Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Mt.Toubkal (4167m), Maroko

Trajanje: 11 dana

Uspon na Mt.Toubkal (4167m), Veliki Atlas, Maroko

Polazak: 16.6.2025.

Opis avanture

Planinski masiv Atlas predstavlja pravi avanturistički doživljaj za sve ljubitelje planinarenja i netaknute prirode. Spaja Maroko, Alžir i Tunis.Pored uspona na najviši vrh severne Afrike – Toubkal (4167m), obilaze se stari gradovi Maroka i njihove najzanimljivije kulturne znamenitosti. Iznenadiće vas koliko se potoka sliva sa svih strana u naizgled pustoj oblasti. Veliki vodopadi u planini deluju nestvarno s obzirom da se nalazite u Severnoj Africi.

Najzanimljivije je selo Imlil sakriveno medju krošnjama na hiljade stabala oraha. Zvezdano nebo na Himalajima neponovljivo, ali u planinama Severne Afrike njegova lepota nije nista manje vredna.Izlazak sunca je poseban doživljaj. Prvi zraci sunca  se rasire kao lepeza nad selom, osvetljavajuci kuce i krosnje orahovog drveta. Dorucak na terasi uz mirise lokalne kuhinje koji se mesaju sa svezinom jutra svima donesu mir i spokoj. Govore uglavnom berberski, arapski ili francuski jezik. Žive u zanimljivoj zajednici, i veoma su gostoprimljivi. Nakon uspona na Veliki Atlas, a nakon obilaska Marrakesh-a idemo na Atlanski okean u čuvenu staru luku Mogador (Agadir) gde nas posle vrhova čekaju plaže:)

Plan Puta

1.Dan BEOGRAD-ISTANBUL-MARRAKESH – IMLIL

Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla” najkasnije do 7.00h. Polazak za Istanbul u 9.00h. Dolazak u Marakkesh koji  je nekadašnja prestonica i kulturni centar Maroka, poznat po bazarima i festivalima.Nastavak putovanja za Imlil (oko 1 sat vožnje). Imlil je slikoviti berberski gradić, smešten na zapadnoj visiji Atlasa. Smeštaj u gostinskoj kući. Noćenje

2.Dan  IMLIL – DOM TOUBKAL ( 4 – 5h hoda )

Nakon doručka, hodanje kroz Mizane dolinu. Kraće zadržavanje u autentičnom selu Aremd. Zatim prolazak pokraj svetilišta Sidi Shamarouch, koje svojom lepotom privlači turiste i hodočasnike.Nastavljamo pešačenje ka istoku, pravcem kojim mule vekovima prenose tovare. Prolazak pored velikih stenovitih odseka tipičnih za ovaj kraj, a potom uspinjanje vijugavim putem do planinarskog doma Toubkal (3206m). Smeštaj. Večera. Noćenje.

3.Dan DOM TOUBKAL – Jebel Toubkal (4167mnv) – DOM TOUBKAL

Ustajanje u 04.00h.Doručak. Uspon na najviši vrh Severene Afrike – Jebel Toubkal        ( 4167mnv-oko 4h hoda). Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, povratak do doma Toubkal. Večera. Noćenje.

4.Dan DOM TOUBKAL – IMLIL

Doručak.Silazak u Imlil.Odmor i proslava uspona na Veliki Atlas.Večera.Noćenje.

5.Dan IMLIL- MARRAKESH

Doručak. Transfer iz Imlila za Marakeš. Smeštaj u hotel. Dan za obilazak Marakeša (Ali ben Youssef Medersa, The Koutoubia, Bahia Palata). Na ulicama i bazarima Marakeša se mogu videti raznovrsnezanimljivosti ( od dresera zmija do prodavaca Berberskih lekova koji nude magične ljubavne napitke).Večera. Noćenje.

6.Dan MARRAKESH

Doručak.Dan za obilazak muzeja i kulturnih spomenika u Marrakesh-u sa vodičem.Večera.Noćenje.

7.Dan MARRAKESH – ESSAOUIRA

Nakon doručka, transfer do čuvenog grada na obali Atlanskog okeana.Smeštaj u hotelu.Obilazak tvrdjave i bazara.Ko želi može da proba surf, windsurf & kitesurf jer je ovo top destinacija za te aktivnsoti.Večera. Noćenje.

8.Dan ESSAOUIRA

Doručak.Dan za razgledanje grada i slobodne aktivnosti. Večera. Noćenje.

9.Dan ESSAOUIRA – MARRAKESH

Doručak. Transfer do hotela u Marrakesh-u. Slobodno popodne.Večera.Noćenje.

10. Dan MARRAKESH – BEOGRAD

Doručak. Kupovina suvenira. Transfer do aerodroma u večernim satima Polazak za Istanbul.

11. Dan Dolazak u Beograd u 8.30h.

 

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije: 1250 €

Organizacija obuhvata:

-avio prevoz na relaciji Beograd – Marrakesh – Beograd
-sve aerodromske takse
-svi transferi minibusom aerodrom – hotel – aerodrom u Maroku
-transfer na relaciji Marrakesh – Essaouira – Marrakesh 
-prevoz minibusom na relaciji Marrakesh – Imlil – Marrakesh
-smeštaj u hotelu 3* u Marrakesh u 1/2 sobama, na bazi polupansiona
-smeštaj u hotelu 3* u Essaouria u 1/2 sobama, na bazi polupansiona
-smeštaj u gostinskoj kući u Imlilu u 1/2 i 1/3 sobama, polupansion.
-smeštaj u planinarskom domu Toubkal  u višekrevetnim sobama, pun pansion.
-transfer opreme na Mulama – Imlil – dom Toubkal – Imlil
-UIAA vodič na trekingu prema programu
-lokalni vodiči na usponu
-dozvole za treking i takse za Nacionalni park
-troškovi organizacije putovanja

Organizacija ne obuhvata:

-osiguranje koje pokriva sve do visine od 5000m
-viza za Maroko
-voda, alkoholna, gazirana i negazirana pića
-induvidualna poseta muzeja i ostalih kulturno-istorijskih znamenitosti

Napomena: Prilikom prijavljivanja na mail info@extremesummitteam.com poslati planinarsku biografiju, planinarsku člansku karticu i pasoš.Na ovu avanturu mogu da se prijave svi koji su u stanju da u našim planinama prepešače 15km sa 1000m uspona, i koji redovno upražnjavaju neki aerobni sport (trčanje, bicikl…).

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju / non refundable
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 90% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-60 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 60 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (oko 40l)
2. Vreća za spavanje 
3. Pantalone za trekking 
4. Gore-tex jakna 
5. Cipele za planinarenje 
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamucne
8. Aktivni veš 
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice 
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za Sunce
15. Čeona lampa
16. Termos od 1l x 2
17. Lekovi i vitamini 
18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 50 , krema za usne
19. Kabanica
20. Transportna torba  ili ranac do 90l
21. Trek štapovi

Napomena: Ostalu opremu i garderobu moguće je ostaviti u hotelu u Imlilu.

Prijave na info@extremesummitteam.com 

Utisci

Treking ili ekspedicija, sve jedno na šta se odlučite u organizaciji Extreme Summit Team-a i Dragana Jaćimovića, postaje deo vašeg najlepšeg i najinspirativnijeg iskustva! Sjajna organizacija i vrhunski profesionalni odnos našeg najboljeg alpiniste, ne ostavljaju mesto za neprijatna iznenađenja. Moje iskustvo je takvo da ga uvek i na svakom mestu najtoplije preporučujem.

Milica Slijepčević – Dunav Osiguranje

_________________________________________________________________________

EST je u posljednjih nekoliko godina u regiji unio pravu renesansu odlazaka u svjetska visokogorja i mnogi penjači iz BiH su s njima osvojili niz značajnih vrhova: Ama Dablam, Island Peak, Aconcagua i tri magična vrha iznad 8000 metara nadmorske visine Cho Oyu, Mount Everest i Manaslu. Usponi na Mera Peak u Nepalu i Jbel Toubkal u Maroku ostaće mi u trajnom sjećanju ne samo zbog iskazane visoke profesionalne organiziranosti kojim se EST odlikuje na svojim ekspedicijama i trekingu već i zbog iskrenog drugarstva i prijateljstva koje je traje i danas.

Braco Babić – planinarski vodič, Sarajevo

Maroko veliki atlas

Pogled sa najvišeg vrha Severne Afrike, Jebel Toubkala (4167m) je kao pogled sa dve planine.Na istoku nepregledna pustinja Sahara, suv vazduh i poneka oaza, a na zapadu Atlantski okean,nesaglediva voda,vlažan vazduh i poneko ostrvo.O kulturi Berbera i njihovom gostoprimstvu, kao i o selu Imlilu u kojem raste na hiljade stabala oraha fotografije ne govore mnogo.Treba doživeti…

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo