Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Everest trek, Nepal

Trajanje: 17 Dana

Gokyo jezera, Cho La pass & Kallapathar (5545m)

Polazak: 02.10.2021.

Opis avanture

Postoji nekoliko zemalja čija je geografija puna raznolikosti kakva je nepalska geografija. Područje Mount Everest-a nalazi se u istočnom Nepalu. Mont Everest (8848m), najviši vrh na svetu, kod lokalnog stanovništva poznat je kao Sagarmathu (Boginja Majka Zemlja). Nesvakidašnje iskustvo je upoznati divne ljude tog kraja, pripadnike naroda Sherpa. Pre više od 470 godina došli su sa pašnjaka na istoku Tibeta ali vezu sa postojbinom nisu nikada prekinuli.Hodajući pored glecerskih reka, kroz zelene doline i šume rascvetalog Rododendrona, gledaće te u najviše vrhove sveta i biće vam jasno zašto domaće stanovištvo veruje da na njima obitavaju Bogovi.

Lica nasmejanih Sherpasa biće vam svakodnevnica na ovom putu, a njihovo gostoprimstvo ćete prepričavati mesecima po povratku kući. Milionski grad poput Kathmandua, prestonice Nepala, nemoguće je upoznati za nekoliko dana boravka u njemu, ali je moguće otškrinuti vrata čudesno prisnog, živog, blagog i pored siromaštva neobično bogatog grada. Na ovom putovanju kroz Khumbu region videćete vrhove preko 8000m: Lotse, Cho Oyu, Makalu i naravno Everest. Uspon na Gokyo peak (5483m) daće vam priliku da u celini vidite Mt.Everest od baznog kampa pa sve do samog vrha.Ovaj trek nije lak i traži dobru pešačku kondiciju, ali je zadovoljstvo koje će te doživeti na Khumbu glečeru neprocenjivo.

Plan Puta

Dan BEOGRAD – KATHMANDU

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla” najkasnije do 20.35h .Polazak za Kathmandu u 22.35h.

Dan KATHMANDU

Dolazak u Kathmandu.Transfer do hotela.Smeštaj u hotelu. Noćenje.

Dan KATHMANDU

Doručak. Obilazak turističke četvrti Thamel radi kupovine opreme za trek. Pakovanje opreme za naredni dan. Dobijanje neophodnih dozvola.Noćenje.

4.Dan KATHMANDU – PHAGDING

Doručak. Transfer do aerodroma. Avio prevoz Kathmandu-Lukla (2804m). Pešačenje do sela Phagding (2600m). Smeštaj u hostel. Ručak. Selo je smešteno na reci Dudh Koshi, na kojoj je izgrađena mini centrala koja snabdeva selo električnom energijom. Horizont iznad sela ulepšava silueta budističkog manastira. Večera. Noćenje.

5.Dan PHAGDING – NAMCHE BAZAR

Nakon doručka, pešačenje. Phagding (2600m) – Namche bazar (3440m). Ulazak u Nacionalni park “Sagarmatha”.Lokalno stanovništvo, zbog velikog poštovanja, nazvalo je ovaj predeo Boginja majka Zemlja. Smeštaj u hotel. Ručak.Obilazak sela sa vodičem. Večera. Noćenje.

6.Dan NAMCHE BAZAR

Doručak. Slobodan dan u Namche Bazaru – selu koje se nalazi u srcu Kumbu regiona, na visini od 3446m. U centru neobičnog sela su brojne prodavnice rukotvorina koje prodaju figure i nakit od srebra, predmete od poludragog kamenja.Razvijena je trgovina gardeorobom izradjenom od jakove dlake. Aklimatizacioni izlet do “Everest view” hotela (4000mnv).Pogled na najviše vrhove sveta. Povratak u Namche Bazar. Ručak. U poslepodnevnim satima odmor. Večera. Noćenje.

7.Dan NAMCHE BAZAR – DOLE

Doručak. Krećemo za selo Dole (4110m) koje se nalazi na 6h pešačenja laganog hoda.U toku treka imaćemo više pauza na kojima pijemo čaj i posmatramo jednu od najlepših planina u Himalajima – Ama Dablam.

8.Dan DOLE – MACHERMO

Doručak. Danas nas čeka takodje 4-5h pešačenja do mesta Machermo (4470m).Približavamo se Gokyo jezerima.Sa naše desne strane su vrhovi Tangboche i Cholatse, a pravo ispred nas uzdiže se u daljini južna stena Cho Oyu (8201m).

9.Dan MACHERMO – GOKYO

Doručak. Do mesta Gokyo (4750m) stižemo dosta brzo i to ne više od 3h pešašanja.Nakom smeštaja u lodgu pored jezera idemo u kratku šetnju.

10.Dan GOKYO – GOKYO 5th LAKE

Doručak. Nakon doručka  krećemo na trek do Gokyo 5th lake (5150m) sa kojeg se najbolje vidi Mt.Everest (8848m) .Povratak u Gokyo, gde imamo noćenje u lodgu. Umesto ovog treka , ako smo dobro aklimatizovani, možemo popeti vrh Gokyo peak (5483m).

Dan GOKYO – DOLE

Doručak. Silazak do sela Dole.Nakon 3h dolazak u lodge. Popodne odmor nakon nekoliko dana konstantnog uspona.Večera.Noćenje.

dan DOLE – PANGBOCHE

Doručak. Silazimo do reke Dud Koshi i prelazimo most.Put nas vodi do sela Portse (3800m) gde pravimo pauzu za čaj i uživamo u pogledu. Nastavljamo do sela Pangboche (4000m) gde obilazimo čuvenu Panngboche gomu strau 380 godina. Smeštaj u lodžu.Večera.Noćenje.

dan PANGBOCHE – NAMCHE

Doručak. Spustamo se u “Dolinu rododendrona” a zatim stižemo do najvećeg budističkog manastira u Nepalu – Tyangboche. Obilazimo manastir , gde će nam monasi ispričati priču o nastanku manastira I njegovoj istoriji. Nastavljamo put ka Namche bazaru.Dolazak u Namche Bazar i smeštaj u lodge. Ručak.U večernjim satima provod u caffe restoranima Namche Bazara. ( turnir u bilijaru, dobra muzika i druženje sa ljudima iz celog sveta ). Večera. Noćenje

14.Dan NAMCHE BAZAR – LUKLA

Doručak. Pešačenje Namche Bazar (3440m) – Lukla (2804m). Smeštaj u hostel. Ručak. Selo Lukla smatra se za najrazvijenije selo u regionu, zbog postojanja aerodroma, što nije uobičajeno u ovim krajevima. Pored tradicionalne kupovine suvenira, u večernjim satima neobičan izlazak u pravi disko klub iz ‘80-tih. Večera. Noćenje.

15.Dan LUKLA – KATHMANDU

Nakon doručka napuštanje hostela. Odlazak na aerodrom (100m). Let avionom do Kathmandua. Transfer do hotela.Smeštaj. Ručak. Slobodno poslepodne za induvidualne aktivnosti. Večera. Noćenje.

16.Dan KATHMANDU – BEOGRAD

Doručak. Slobodan dan predvidjen za obilazak grada i kupovinu suvenira u četvrti .Transfer do aerodroma u 17.30h.Polazak za Beograd u 20.35h.

17.Dan BEOGRAD

Dolazak u Beograd 11.05h.

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije: 2480 €

Organizacija obuhvata:
– avio prevoz na relaciji Beograd – Kathmandu –Beograd
– sve aerodromske takse
– transferi minibusom aerodrom-hotel-aerodrom
– avio prevoz na relaciji Kathmandu – Lukla –Kathmandu sa svim taksama
– smeštaj u hotelu  4* Kathmandu, u 1/2 sobama, BB
– smeštaj u lodževima tokom treka u Himalajima, u 1/2 ili 1/3 sobama, pun pansion
– UIAA planinarski vodič na trekingu prema programu
-usluge lokalnih vodiča i nosača prema programu
-dozvole za trek (TIMS)
-taksa za Nacionalni park Sagarmatha
-taksa za Luklu
-troškovi organizacije

Organizacija ne obuhvata:
– nepalska viza pri ulasku u zemlju 40 USD
– međunarodno zdravstveno osiguranje
– ulaznice za muzeje i hramove u Kathmandu
– ručak i večera u Kathmandu
– individualni troškovi
– dve fotografije kao za pasoš 3,5×4,5

Napomena: Prilikom prijavljivanja na mail info@extremesummitteam.com poslati planinarsku biografiju, planinarsku člansku karticu i pasoš.

Uslovi plaćanja i otkazivanja:
Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.
Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 45 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-44 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Od 2001 godine EST u kontinuitetu organizuje odlazak na ovaj trek.

Oprema koju preporučujemo:
1. Ranac (oko 50l)
2. Vreća za spavanje
3. Pantalone za trekking (keper ili sl.)
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje ili duboke patike
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamučne
8. Aktivni veš (base layer)
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice (polar)
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za sunce
15. Čeona lampa
16. Termos od 1l
17. Lekovi i vitamini
18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne
19. Kabanica

Više informacija na info@extremesummitteam.com 

Utisci

Ako čovek želi da se potpuno oporavi od gradske gužve i zaboravi na sve svakodnevne stresove, onda je odlazak u Himalaje na trek sa Extreme Summit Team-om pravi izbor. Priroda me je dovela do potpunog sklada sa samim sobom, a himalajski vrhovi su me podsetili da je sve prolazno da se više ne nerviram zbog gluposti. Nosio sam neki čudan mir u sebi dugo vremena po povratku kuci. Mislim da ću opet da se vratim tamo i da istražim neki novi kutak tog divnog sveta.

Milovan Djurdjevic

Everest trek photo galerija

Doći u posetu njenom visočanstvu Sagarmathi (planini koji još neki zovu i Mt.Evrerest), najvišem vrhu na svetu, samo po sebi je dovoljno da vas ispuni divljenjem i poštovanjem.
Ako tome dodamo i kulturu naroda Šerpa, budističke hramove, netaknutu Prirodu,
onda je ovo putovanje ispunilo sva naša očekivanja…

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo