Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Gruzija Trek

Trajanje: 10 dana

Trek kroz Gruziju - Zuruld masiv, Korduli jezera, Shkhara glečer...

Polazak: 19.8.2024.

Opis avanture

Gruzija, zemlja na raskrsnici Evrope i Azije, bivša je sovjetska republika, u kojoj se nalaze autentična planinska sela Kavkaza i crnomorske plaže. Poznat je po Vardziji, proširenom pećinskom manastiru iz 12. veka, i drevnom vinorodnom regionu Kakheti. Glavni grad, Tbilisi, poznat je po raznovrsnoj arhitekturi i kaldrmisanim uličicama svog starog grada.Tokom ove ture obilazmo najatraktivnije lokacije strarog grada Tbilisiija, zatim lokalnim letom idemo za Mestiju gde u stvari započinje prava avantura.Obilazimo Zuruld masiv, muzeje Svaneti i Margiani, Korduli jezera, Shkhara glečer, Shdugvra vodopad, čuvenu Mkheri crkvu a za kraj smo ostavili izlet u Kakheti gde obilazimo najpoznatije gruzijske vinarije.

Plan Puta

PLAN PUTA:

1.Dan BEOGRAD –  ATINA – TBILISI
Polazak iz Beograda, sastanak na Aerodromu Nikola Tesla u 13:30h.
 
2.Dan  TBILISI
Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim satima. Transfer i smeštaj u hotel. Doručak. Razgledanje grada i izlet do starog dela Tbilisija: (razgledanje: Crkva Metekhi; Stara kupališta; Ulica Chardin; Stari karavanserai; Narikala, Katedrala Sioni; Mtasminda, Etnografski muzej itd). Odlazak do Mtskheta – najstarije prestonice Gruzije (Manastir Jvari; katedrala Svetitskhoveli), ručak i povratak u Tbilisi, slobodno veče, noćenje u Tbilisiju.
Obroci: doručak, ručak
 
3.Dan TBILISI –  MESTIA
Nakon doručka, pakovanje i let za Mestiju. Kratka hajk tura u okolini Mestiji. Obilazak Zuruld masiva ukupno 6 km u trajanju max 3 h. Delom se ide žičarom. Visinska razlika 300 m.  Izlazak na 2.455 m, sa pogledom na okolne vrhove. Nudi fenomenalan pogled na neke od najistaknutijih vrhova Kavkaza, poput Ushbe, Tetnuldi i Laila. Povratak u Mestiju, poseta muzeju Svaneti ili muzeja kula Margiani. Noćenje.
Obroci: doručak
 
4.Dan MESTIA – KORDULI LAKES – MESTIA, , 21 km, 1500 m uspona, dostignuta visina 2.749mnv
Nakon doručka upućujemo se na trek prema Korduli jezerima. Ovo je trek koji ide do skupine jezera koja leže ispod planine Ušba, jedne od najfascinantnijih planina ovoga podneblja. Sama refleksija odraza masiva  u jezeru je doživljaj vredan malo truda. Ukoliko budemo imali snage i volje, izacic cemo na Korduli prevoj, koji se nalazi 200 metara visinski iznad jezera, sa koga se pružaju savršeni pogledi na okolne vrhove.Povratak u Mestiju i slobodno vreme. Noćenje.
Obroci: doručak
 
5.Dan  MESTIA –  USHGULI – SHKHARA GLEČER – USHGULI, 16 km, ukupan uspon 540 m, dostignuta visina 2450 mnv
Nakon doručka, krećemo iz hotela i ukrcavamo se u čuveme marshutke, vrsta javnog prevoza koja postoji u Gruziji. Vozimo se do Usguli sela. Danas nas čeka lagana i opuštajuća šetnja sa prelepim prizorima oko nas. Nakon obilaska glečera, vraćamo se u Ushguli na zasluženi odmor. Pre toga ćem popiti zasluženo piće u baru sa savršenim pogledom na planine.
Obroci: doručak
 
6.Dan USHGULI–MAZERI – SHDUGVRA VODOPAD – MESTIA, 14 km do vodopada
Doručak. Hvatamo već popularnu marshutku i  odvozimo se ka selu Mazeri, u čijoj blizini kreće naš trek .Put nas vodi kroz prelepe četinarske šume, planinske potoke sa pogledom na vrhove Ušbe. Postoje dva načina da se dođe do vodopada. Duža i lepša verzija počinje u Grand hotelu Ushba, prelazeći most preko reke Dolre levo od hotela. Staza prolazi izvorima mineralne vode, crkvicom sa slikovitom lokacijom, predivnim livadama, zatim se polako uspinje stazom predivnih borovih šuma sve dok ne stigne do graničnog stuba odakle počinje poslednji uspon. Potrebno je da imate pasoš kako to ponekad i graničari zahtevaju. Trek je dug 7 km i traje oko 3-4 sata u jednom pravcu. Na slap se može doći i odozgo i odozdo. Ne možet mu se u potpunosti pristupiti jer stvara stalnu kišu, vetar i dugu.
Ako budemo imali snage I vremena, možemo nastaviti  strmim usponom u blizini vodopada i pešačenjem do lednika Ushba. Do tamo nas vodi dodatnih 3 km i  2h pešačenja po zahtevnijoj stazi. U slučaju kišnog vremena, pripaziti na klizavu stazu i stene. Na kraju, u slučaju dobre vidljivosti, bićemo nagrađeni sjajnim pogledom na vrh u Ušbi kao i na druge vrhove (visine preko 4.000 m) oko njega.
Nakon napornog dana, vraćamo se na isti način do naše baze u Mestiji, na relaksaciju.
Obroci: doručak
 
7 Dan  MESTIA –MKHERI CRKVA – MESTIA, 16 km, ukupan uspon 1.500 m, dostignuta visina 2.473 mnv
Nakon doručka polazak na trek do Mkheri crkve. Trek polazi par km od našeg smeštaja, pa taxijem odlazimo do početne tačke treka. Ako želite da vidite nešto nezaboravno i jedinstveno, imate panoramu kavkaskih planina od 360 stepeni za veoma male napore, onda je Mkheri naš sjajan izbor. Samo uzmite šešir, nešto hrane, 2 litra vode, pripremite se za 5 sati hoda po šumi i dolazimo do  jedne od najviših evropskih crkava Mheri na visini od 2500 m.Crkva Mkheri nalazi se na vrhu panoramskog alpskog brda na ivici prelepog vrha Lahilija (4.000 m) sa pogledom na vrhove planinskog masiva Velikog Kavkaza sa druge strane. Kad je sunčan dan sunčanog vidljivi  suvrhovi: Lahili, Ushba, Tetnuldi, Shkhara i drugi. Povratak u Mestiju. Noćenje.
Obroci: doručak
 
8. Dan MESTIA – TBILISI 
Doručak. Let iz Mestije za Tbilisi. Dolazak u Tbilisi, i slobodno vreme. Noćenje.
Obroci: doručak
 
9. Dan TBILISI – KAKHETI TURA – TBILISI
Nakon doručka odlazak na Kakheti turu. Obilazak Manastira Bodbe, zatim grada u Signagiju, poseta Muzej Tsinandali, ručak i degustacija vina u vinskom podrumu u Nafareuli-u, povratak u Tbilisi. Noćenje.
Obroci: doručak, ručak
 
10. Dan TBILISI – ATINA – BEOGRAD
Povratak za Beograd u ranim jutarnjim satima.

Organizacija

Troškovi avanture  po osobi: 1580€

Organizacija avanture obuhvata:

– avio karte na relaciji  Beograd – Tbilisi– Beograd & sve aerodromske takse
– avio karte na relaciji Tbilisi – Mestia – Tbilisi & sve aerodromske takse
– svi transferi minibusom aerodrom – hotel – aerodrom za oba leta
– minibus  i lokalni prevoz na svim relacijama 
– izlet: Tbilisi stari grad+ Mtskheta sa uključenim ručkom i ulaznicama
– Kakheti tura sa uključenim ručkom, ulaznice za muzejTsinandali & Napareuli i
  degustacija vina
– ulaznice: Svaneti muzej Mestija & karte za žičaru
– smeštaj u  hotelu 3* u Tbilisiu i Mestiji, u 1/2 sobama,  usluga noćenje sa doručkom
– smeštaj u  pansionu u mestu Ushguli u 1/2 sobama,  usluga noćenje sa doručkom
– usluge profesionalnog vodiča na treku prema programu

Organizacija avanture ne obuhvata:

-međunarodno zdravstveno osiguranje
-lični troškovi
-obroci koji nisu u programu

Napomena: Doplata za hotele 4* tokom treka je 240 eura.

Prilikom prijavljivanja na mail info@extrremesummitteam.com treba poslati:

skeniranu prvu stranicu pasoša
skenirano putno osiguranje

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:

– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju

– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju

– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:

– Ukoliko je otkaz 45 i više dana pred polazak vraća se 100% uplaćenog novca

– Ukoliko je otkaz 30-44 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca

– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 45 dana pre datuma polaska.

U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Vizni režim:

Za putovanje u Gruziju državljanima R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 365 dana od dana prvog ulaska. Vize kojima se reguliše boravak do 5, 10 ili 15 godina pribavljaju se preko internet stranice: https://www.evisa.gov.ge/GeoVisa/en/VisaApp ili preko nadležnih diplomatsko-konzularnih predstavništava ove zemlje u inostranstvu. S obzirom da Ambasada Gruzije pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi iz Grčke, državljani R. Srbije obraćaju se njihovoj Ambasadi u Atini.

Dozvoljeno je uneti hranu težine do 5 kg, vrednosti do 200 larija (oko 100 evra). Takođe, dozvoljeno je uneti stvari za ličnu upotrebu, težine do 50 kg, vrednosti do 300 larija (oko 150 evra), odnosno do 1500 larija (oko 750 evra), ako se putuje avionom. Poželjno je posedovanje polise putnog zdravstvenog osigranja.

Oprema koju preporučujemo:

Ranac 30l-40l
Putna torba za ostatak stvari / ostaje u hotelu dok ste na treku
Pantalone za trekking (keper ili sl.) x 2
Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
Cipele za planinarenje
Čarape – termo + obične
Majice pamučne x 5
Aktivni veš (Base layer)
Vunena kapa (ili polar)
Šešir (zaštita od Sunca)
Dukserica od Polara
Rukavice
Pribor za higijenu
Naočare za Sunce
Čeona lampa
Termos od 1l x 2
Lekovi, vitamini…
Krema za sunčanje SPF 50 , krema za usne
Trek štapovi

 

Prijave i više informacija možete saznati na info@extremesummitteam.com

Utisci

Gruzija – galerija

Gruzija, zemlja na raskrsnici Evrope i Azije, bivša je sovjetska republika, u kojoj se nalaze autentična planinska sela Kavkaza i crnomorske plaže.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo