˝ po ser Džordžu Everestu, načelniku ˝Survey of India˝ u periodu od 1823. do 1843. godine.

Zvao se taj vrh Pik XV, Čomolungma, Sagarmata ili Everest, stoji da je 8850m visoka planina najviša na svetu i da je istovremeno granica između Tibeta na severu i Nepala na jugu, 150km severoistočno od Katmandua, glavnog grada Nepala i 450km jugozapadno od Lase, prestonice nekada lamaističkog Tibeta. Granica vodi zapadnim grebenom preko vrha i zatim jugoistočnim grebenom. Planina se sastoji od zapadnog, jugoistočnog i dve grane severnog grebena između kojih su severna, istočna i jugozapadna stena.

Uveliko zahvaljujući Maloriju i njegovim istomišljenicima, Everest je postao ispitni poligon za avanturističke duhove. Ispiti traju i danas. Britanci su poslali svoju prvu ekipu alpinista u izviđačku ekspediciju 1921.godine. Zbog udaljenosti planine i okrutnosti njenih vrhova protekle su 32 godine u toku kojih je 8 ekspedicija pokušalo da se popne na vrh do podviga Sir Edmunda Hillarija i Tenzing Norgaya, koji su posrčući sišli sa planine objavljajući svoj uspeh. “Nokautirali smo đubre”, klicao je Hillary, komentarišući pun ushićenja. Kasnije, Hillary je izjavio, donekle neobično uzimajući u obzir i njegovu prethodnu izjavu, da Everest ne poznaje pobednike, a da su oni koji su uspeli da se domognu vrha učinili to samo voljom planine.

Izveštaj sa te ekspedicije možete pogledati ovde…

 

Plan Puta

PLAN EKSPEDICIJE

Pratimo klasičnu rutu kroz Khumbu icefall, zatim preko Lhotse face do South cool , odatle preko jugoistočnog grebena do vrha. To je uspon sa najmanje tehničkih detalja do vrha Mount Everesta i zbog toga je zovemo normalna ruta. Ipak, uspon ostaje veoma ozbiljan poduhvat koji iziskuje dugoročne kondicione pripreme i predhodne uspone na vrhove poput Ama Dablam, Aconcagua, Island peak i slične. Da biste se pridružili našem Everest timu potrebno vam je dosta planinarskog iskustva. To bi trebalo da uključi prethodno iskustvo na visokim planinama, od barem 7000 metara, zajedno sa višestrukim alpskim usponima. Iako će se fiksna užad koristiti na odgovarajućim mestima, članovi ekspedicije moraju da poseduju sposobnost penjanja mešovitih terena, ocene 3 ili ekvivaletno tome,  i da budu adekvatno kompetentni i samopouzdani da se kreću između kampova.

PLAN EKSPEDICIJE

Dan 1: Let na relaciji Beograd-Katmandu

Dan 2: Dolazak u Katmandu.

Doček na aerodromu i vožnja do hotela 4*. Ovo je izvanredan hotel, koji se nalazi na lepoj lokaciji daleko od gradske vreve u centru, dok njegovi prijateljski nastrojeni ljudi daju sve od sebe da bismo se osećali kao kod kuće. Za one koji će se pridružiti ekspediciji u Katmanduu, svi članovi tima bi trebalo da se potrude da se nađemo u hotelu ovog dana.

Dan 3: Slobodno vreme u Katmandu.Dok vodič obavi formalnosti u Ministarstvu Turizma, bićete u mogućnosti da istražite ovaj fascinantan grad. Kao što oni koji su ranije bili tu već znaju, to je prelepa mešavina prepunih bazara, hramova i svetilišta, u mešavini stare, kolonijalne i moderne arhitekture. Danas će vođa ekspedicije da proveri opremu svih članova, pošto je Katmandu poslednja prilika da se kupi ono što nedostaje.Uveče imamo briefing i sastanak sa vodičima.

4 Dan: Let za Luklu (2,860 m).Polazak za Luklu zavisi od vremenskih prilika, pa samim tim može biti pomeren za naredni dan. Po dolasku u Luklu trek do Phakdinga (2.550m ), staza od cca. 3 sata pešačenja. Noćenje u lodgu.

Dan: Trek do Namche Bazara. Pešačenje kroz impresivnu klisuru do Namche Bazara (3.440 m ),traje oko 5-6 sati. Vidikovac iznad kanjona Dudh Koshi omogućava nam prvi pogled na Mount Everest.
Dan: Namche Bazar: Dan odmora u Namche Bazaru (3.440m). Noćenje u lodgu.
Dan: Trek do Tengboche. Nakon spusta do reke, a zatim strmog uspona od 600m stižemo do poznatog manastira Tengboche (3.870 m), Trek od oko 4-5 sati. Noćenje u lodgu.
Dan: Trek do Panbgboche. Kratki spust vodi do Deboche (3640m) i malo gore dolinom do Pangboche (3900m ). Noćenje u lodgu.
Dan: Trek do Pheriche. Dalje kroz dolinu prema Nuptse, Lhotse i Mount Everestu do Pheriche (4.250 m). Noćenje u lodgu.
Dan: Trek do Dugle. Skrećemo na sever i na nakon kraćeg pešačenja stižemo do Dugle (4.600 m ). Noćenje u lodgu.
Dan: Trek do Lobuche. Dolazimo do sela Lobuche (4.900 m ). Noćenje lodgu.
Dan: Trek do Gorak Shep. Prošetaćemo do Gorak Shepa i po dolasku u lodge moći ćemo da se aklimatizujemo penjanjem na Kala Patthar (5545m) Noćenje u Gorak Šepu (5150m).
Dan: Trek do baznog kampa Everest. Kratko pešačenje do baznog kampa Everest (5.300m). Smeštaj u ličnom šatoru. BC je kompletno opremljen: Kuhinja sa profesionalnim kuvarom, trpezarijski šator, komunikacijski šator, lični šatori, šator za tuširanje, toaleti, WIFI…Pored tri obroka dnevno u toku celog dana dostupni su razni napitci, keks, čokolade itd.

14 – 15. Dan:  Everest Base Camp (EBC): Odmor, obuka i priprema za predstojeći uspon. Briefing za naredne dane.

Dan: Obuka na Khumbu icefall.

17-18 Dan EBC: Dani odmora u baznom kampu.

Dan: Uspon na C1, noćenje na 5.900 m
Dan: Uspon do C2 , noćenje na 6.300 m
Dan: Silazak u bazni kamp

22-23 Dan: Dani odmora u baznom kampu

Dan: Uspon do C2 , noćenje 6.300 m

25.Dan: Odmor u C2

26. Dan: Uspon na C3, noćenje na 7.300 m

27. Dan: Silazak u bazni kamp.

28. Dan: Odmor u EBC

29. Dan: Silazak u selo Panngboche na oko 4.000 m nadmorske visine u zelenu dolinu Khumbu. Odmor i relaksacija.

30-31 Dan: Treba da ostanemo najmanje dva puna dana kako bismo se dobro oporavili i omogućili da aklimatizacija deluje. Ovo je ključni trenutak za završni uspon na vrh Mt.Everesta.

32. Dan: Povratak u BC. Priprema opreme i poslednja provera pred završni uspon.

33. Dan: Uspon do C2, noćenje na 6.300 m

34. Dan: Uspon do C3, noćenje na 7.300 m

35. Dan: Uspon do C4 na 8000m, odmor do 23h a zatim polazak na završni uspon.

36. Dan: Uspon na vrh Mount Everest: 8,850 m i povratak do C3 na 7300m

37. Dan: Silazak do C2 na 6300m

38. Dan: Silazak u bazni kamp.

39-52 Dan: Imamo rezervnih 14 dana u slučaju lošeg vremena ili za bolju aklimatizaciju. U slučaju da se ekspedicija ranije završi, silazimo u Kathmandu i menjamo datum povratka kod avio kompanije.

53.Dan: Danas pakujemo bazni kamp i napuštamo EBC

54. Dan: Silazak u Pheriche.Noćenje u Lodgu.

55. Dan: Trek do Pangboche. Noćenje u Lodgu.

56. Dan: Trek do Namche. Noćenje u Lodgu.

57. Dan: Trek do Lukle. Noćenje u Lodgu.

58. Dan: Let iz Lukle nazad za Katmandu.Smeštaj u hotelu 4*

59. Dan: Proslava uspona na Mt.Everest i dodela sertifikata.

60. Dan: Transfer do aerodroma i povratak za Beograd.

61. Dan: Dolazak u Beograd

 

Organizacija

Država: Republika Nepal 
Planina: Mt.Everest (8850m)
Vreme: 28 mart – 04 jun 2025

Ukupni troškovi ekspedicije: 39 900 €

Organizacija ekspedicije obuhvata:
-Avio karte, transferi, takse Beograd – Kathmandu – Beograd
– Svi transferi u Nepalu
– Avio karte Kathmandu – Lukla – Kathmandu
– Transport opreme Lukla – BC Everest – Lukla
-Smeštaj u hotelu 4*  BB u Kathmandu (dva noćenja pre i dva posle ekspedicije)
– Smeštaj u lodževima, pun pansion Lukla – BC Everest – Lukla
-Doručak, ručak, večera u BC Everest (5300m), C1, C2, C3 i C4
– Osoblje u BC&ABC Everest: Sirdar, kuvar, pomoćnici kuvara itd.
– Šatori, primusi, gas i hrana u visinskim kampovima (C1,C2 ,C3 i C4)
– Šatori, kuhinja, trpezarija, komunikacijski šator, tuš šator i toalet u BC Everest
-Agregat i solarni paneli za električnu energiju u BC Everest
-Visinski Sherpa guide za opremanje visinskih kampova
-Sherpa guide za uspon na vrh ( 1 Sherpa guide na 1 penjača)
– Užad za fiksiranje smera, ledni klinovi i snežni klinovi
– Boce sa kiseonikom za završni uspon  (početak korišćenja od C3 7300m)
-Dozvola za uspon na Mt.Everest (8850m)
– Maske za kiseonik TopOut i regulatori nove generacije
– Bazna radio stanica u BC&ABC Everest i ručne radio stanice 
-Taksa za ulazak u Nacionalni park Sagarmatha
– Doktor ekspedicije u BC Everest
– Oficir za vezu (NMA)
– Vodja ekspedicije

Organizacija ekspedicije ne obuhvata:
– Eventualna extra noćenja u Kathmandu
– Ručak i večera u Kathmandu
– Viza za Nepal
– Lično osiguranje tokom ekspedicije
– Tips za visinske Sherpase i osoblje u BC&ABC Everest

Uslovi plaćanja i otkazivanja:
Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.
Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju
U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-59 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana  i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca
U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 60 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Spisak individualne opreme za ekspediciju Everest 2024:
1. Ranac do 50l
2. Nepromočiva transportna vreća do 120 l
3. Vreća za spavanje x 2
4. Podmetač za vreću x 2
5. Aktivni veš x 3
6. Polar jakna + Polar pantalone (Alpine Bib)
7. Gore-Tex jakna + Gore tex pantalone
8. Perjana jakna sa integralnom kapuljačom + perjane pantalone
9. Treking duboke cipele (do BC)
10. Cipele za uspon (La Sportiva, Millet i sl.)
11. Čarape termo (smart wool)  x 5
12.Rukavice – polar+perjane navlačne
13.Donji veš pamučni x 5
14.Kapa  + Balaclava 
15.Naočare za sunce x 2
16. Naočare za skijanje
17.Krema za sunčanje (faktor 50) + krema za usne (faktor 30)
18.Dereze + cepin
19.Čeona lampa (+ Rezervne baterije i sijalica)
20.Verački pojas + 3 karabinera + 3 prusika + žimar + descender
21.Tri boce (termosa) od po 1l i jedna boca od 1L za „malu nuždu“
22.Pribor za ličnu higijenu
23.Pribor za jelo (kašika, viljuška i nož) za visinske kampove
24.Knjige, muizka, kamere, fotoaparati i druge lične stvari
25.Lekovi, vitamini

Više informacija na info@extremesummitteam.com

Utisci

”U jednom sam trenutku pri pripremama za ekspediciju Mt.Everest (8850m) morala ozbiljno razmisliti o napuštanju cijelog projekta. Do određenog trenutka nisam znala s kime idem, tko je moj vođa, što me očekuje, tko je moj tim, tko su ljudi s kojima ću 2 mjeseca dijeliti apsolutno sve. Nakon što sam stupila u kontakt sa vođom ekspedicije Jaćimom, opet nisam puno toga doznala preko mobitela. Sjedoh u auto i put Beograda. Mislim da sam nakon 5 minuta odlučila: to je to! Nikada ne griješim u prvoj procjeni i to se pokazalo ispravnim i taj put. Od silnog uzbuđenja i milijun pitanja osjetila sam olakšanje jer je glavna misija i vizija ovog čovjeka: svi za jednog, jedan za sve. Više puta sam čula kako mi govori: Samo opušteno, bitan je put, a ne cilj.I to je uistinu tako.
Dakako da Himalajama treba pristupiti sa poštovanjem, ali kada imaš dobar tim, dobre ljude oko sebe kao što sam ja imala, onda je taj put nešto što samo mogu usporediti sa slobodom.Slobodom koju osjećam dok penjem.Iako nisam imala iskustva u visokogorju, samo jedan odlazak sa Extreme Summit Teamom pod Jaćimovim vodstvom bio je dovoljan da naučim apsolutno sve što bih trebala znati za daljnje uspone.
Dobrog vođu ne čini samo organizacijska sposobnost i iskustvo, nego i ogromna ljubav prema planinama i želja da tu ljubav i znanje prenese na svakog člana tima. A to je upravo naš vođa postigao: bio je naš učitelj.U današnje vrijeme komercijalnih ekspedicija, teško je naći agenciju i vođu koji pridodaje pažnju i vrijeme svakom klijentu posebno.</p>
Očekujući nekakav “sterilni” raspored tijekom 60 dana, iznenadih se kada doživjeh Extreme Summit Team kao zajednicu.I zato ću se vratiti…. svojoj obitelji :)”

Danijela Bucić
članica ekspedicije “Everest2009”

Everest photo galerija

Everest nije ni najlepša planina na svetu ni najteža za penjanje ali je zato najviši vrh planete Zemlje i kao takav je magnet za sve planinare, alpiniste i avanturiste iz čitavog sveta. Svako ima svoj Everest. Tek kada ga popnu, ljudi shvate da vrh nije bitan, a da ih je put do vrha potpuno promenio i da taj put u stvari nema cenu. Pogledajte fotografije sa naših prethodnih ekspedicija na ovu magičnu planinu.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo