Bacite pogled odozgo na prelepu zemlju ispred vas! Imate priliku da osvojite najviše vrhove Srbije i da vidite kako izgleda Pogled s neba! Povedite ekipu na vikend ture opuštanja po najlepšim krajevima naše zemlje. Ajmo u šetnju do vrha ! :)

Kajak avantura – Koviljski rit

Trajanje: 1 dan

Kajak avantura u Koviljskom ritu

Polazak: maj & oktobar

Opis avanture

Koviljski rit, specijalni rezervat prirode pored koga smo mnogo puta prošli a malo ko zna za njega. Nalazi se pored auto-puta Beograd – Novi Sad. Impozantna šuma sa bačke strane mosta kod Beške. Vožnja kajakom je najbolji način da se zaviri u ovaj skriveni rezervat. Flora i fauna Koviljskog rita su veoma zanimljiva a ceo prizor je rajski. Veslajući ritom, čak 172 vrste ptica, od kojih 103 sa statusom prirodne retkosti potrudiće se da nam svojom pesmom uveličaju boravak u njihovom prirodnom staništu. Voda kojom veslamo je u delovima prekrivena retkim vrstama vodenih biljaka poput belog i žutog lokvanja i četvorolisne deteline. Prava plutajuća sreća. 46 vrsta riba i još puno različitih životinja našle su svoj mir baš u ovim vodama. Taj mir čeka i nas. Amazonski ambijent na samo sat vremena vožnje od vrelog grada.

Plan Puta

PLAN AKCIJE:

Okupljanje ispred Bigz-a od 7:45 do 8:15h. Pakujemo se i krećemo auto-putem ka Novom Sadu. Isključujemo se kod mesta Kovilj i krećemo dalje ka Gardinovcima gde ćemo se spustiti do rita. U Gardinovce stižemo u 9:30h. Raspakujemo kajake i nakon kratke obuke u veslanju u 10:15h krećemo u našu avanturu.

Rukavac se u tom delu račva a mi idemo desnim krakom koji se naziva Agla. Nakon sat vremena veslanja izlazimo na širi deo rukavca koji je zbog veće izloženosti suncu u ovo doba godine prekriven lokvanjima i drugim vodenim rastinjem. To će nam malo usporiti kretanje, taman toliko da budemo sigurni da smo sagledali floru i faunu Koviljskog rita u punom sjaju. Dalje nas put ponovo vodi u uži rukavac, ispod mosta i sve do malog jezera pod naziom Arkanj.

Na desnoj obali jezera nalazi se čuveni restoran ,,Na kraju sveta’’ koji je ujedno i poslednja stanica naše kajak avanture. Planirano vreme dolaska je 14h. iskrcavamo se na obali, pakujemo se i presvlačimo. Svaki učesnik će u slučaju da je potrebno dobiti neoprenske čarape i kratko neoprensko odelo. Takodje, suve vreće za pakovanje telefona, aparata biće obezbedjene.

Ovo je idealna tura za sve one koji žele da se oprobaju u kajaku i koji žele da pobegnu od gradskevrućine. Tura nije fizički naporna i prilagodjena je početnicima. Kajaci su dvosedi i apsolutno su stabilni i bezbedni. Svaki učesnik dobija i spasilačk prsluk.

Nakon dolaska do restorana, presvlačimo se i po želji odlazimo na okrepljenje.U 15:30 krećemo ka manastiru Kovilj do koga imamo svega 10 minuta vožnje. Nakon obilaska manastira u 16:30 krećemo za Beograd i ispred Bigz-a stižemo oko 18h.

Organizacija

Ukupni troškovi: 35 eura

Organizacijom obuhvaćeno:

– Prevoz Beograd – Kovilj – Beograd (kombi)
– Licencirani UIAA vodič / prevoz i ishrana
– Kajak i celokupna kajak oprema (prsluk, neoprensko odelo, čarape, suva vreća…)

Organizacijom nije obuhvaćeno:

– Ishrana
– Lična oprema

Oprema:

• Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 1,5l vode
• Neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće
• Kupaći kostim i peškir
• Kačket ili šešir
• Kremu za sunčanje (SPF 30 min)
• Papuče
• Naočare za sunce
• Ako neko ima, nije loše poneti kratke rukavice za biciklu ili za teretanu kako bi veslanje bilo ugodnije, jer nekad postoji mogućnost da se napravi mali žulj od veslanja na rukama.

Kondicioni nivo ture: 3/10

Tehnički nivo ture: 2/10

Prijave na info@extremesummitteam.com 

Prilikom prijavljivanja poslati planinarsku biografiju i scan planinarske kartice najkasnije 4 dana do početka akcije.

NAPOMENA: Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću, odgovarajuće osiguranje, kao i plaćenju članarinu za tekuću godinu. Ova tura ima ukupno oko 10 km veslanja.

Utisci

Kajak avantura – Koviljski rit – galerija

Koviljski rit, specijalni rezervat prirode pored koga smo mnogo puta prošli a malo ko zna za njega. Nalazi se pored auto-puta Beograd – Novi Sad. Impozantna šuma sa bačke strane mosta kod Beške.

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacija:Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo