Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

07 јуна

2010

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2010 godine

Triglavdki steber

Datum izvedene akcije:04. jun – 6.jun 2010.
Lokacija noćenja:Planinarski domovi
Učesnici:Nina Adjanin, Igor Skender
Tip akcije:otvaranje letnje sezone klasičnih alpskih smeri
Izvedene akcije: Dolga nemška, varijanta po razu stebra, IV,V/III, 1100m

Prevoz:Voz + autobus
Opis akcije:
Preplezati najvišji triglavski steber, ki se pne prav do vrha očaka, je seveda želja vsakega plezalca. Uresničiti jo, pomeni preplezati skoraj poldrugi kilometer skladov svetlega apnenca, ki sestavljajo ta vitki, vrtoglavi steber. Biti kos tej velikopotezni turi, pomeni biti alpinist…

Uvodni pasus opisa Dolge nemške iskusnim planinarima nagoveštava o kakvoj se smeri radi. Za savremena poimanja skromna ocena lako zavara prosečnu navezu. Domet klasičnog alpinizma s početka 20. veka davno je pomeren, ali klasični, herojski usponi preko najzahtevnijih alpskih stena uvek će biti pravi ispit i nagrada za navezu koja ih prvi put penje. Savremenici legendarnog uspona iz 1906. pominju kako je uspeh minhenskih alpinista bio ravan rešavanju tri poslednja problema Alpa 30-ak godina kasnije. Prevoz vozom, pristupni marš od 12km do Aljaža, izbor smera asocirali su na stil iz tridesetih godina prošlog veka. Samo su nam nedostajali bicikli :).

Dugačka smer, orjentacijski problemi, izbor tehnike kretanja, sneg u gornjem delu stene samo su neki od detalja koji čine ovaj uspon pravim pravcatim grande course. Severna stena Triglava je u ovo doba godine i dalje prošarana snegom po policama te nam je uspon u ranoj fazi letnje sezone ponudio zanimljivo penjanje od doline u kojoj je već počelo leto do ledenika gde i dalje vlada zima. Gornji deo smeri penjali smo varijantom po razu jer je, iako tehnički teža, bila u boljim uslovima za penjanje od originalnog zig-zag i velike ljuske. Imali smo i tu čast da u upisnoj knjizi na Nemškom turncu svojim imenima otvorimo poglavlje 2010 :).
Izašli smo iz smera dobrih 100m iznad Kugijeve police i odatle abzajlovali na ledenik odakle smo otišli u Kredu i noćili, a narednog dana se spustili u dolinu.

Zaključak: Odlično iskustvo i lepa uspomena na najdražu Stenu. Hvala prijateljima koji su nam preporučili ovu smer (u kombinovanim uslovima).

 

Izveštaj napisali:Nina Adjanin i Igor Skender