Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Ararat (5137m)

Trajanje: 8 dana

Ararat (5137m)

Polazak: 16.6.2024

Opis avanture

 

Ararat (turski: Agrı Dagı; Jermenski: Մասիս, kurdski: Ciiaie Agiri) je snežno pokriven i uspavan vulkan na krajnjem istoku Turske. Sastoji se od dva glavna vulkanska konusa: Veliki Ararat i Mali Ararat. Veliki Ararat je najviši vrh Turske sa nadmorskom visinom od 5.137m. Nadmorska visina Malog Ararata iznosi 3.896 m. Naš uspon na Ararat će ići do najviše tačke.

Planina Ararat je široka oko 35 km. Prvi zabeleženi usponi na Ararat izvršeni su u srednjem veku, a Friedrich Parrot, Khachatur Abovian i još četiti planinara izvršili su prvi zabeleženi uspon 1829. godine.Planinu su još od srednjeg veka nazivali imenom Ararat (na zapadu), pošto je počela da se poistovećuje sa „planinama Ararat“ opisanim u Bibliji kao počivalište Nojeve barke.

Glavni je nacionalni simbol Jermenije i Jermeni su je smatrali svetom planinom. Predstavljen je istaknuto u Jermenskoj literaturi i umetnosti. Slika je prikazana na grbu Jermenije, zajedno sa Nojevim kovčegom.

Plan Puta

PLAN AKCIJE:

1.Dan: 
Beograd – Istanbul – Dogubayazit
Okupljanje na aerodromu Beograd u 7.00h. Let za Istanbul, a zatim nastavak leta za Dogubayazit. Dolazak na aerodrom Van u 17.35h. Zatim transfer do hotela u Dogubayazitu. Na putu se možemo zaustaviti u blizini vodopada Muradiye kako bismo snimili fotografije. Prijava i smeštaj u hotelu. Uveče imamo sastanak i večeru sa našim lokalnim vodičima koji će vam dati i neke informacije o usponu na planinu Ararat.

2.Dan: 
Izlazak do kampa Ararat 1
Dan počinjemo sa doručkom u hotelu. Zatim sledi pakovanje opreme u minibus (stvari koje nisu potrebne tokom uspona možemo ostaviti u hotelu) i vožnja do sela Cevirme (2200m), koje se nalazi u podnožju planine Ararat. Kad stignemo do početne tačke od koje krećemo sa pešačenjem, nosači će na konje staviti vaše rančeve, hranu i opremu za kampovanje te sve to odneti do kampa 1.

Tu dobijamo pakete za ručak koje ubacite u vaše male rančeve (30l) i krećemo do kampa Ararat 1 koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3200 m. U zavisnosti od tempa grupe trebali bi da stignemo do kampa 1 za 4h. U kampu imamo smeštaj u šatorima, i to 2 osobe u 1 šator. Nakon toga se možemo odmarati, popiti čaj ili kafu i pojesti lagani ručak koji će nas čekati u kuhinjskom šatoru.

Uveče će biti poslužena topla večera (supa, glavno jelo i salata). Noćenje u kampu Ararat 1.

3.Dan:  
Aklimatizacija na planini Ararat
Doručak. Posle doručka dobijamo paket za ručak i vodu, pa krećemo na aklimatizaciju do kampa 2 koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4200 m. Do kampa 2 je potrebno oko 4-5 sati. Nakon odmora vraćamo se u kamp Ararat 1, gde će biti servirana užina, voće i topli napici. Popodne je obavezan odmor u šatorima. Uveče ćemo, kao i prethodnog dana, imati kuvanu večeru. Noćenje u kampu Ararat 1.

4.Dan:
Uspon do kampa Ararat 2
Doručak. Zatim predajemo prtljag nosačima koji ga pakuju na konje. Potom krećemo na uspon do kampa Ararat 2 (4200 m). Za 4-5 sati stižemo do kampa. Po dolasku smeštamo se u šatore, a onda idemo na topli čaj, kafu i da nešto pojedemo. Popodne se preporučuje odmaranje u šatorima, a možete da pripremite vašu ličnu opremu za uspon na vrh planine Ararat (proverite dereze, čeone lampe, itd.).

Topla večera će  biti servirana ranije nego prethodnih dana, da bismo se dobro odmorili jer na uspon krećemo rano ujutru. Noćenje u kampu Ararat 2.

5.Dan: 
Uspon do vrha Ararat (5137 m), potom spuštanje do kampa 1
Ustajemo mnogo pre izlaska sunca (obično oko 2h ujutro), a zatim idemo da pojedemo lagani doručak.  Proveravamo svu ličnu opremu, u rančeve pakujemo vodu, termose s vrućim čajem , paketima za ručak i krećemo na završni uspon na Ararat. Do vrha je potrebno  5-7 sati, zavisi od vremenskih uslova i tempa grupe. Možda će biti potrebno koristiti dereze zadnjih 200-300 metara pre vrha.

Na vrhu imamo vremena da  proslavimo uspon i napravimo par fotografija. Nakon toga ćemo se spustiti do kampa Ararat 2, gde nas čeka obrok. U našim šatorima možemo da odmaramo oko 1-2 sata. Zatim pakujemo prtljag na konje i spuštamo se do kampa 1. Večera i noćenje u kampu.

6.Dan: 
Povratak u Dogubayazit
Doručak u kampu. Zatim pakujemo našu opremu i spuštamo se do mesta u blizini sela Cevirme, gde će nas čekati vozač. Transfer minibusom do Dogubayazita i našeg hotela. Noćenje u hotelu.

7.Dan: 
Dogubayazit

Doručak u hotelu. Transfer od Dogubayazita do aerodroma Van. Polazak za Beograd u 11.20h. Dolazak u Beograd u 19.30h.

 

Organizacija

Cena: 1150 EUR

U cenu je uključeno:

Avio karte sa svim taksama Beograd – Istanbul – Beograd
Avio karte sa svim taksama Istanbul – Dogubayazit –Istanbul
Transfer od aerodroma Van do Dogubayazita i nazad
Transfer od Dogubayazit do planine Ararat i nazad
Transport opreme na planini
Hotelski smještaj u Dogubayazitu (noćenje sa doručkom)
2 noćenja u dvokrevetnim sobama
Tri obroka dnevno na planini i bezalkoholna pića
Kuvar i ostalo osoblje tokom uspona
Usluga lokalnih vodiča
Dušeci i šatori tokom uspona (1 šator za 2 osobe)
Dereze
Ulaznice u palatu Ishak-paša
Licencirani UIAA vodič

U cenu nije uključeno:

Osiguranje koje pokriva sve do visine 6000m
Ručak i večera u Dogubayazitu
Lični troškovi

Napomena: Prilikom prijavljivanja na mail info@extremesummitteam.com poslati planinarsku biografiju, planinarsku karticu i pasoš.Na ovu avanturu mogu da se prijave svi koji su u stanju da u našim planinama prepešače 15-20km sa 1000m uspona, redovno upražnjavaju neki aerobni sport (trčanje, bicikl…) i koji imaju iskustvo u zimskim usponima sa korišćenjem dereza.

Uslovi plaćanja i otkazivanja:
Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.
Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 45 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-44 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Oprema koju preporučujemo:
1. Ranac (do 40l) & transportna vreća do 70l
2. Vreća za spavanje (do – 10 C u comfort zoni)
3. Pantalone za trekking (keper ili sl.)
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje & kamašne
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamučne
8. Aktivni veš (base layer)
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice 
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za sunce
15. Čeona lampa
16. Termos od 1l x 2
17. Lekovi i vitamini
18. Krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne
19. Trek štapovi
20. Perjana jakna sa kapuljačom

Više informacija na info@extremesummitteam.com 

Utisci

Ararat 5137 – galerija

Mont Blanc ili kako u prevodu glasi Bela Planina je masiv smešten u Alpima, leži uz francusko – italijansku granicu, a doseže do Švajcarske.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo