Arhiva vesti

Ovo je arhiva svih nasih vesti i clanaka, sa ekspedicija, avantura i desavanja. Izaberite mesec i godinu da bi vam se otovorili clanci iz tog perioda. Pogledajte dnevnike sa avantura, fantasticne slike kao i poneki video.

20 јула

2010

posted by:

Extreme Summit Team

0

Komentara

< Nazad na arhivu 2010 godine

Čopov steber

Sale Spasić, Nikola Djurić i Nemanja Nešković su pre deset dana popeli Čopov steber u Severnoj steni Triglava.

Datum izvodjenja akcije: od 8.-10.jul 2010
Lokacija nocenja: Aljazev dom
Ucesnici: Nikola Djuric, Nemanja Neskovic, Aleksandar Spasic
Tip akcije: usponi u velikoj steni
Izvedeni usponi: Čopov steber (preko Skalaske), 1000m, VI+

Prevoz: auto
Opis akcije:
8.7. Put iz Beograda, dolazak u dom oko 22:30h. Brzo smo se smestili u dom, uvukli se u krevete da malo odmorimo. Ustajemo oko 4h.

9.7. Dovrsavamo pakovanje i krecemo u pristup za koji nam je trebalo oko sat i 15 minuta. Ulazimo u Skalasku, verovatno ne preko najcesce penjanog ulaza. Ipak, lako se orijentisemo i dobrim delom simultano, penjemo je do upisne knjige. Od Gorenjskog turnca ide duga precka u desno kojom se ulazi u Copov steber. Sama precka nije teska, ali je oprez u njoj na najvisem nivou, sto zbog slabih medjuosiguranja, sto zbog kamenja koje prolece, otisnuto sa velike visine stvarajuci ,,onaj’’ zvuk, tik nam uz ledja. Zatim penjemo nekoliko krusljivih cugova srednjih tezina do izlaska na rub stebera odakle krecu rastezaji tezina od V do VI+. Najtezi cug je u blagom previsu sa dosta krusljivih ljuski, tome se, ipak, nismo nadali u najtezim delovima ovog smera. Ovu deonicu Dzoni je bas junacki vodio :-). Iznad toga sledilo je raskrsce gde smo odlucili da penjemo originalnu varijantu koja je nesto duza od leve varijante. Nekoliko cugova IV sa detaljima V pa stizemo pod velike previse odakle nam je bilo malo teze da nadjemo izlaz, tj.Copovu precnicu. Stena je u ovom delu dosta mokra sa slabim medjuosiguranjima sto cini penjanje tezim i napetijim. Sama precnica je izuzetno eksponirana, dok preckate po njoj, nekih 800m pod nogama vidi se sam ulaz u smer. Dan je vec na izmaku tako da smo u ovom delu dosta pozurili kroz sledeci cug IV+ i izlazimo na greben u kome su tezine dosta manje i koje vode do samog vrha smera, nekih 150m vise. Ovaj deo penjemo simultano do police na kojoj bivakujemo, ne zeleci da se upustamo u silaz kroz Bamberga nocu i umorni. U vecem delu smera klinovi su bili stari i dotrajali.

10.7. Oko 5 i 30 ujutru nastavljamo grebenom do Bamberga, a onda po njemu spustanje do Aljazevog doma puna 4h. Usput srecemo planinare koji su to jutro posli na Triglav i znatizeljno nas zapitkuju koji smer smo peli i komentarisu kako su nas gledali prethodnog dana u steni. Od Aljazevog doma povratak preko Ljubljane, gde svracamo u grad na zasluzeni rucak. Grad je poluprazan, svi su negde otisli za vikend.

Izvestaj napisao : Aleksandar Spasic