Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Via Ferrata Gornjak

Trajanje: 1 dan

Via ferrata climbing, Mali i Veliki Vukan i na kraju banja Ždrelo

Polazak: maj, septembar & oktobar

Opis avanture

Misterije istočne Srbije se najbolje upoznaju u direktnom kontaktu sa njom. Popnite se na vrhove Malog i Velikog Vukana, odakle se pruža pogled na dolinu reke Mlave, stari karavanski put i ostatke grada Vukana.Vodimo vas na novu ferratu u Gornjačkoj klisuri.Ovo je idealna tura za one koji se pripremaju za odlazak u Dolomite. Nakon toga, relaksirajte se u termalnim izvorima banje Ždrelo i uživajte u homoljskim specijalitetima.

Pre polaska u našu avanturu, kratko objašnjenje šta je to via ferata:

Via ferata u prevodu znači – gvozdeni put. To je put kroz često nedostupan teren, koji je otvoren postavljanjem metalnih prečki ili “gazišta” i zaštićen čeličnim užetom (sajlom). Suština moderne ferate je čelična sajla koja ide duž trase i periodično je fiksirana za stenu. Sajla služi za osiguravanje, ali se u pojedinim deonicama može koristiti kao pomoćni ručni držač.Ono što je sigurno za ovu avanturu je da će doživljaj biti jedinstven i da ćete biti u mogućnosti da osetite kako to izgleda biti na litici okružen prazninom oko sebe, a opet apsolutno bezbedni.

 

 

Plan Puta

PLAN AKCIJE:

U jutarnjim časovima, krećemo na put od 120 km, na istok Srbije, u Gornjačku klisuru.

Nakon nekih 2 sata vožnje puta dolazimo do početka naše avanture. Na parkingu, u podnožiju stene, svi dobijaju neophodnu opremu (šlem, pojas, ferata komplet). Opremamo se i sledi kratka obuka upotrebe ferata seta.

Sama ferata nije značajno fizički zahtevna, ali zahteva određenu kondiciju i spretnost. Iskusni instruktori će vam objasniti kako da se krećete, odmarate i snađete u situacijama na ferati. Sama ferata ima negde oko 150 metara visine.

Nakon izlaska sa ferate na vrh stenovite barijere, krećemo u lagani trek do vrhova Veliki i Mali Vukan, kako bi smo zaokružili našu avanturu. Silazimo stazom do podonožija gde nas čeka naš prevoz. Kada smo sabrali utiske i skinuli opremu, odlazimo na zasluženo opuštanje u banji Ždrelo, sumirajući utiske u toplim bazenima banje.

Organizacija

Ukupni troškovi:  35 €

 Organizacijom obuhvaćeno:

-Prevoz Beograd – Gornjačka klisura – Beograd
-Sva neophodna tehnička oprema (pojas, šlem, ferata set)
-Licencirani UIAA vodič / prevoz i ishrana

 Organizacijom nije obuhvaćeno::

-Lična oprema
-Osiguranje

Prijave na info@extremesummitteam.com 

Prilikom prijavljivanja poslati planinarsku biografiju i scan planinarske kartice najkasnije 4 dana do početka akcije .

Kondicioni nivo ture: 4/10
Tehnički nivo ture: 4/10

Sam proces penjanja nije toliko fizički zahtevan, ali ukoliko je ovo vaš prvi put, zahteva određenu kondiciju i spretnost. Vodič će održati kratak kurs pre početka penjanja i objasniće osnove kretanja na ferati. Takođe, biće uvek tu uz vas kao ispomoć tokom vaših prvih penjačkih koraka.

Naš preporučeni spisak opreme: 

Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode
Neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće
Neku sportsku obuću koja se ne kliza
Trenerku ili neke druge rastegljive pantalone
Šuškavu jaknu u slučaju vetra
Rezervnu majcu
Naočare za sunce
Rukavice, tanke (one za teretanu su odlične)
Kupaći kostim za banju Ždrelo

NAPOMENA: Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek, odgovarajuće osiguranje,  kao i plaćenju članarinu za tekuću godinu. Ova tura ima ukupno oko 9km pešačenja i ukupnu visinsku razliku od 300m uspona i isto toliko silaska .

 

Utisci

Via Ferrata Gornjak – galerija

Uspon na mali i veliki Vukan, kupanje u Banji Ždrelo

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo