Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Dolomiti, Italija

Trajanje: 4 dana

Via ferrata & MTB & Trekking adventure

Polazak: 5.9.2024.

Opis avanture

Dolomiti su planinski masiv u severnim italijanskim Alpima sa 18 vrhova preko 3000m.Kažu da ovde možete videti najlepše planinske panorame na svetu sa vertikalnim stenama, strmim liticama, zelenim livadama, snažnim vodopadima i prostranim dolinama. Ovo je odlično mesto za klasično i sportsko penjanje, planinski bicikl, trekking i naravno čuvene via ferrate zbog kojih najviše idemo u Dolomite.Via Ferrata u bukvalnom prevodu znači „Gvozdeni put“.Nastale su u prvom svetskom ratu kada su vojnici radi lakšeg pristupa položajima sa klinovima i metalnim sajlama osiguravali prilazne puteve.Taj termin se odomaćio u čitavom svetu za sve fiksirane smerove na ovaj način. U drugoj polovini dvadesetog veka u Dolomitima je postavljeno mnogo novih via ferrata i uglavnom su dobijale imena po poznatim vodičima iz tih krajeva.Danas su one izazov mnogim planinarima i predstavljaju najbezbedniji način da dodjete do svoje porcije adrenalina.Ovoga puta izabrao sam Cortinu d’Ampezzo za bazu iz koje ćemo svako jutro ići na neku od okolnih planina: Tofana, Cristallo, Sorapis ili Averau.Put do Cortine nije veliki problem jer se od Beograda uglavnom vozi auto putem a potrebno je oko 8 sati vožnje.

Plan Puta

PLAN AVANTURE

Dan 1 (Četvrtak)
Prevoz na relaciji Beograd – Cortina d’Ampezzo (Borca di Cadore). Smeštaj u hotelu .Večera.Noćenje.

Dan 2 (Petak)

Grupa A
Posle doručka krećemo na pešačenje. Najlepši trek je uspon na vrh Averau (2649m). Vozimo se od Cortine nekih 25 minuta, a onda krećemo kroz borovu šumu ka vrhu, gde nas čeka planinarski dom.

Grupa B
Via Farrata. Ove godine radimo po sledećem: Početnici idu prvo na neku lakšu ferratu, oni koji su bili jednom sa nama u Dolomitima mogu da penju ocene težine najviše 3B, a oni koji su već nekoliko godina idu sa nama idu na nove ferrate ocene od 3B do 5C.Popodne odmor i druženje u hotelu.

Dan 3 (Subota)

Grupa A
Doručak u hotelu. Priprema za polazak na MTB avanturu. Za ljubitelje vožnje MTB-a postoji izbor od nekoliko desetina uredjenih staza, od onih najlakših za početnike pa sve do “singletrack” vratolomija po Dolomitima. MTB putevi i staze su jasno obeležene, a na svakih nekoliko kilometara može se svratiti do odmorišta na piće.Povratak u Cortinu.

Grupa B
Via Farrata. Ove godine radimo po sledećem: Početnici se danas priključuju grupi koja penje ocene težine do 3B, a oni koji su već nekoliko godina idu sa nama idu na nove ferrate ocene od 3B do 5C.Popodne odmor i relaksacija u SPA.

Dan 4 (Nedelja)

Grupa A
Via Farrata.Svi zajedno penjemo jednu od 3B ferrrata, kako bi smo što ranije završili i krenuli kući.

Grupa B
Za trekere koji ne žele da penju u planu trek koji polazi sa Falzarego prevoja i ide na vrh Col dei Bos (2559m). U podnožju planine se nalaze ostaci od bolnice iz prvog svetskog rata.Ovaj trek mogu i deca ali uz odgovarajuću obuću i obavezne trek štapove.
Završetak treka i via ferrata climbing oko 14.00h.Polazak za Beograd.Ručamo negde uz put.Dolazak u Beograd najkasnije do 23.00h.

 

Organizacija

Ukupni troškovi : 450 EUR 

Organizacijom obuhvaćeno:

Smeštaj u hotelu 4* / polupansion / doručak&večera / 3 noćenja
Oprema za Via Ferate (pojas, karabineri, šlem…)
Planininski bicikl (MTB + kacige)
Sve takse i dozvole
Licencirani UIAA planinarski vodiči za sva 3 dana (trek + via ferrata+MTB)
Free parking & WiFi

Organizacijom nije obuhvaćeno:

Privatno zdravstveno osiguranje
Prevoz BG-Cortina-BG / privatnim automobilima

Postoji opcija i da angažujemo kombi 8+1 sa vozačem.
U tom slučaju svi koji idu kombijem dele troškove prevoza.

Oprema potrebna za ovu avanturu je sledeća:
Via Ferrata: Duboke trek cipele, ranac do 30l a garderoba do nivoa gore-tex
Obavezne naočare za sunce i krema za sunčanje – factor 50, rukavice bez prstiju
(Via ferrata komplet, šlem i pojas mi obezbedjujemo)
MTB: Garderoba za MTB (MTB Shimano XT i šlem mi obezbedjujemo)
Trek: Garderoba i oprema za trek, uz obaveznu nepromočivu obuću i trek štapove.

Prijave najkasnije do 1.6.2024.g. isključivo na mail  info@extremesummitteam.com

 

Utisci

Dolomiti – galerija

Dolomiti su planinski masiv u severnim italijanskim Alpima sa 18 vrhova preko 3000m.Kažu da ovde možete videti najlepše planinske panorame na svetu sa vertikalnim stenama, strmim liticama, zelenim livadama, snažnim vodopadima i prostranim dolinama.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo