Dokažite sebi da možete. Popnite se na najviše vrhove sveta, Ako vam je potreban cilj, ili malo akcije u životu. Ako želite da promenite vaš život iz korena, prijavite se na životnu avanturu i budite jedan od izabranih koji su pogledali na svet sa najveće visine i koji mogu da kažu da su sedeli na krovovima sveta.

Etiopija – Simijske planine

Trajanje: 14 dana

Uspon na najviši vrh Etiopije – Ras Dashen ( 4550m)

Polazak: Polazak: 08.11.2024

O ekspediciji

Etiopija…kolevka čovečanstva, stara civilizacija, domovina kafe i najboljih dugoprugaša na planeti, nikad kolonizovana zemlja Afrike, visoke planine i jedinstveni živi svet…EST vas vodi u nezaboravnu avanturu u najvišim planinama ove zemlje misterija.

Simijske planine se nalaze u severnoj Etiopiji.Planine se prostiru na platou koji je razdvojen dolinama i vrlo su upečatljive sa svojim oštrim vrhovima.Najviši vrh je Ras Dashen (4550m), a pored njega su Mount Biuat (4437m) i Kidis Yared (4453m). Simijske planine su raj za ljubitelje ptica.Ovde se možete videti 835 vrste a 23 od njih su endemične.Od životinja najčešće se mogu videti majmuni i divokoze a ove planine su čuvene po Simijskom vuku.Na žalost on je skoro pred istrbljenjem i smatra se da je ostalo samo nekoliko primeraka u prirodi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etiopija je verovatno najbolji primer zajedničkog života hrišćana i muslimana koji u ovoj zemlji žive u harmoniji kao nigde na svetu.Hrišćani su u Etiopiju došli u 4 veku nove ere i iza sebe su do danas ostavili niz prelepih crkava uklesanih u stene.Planinarenje po Simijskim planinama je jedno jedinstveno iskustvo koje se razlikuje od svih planina koje ste do sada penjali.

Plan Puta

PLAN PUTA:

1 dan
Polazak iz Beograda u popodnevnim satima Adis Abebu
2 dan
Dolazak u Adis Abebu u ranim jutarnjim satima.Smeštaj u hotel i obilazak grada po želji. pored čopora dželada majmuna, koje zovu još i babuni “ranjenogsrca” zbog karakteristične crvene zvezde na grudima. Te prekrasne životinje se mogu sresti samo u visokogorju Etiopije.
3 dan
Let za Aksum, gradić na severu Etiopije.Smeštaj u hotel i obilazak parka stela – veličanstvenih kamenih spomenika starih i više od 2500 godina. Najveći od njih, 33 metra dug smatra se najvećim monolitom na svetu koji je obradila ljudska ruka. U predvečerje obilazimo i ruševine palate kraljice Sabe, te nakon kraćeg hoda i lokalitet sa kojeg je dovlačen granit od kojeg su spomenici klesani.
4 dan
Nastavljamo verovatno najlepšom rutom područja Mount Kenije. Tog dana ćemo se kretati dugo, ali laganim tempom. Pejzaži su predivni, a pauzu za ručak pravimo na obali rečice. Kampujemo u blizini jezera Elis, na mestu koje je ostali trekeri retko posećuju (3600m n/v).
5 dan
Vozimo se na istok prema gradiću Adigrati posećujemo pravoslavni manastir osnovan u 6 veku naše ere. Manastir se nalazi na platou planine Debre Damo (2216 m) i pristupačan je samo preko strme litice koju savladavamo uz pomoć užeta. Posle ručka vam otkrivamo i “tajnu” lokaciju izgubljenog Zavetnog kovčega.
6 dan
Čeka nas duga vožnja prema Simijskim planinama.Nakon doručka vozimo se prema reci Takeze, a nakon toga se penjemo strmim i živopisnim Lima-Limo drumom. Nakon planinskog prevoja visem od 3000 metara, stižemo u Debark gde ćemo se i smestiti u skromnom lokalnom hotelu. U Debarku rešavamo dozvole i formalnosti oko trekkinga i boravka u Nacionalnom parku Simijske planine.
7 dan
Iz Debarka naša ekspedicija kreće nakon doručka prema ulazu u nacionalni park i verovatno nadmorski najvišem lodžu u Africi (3260 m). Prolazimo kroz polja i bašte i stičemo pravu sliku o životu stanovnika Etiopije. Nakon ulaska u park srećemo sve manje ljudi, ali drugi “stanovnici” nisu retkost. Verovatno prolazi pored čopora dželada majmuna, koje zovu još i babuni “ranjenogsrca” zbog karakteristične crvene zvezde na grudima. Te prekrasne životinje se mogu sresti samo u visokogorju Etiopije.
8dan
Nastavljamo trekking kroz Simijske planine.Prolazimo pored impresivnog vodopada ispod vrha Gidir Got (3428 m). Vegetacija se potpuno menja i sigurni smo da se ovakvi cvetovi lobelije ne mogu naći čak ni na drugim visokim planinama Afrike. Naš cilj je kamp Gicna 3650 m n/v.
9 dan
Preko vrha Imet Gogo (3926 m) , koji pruža nezaboravne vidike na ravnice severno od Simijsih planina krećemo se ivicom platoa prema našem sledećem odredištu – kampu Cenek. Obronci Ceneka su verovatno najbolja lokacija za posmatranje valijskog kozoroga, još jedne endemske životinjske vrste još redje od dželada babuna- valijski kozorog živi samo u Simijskim planinama. Ipak, najredja zverka je simijski vuk koji takodje obitava na ovim područjima. Njihova brojnost se procenjuje na sveka dvadesetak parova, a smatraju se najredjim kanidima na planeti. U Ceneku, gde je i rendžerska stanica , postavljam o naš kamp.
10 dan
Od Ceneka nastavljamo ka prevoju Bavit (4200m) u blizini vrha Bavit (4430 m).Sa prevoja se spuštamo duboko u dolinu reke koja je 1400 niže, a potom penjemo prema selu Ambiko. U Ambiku postavljamo naš zadnji kamp pre uspona na Ras Dashen. Sad se trebamo dobro odmoriti.
11 dan
Vec u noći ustajemo i pripremamo se za uspon.Ras Dashen, 4546 m n/v je najviši vrh Etiopije. To je cilj naše ekspedicije! Sam vrh izgleda kao džinovski sto od stena, a za uspon je potrebno i malo penjačke veštine.
Nakon uspona vraćamo se nazad u Ambiko kamp.
12 dan
Ponovo uspon na Bavit prevoj i silazak u Cenek kamp. Treba obratiti pažnju na gospodare simijskog neba – orlove bradane, ptice karakterističnog izgleda koje su jedna od najvećih vrsta orlova. Ispod Ceneka nas čekaju džipovi, koji nas voze dalje u drevni grad Gondar.
13 dan
Obilazak znamenitosti Gondara i naravno dvorca cara Fasilidasa iz 17 veka.Povratak za Adis Abebu u popodnevnim satima
14 dan
Povratak  za Beograd.

Organizacija

Ukupni troškovi ekspedicije:  2480 €

Organizacija obuhvata:

– avio prevoz na relaciji Beograd –Addis Abeba – Beograd
-sve aerodromske takse
-viza za Etiopiju
-transferi minibusom aerodrom – hotel – aerodrom
– lokalni avio letovi (Adis – Aksum- Gondar -Adis)
-transferi minibusom na lokalnim aerodromima
-smeštaj u hotelu sa 3* u Aksumu , u 1/2 sobama, pun pansion
-smeštaj u šatorima u Simijskim planinama , pun pansion
-smeštaj u lodžu u Simijskim planinama, pun pansion
– Kuvar, rendžeri, muleteri i ostalo osoblje tokom trekinga u Simijskim planinama
-usluge profesionalnog vodiča na usponu prema programu
-sve takse i ulaznice za Park, crkve i zastićena područja

Organizacija ne obuhvata:

– međunarodno zdravstveno osiguranje
– bakšiš (Tip) za osoblje u Etiopiji

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (oko 60l)
2. Vreća za spavanje (comfort – 10 C)
3. Pantalone za trekking (keper ili sl.)
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje (jednoslojne)
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamučne
8. Potkošulja i duge termo gaće (Bolje aktivni veš)
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice (polar)
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za Sunce
15. Čeona lampa

Utisci

Ako bih igdje ponovo putovao onda je to put Lima-Limo cestom za Debark. Ako bih morao birati planinarsku turu, onda bi to bila tura grebenom u Simisjkim planinama. Odrastao sam u planinama, ali tako blizak kontakt sa prirodom nikada nisam osjetio. Samo u Simijskim, orao bradan leti ispod vas, a valijskog kozoroga možete slikati i mobitelom bez zoom-a.

Ibrahim Tinjak, Sarajevo

Simijske planine photo galerija

Etiopija…kolevka čovečanstva, stara civilizacija, domovina kafe i najboljih dugoprugaša na planeti, nikad kolonizovana zemlja Afrike, visoke planine i jedinstveni živi sve

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo