Pronadjite put koji će vam pokazati ceo beskrajni svet. Mesta iz mašte, filmova, knjiga i priča, daleki i mistični delovi ovog beskrajnog sveta su sada tu, na domak vaše ruke. Vi samo izaberite stranu sveta a mi ćemo vam pokazati put u avanture koje ćete prepričavati unucima. Ostavite vaš trag tamo gde mnogi nisu.

Veliki Atlas, Maroko

Trajanje: 11 dana

Istraživanje planina Severne Afrike, Veliki Atlas, Maroko

Polazak: 04.09.2018

Opis avanture

Planinski masiv Atlas predstavlja pravi avanturistički doživljaj za sve ljubitelje planinarenja i netaknute prirode. Spaja Maroko, Alžir i Tunis.Pored uspona na najviši vrh severne Afrike – Toubkal (4167m), obilaze se stari gradovi Maroka i njihove najzanimljivije kulturne znamenitosti. Iznenadiće vas koliko se potoka sliva sa svih strana u naizgled pustoj oblasti. Veliki vodopadi u planini deluju nestvarno s obzirom da se nalazite u Severnoj Africi.

Najzanimljivije je selo Imlil sakriveno medju krošnjama na hiljade stabala oraha. Zvezdano nebo na Himalajima neponovljivo, ali u planinama Severne Afrike njegova lepota nije nista manje vredna.Izlazak sunca je poseban doživljaj. Prvi zraci sunca  se rasire kao lepeza nad selom, osvetljavajuci kuce i krosnje orahovog drveta. Dorucak na terasi uz mirise lokalne kuhinje koji se mesaju sa svezinom jutra svima donesu mir i spokoj. Starosedeoci žive u jednostavnim kućicama ravnih krovova, smeštenim u isušenim močvarnim udubljenjima. Govore uglavnom berberski, arapski ili francuski jezik. Žive u zanimljivoj zajednici, i veoma su gostoprimljivi. Pre nego što stignete da se osvrnete oko sebe, sačekaće Vas neobično putovanje puno sunčevih zraka, snežnih vrhova, novih doživljaja i dobre zabave.

Plan Puta

1.Dan BEOGRAD-CASABLANCA
Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla” 2 sata pre polaska.Let za Casablancu.Dolazak u Casablancu.Transfer do hotela.Večera.Noćenje.

2.Dan CASABLANCA-MARRAKESH-IMLIL
Doručak.Nastavak puta za Marakeš vozom. Marakeš je nekadašnja prestonica i kulturni centar Maroka, poznat po bazarima i festivalima.Nastavak putovanja za Imlil (oko 1 sat vožnje). Imlil je slikoviti berberski gradić, smešten na zapadnoj visiji Atlasa. Smeštaj u gostinskoj kući.Večera. Noćenje.

3.Dan IMLIL
Doručak.Obilazak Imlila i Aroumda, autentičnih berberskih naselja na Velikom Atlasu.Popodne priprema oreme za odlazak u dom Toubkal. Večera.Noćenje.

4.Dan IMLIL – DOM TOUBKAL ( 4 – 5h hoda )
Nakon doručka, hodanje kroz Mizane dolinu. Kraće zadržavanje u autentičnom selu Aremd. Zatim prolazak pokraj svetilišta Sidi Shamarouch, koje svojom lepotom privlači turiste i hodočasnike. Nastavljamo pešačenje ka istoku, pravcem kojim mule vekovima prenose tovare. Prolazak pored velikih stenovitih odseka tipičnih za ovaj kraj, a potom uspinjanje vijugavim putem do planinarskog doma Toubkal (3206m). Smeštaj. Večera. Noćenje.

5.Dan DOM TOUBKAL – Jebel Toubkal (4167m) – DOM TOUBKAL
Doručak.Uspon na najviši vrh Severene Afrike – Jebel Toubkal ( 4167mnv-oko 5h hoda). Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, povratak do doma Toubkal. Popodnevni odmor u domu. Večera. Noćenje.

6.Dan DOM TOUBKAL – IMLIL
Doručak.Povratak u Imlil i smeštaj u gostinskoj kući.Ručak.Popodne obilazak Imlila i upoznavanje sa kulturom Berbera.Večera.Noćenje.

7.Dan IMLIL-MARRAKESH
Doručak. Transfer iz Imlila za Marakeš. Smeštaj u hotel. Dan za obilazak Marakeša (Ali ben Youssef Medersa, The Koutoubia, Bahia Palata). Na ulicama i bazarima Marakeša se mogu videti raznovrsne zanimljivosti ( od dresera zmija do prodavaca Berberskih lekova koji nude magične ljubavne napitke).
Večera. Noćenje.

8.Dan MARRAKESH
Nakon doručka, obilazak Marakeša (Dar Si Said, Muzej Marakeš, Palata Badi, Marakeški bazar ).Slodobno poslepodne. Večera. Noćenje.

9.Dan MARRAKESH-FEZ
Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Fez u ranim jutarnjim satima.
Dolazak u Fez a zatim transfer do hotela.

10. Dan FEZ

Obilazak verovatno najlepšeg grada u Maroku.Stara carska prestonica sa hiljade radnji i raznih radionica za preradu kože, drveta, metala…Obilazak grada i svih kulturno-istorijskih znamenitosti.

11. Dan FEZ – CASABLANCA

Doručak.Polazak za Casablancu.Transfer do aerodroma.Dolazak u Beograd u večernjim satima,

 

Organizacija

Cena: 1050 €

Organizacija obuhvata:

-avio prevoz na relaciji Beograd – Casablanca – Beograd
-sve aerodromske takse
-svi transferi minibusom aerodrom – hotel – aerodrom
-prevoz vozom na relaciji Casablanca – Marrakesh i Marrakesh-Fez-Casablanca / I klasa
-prevoz minibusom na relaciji Marrakesh – Imlil – Marrakesh
-smeštaj u hotelu 3* u Casablanca u 1/2 sobama, na bazi polupansiona
-smeštaj u hotelu 3* u Marrakesh u 1/2 sobama, na bazi polupansiona
-smeštaj u hotelu 3* u Fezu u 1/2 sobama, na bazi polupansiona
-smeštaj u gostinskoj kući “Dar Adrar“  u Imlilu u 1/2 i 1/3 sobama, polupansion.
-smeštaj u planinarskom domu Toubkal  u višekrevetnim sobama. Pun pansion.
-usluge profesionalnog vodiča na trekingu prema programu
-dozvole za treking i takse za Nacionalni park
-troškovi organizacije putovanja

Organizacija ne obuhvata:

-međunarodno zdravstveno osiguranje
-viza za Maroko
-voda, alkoholna, gazirana i negazirana pića
-induvidualna poseta muzeja i ostalih kulturno-istorijskih znamenitosti

Napomena: Prilikom prijavljivanja na mail info@extremesummitteam.com poslati planinarsku biografiju, planinarsku člansku karticu i pasoš.

Uslovi plaćanja i otkazivanja:

Da bi se ekspedicija realizovala potrebno je minimum 6 članova ekspedicije.
Prijave najkasnije do 90 dana pre polazak na ekspediciju.

Uslovi plaćanja:
– 10% od ukupnog iznosa pri prijavljivanju za ekspediciju / non refundable
– 40% od ukupnog iznosa 60 dana pre polaska na ekspediciju
– 50% od ukupnog iznosa 30 dana pre polaska na ekspediciju

U slučaju otkazivanja učešća u ekspediciji od strane člana ekspedicije:
– Ukoliko je otkaz 60 i više dana pred polazak vraća se 90% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 30-60 dana pred polazak vraća se 50% uplaćenog novca
– Ukoliko je otkaz 29 dana i manje pred polazak nema povraćaja uplaćenog novca

U slučaju otkazivanja ekspedicije zbog nedovoljnog broja prijavljenih, krajnji rok za obaveštenje o otkazu je 60 dana pre datuma polaska.
U tom slučaju vraća se sav uplaćeni novac osim depozita za rezervaciju avio karata.

Vodič u Maroku : Bojan Marić  /  UIAA vodič

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (oko 50l)
2. Vreća za spavanje
3. Pantalone za trekking (keper ili sl.)
4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)
5. Cipele za planinarenje ili duboke patike
6. Čarape – termo + obične
7. Majice pamucne
8. Potkošulja i duge termo gaće (Bolje aktivni veš)
9. Vunena kapa (ili polar)
10. Šešir (zaštita od Sunca)
11. Dukserica od Polara
12. Rukavice (polar)
13. Peškir i pribor za higijenu
14. Naočare za Sunce
15. Čeona lampa
16. Termos od 1l x 2
17. Lekovi i vitamini (Aspirin, Brufen, FlonivinBS, C vitamin i sl.)
18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne
19. Kabanica

Napomena: Sve je to teško, spakovano u rancu (bez odeće na Vama), oko 10-ak kg. Ostalu opremu i garderobu moguće je ostaviti u hostelu u Imlilu.

Prijave na info@extremesummitteam.com 

Utisci

Treking ili ekspedicija, sve jedno na šta se odlučite u organizaciji Extreme Summit Team-a i Dragana Jaćimovića, postaje deo vašeg najlepšeg i najinspirativnijeg iskustva! Sjajna organizacija i vrhunski profesionalni odnos našeg najboljeg alpiniste, ne ostavljaju mesto za neprijatna iznenađenja. Moje iskustvo je takvo da ga uvek i na svakom mestu najtoplije preporučujem.

Milica Slijepčević – Dunav Osiguranje

_________________________________________________________________________

EST je u posljednjih nekoliko godina u regiji unio pravu renesansu odlazaka u svjetska visokogorja i mnogi penjači iz BiH su s njima osvojili niz značajnih vrhova: Ama Dablam, Island Peak, Aconcagua i tri magična vrha iznad 8000 metara nadmorske visine Cho Oyu, Mount Everest i Manaslu. Usponi na Mera Peak u Nepalu i Jbel Toubkal u Maroku ostaće mi u trajnom sjećanju ne samo zbog iskazane visoke profesionalne organiziranosti kojim se EST odlikuje na svojim ekspedicijama i trekingu već i zbog iskrenog drugarstva i prijateljstva koje je traje i danas.

Braco Babić – planinarski vodič, Sarajevo

Maroko veliki atlas

Pogled sa najvišeg vrha Severne Afrike, Jebel Toubkala (4167m) je kao pogled sa dve planine.Na istoku nepregledna pustinja Sahara, suv vazduh i poneka oaza, a na zapadu Atlantski okean,nesaglediva voda,vlažan vazduh i poneko ostrvo.O kulturi Berbera i njihovom gostoprimstvu, kao i o selu Imlilu u kojem raste na hiljade stabala oraha fotografije ne govore mnogo.Treba doživeti…

Od Srbije to Tibeta

Pogeldajte nas poslednji video “Trka Rikši” sa ekspedicije Tibet MTB Expedition !

klikni da gledas na Youtube-u


Mapa lokacijaOvo je mapa avantura po Svetu

Pogledaj kuda se sve krecemo po zemlji !
Klikni na oznacena mesta da vidis detalje i ponudu za tu regiju.

Utisci sa putovanja

"

U ekspedicijama EST-a sam uzivao i stekao jako dobre prijatelje, sa kojima se vidjam i odrzavam prijateljstvo.Mnogo sam dozivio i naucio na dvije ekspedicije sa Extreme summit team-om,cijenim nacin na koji Dragan radi ovaj posao, njegovo poznavanje tajni Himalaja ulijeva sigurnost svakom clanu ekspedicije i moje je primjecivanje da je on sposoban voditi do vrha i covjeka sa skromnijim planinarskim predispozicijama.EST suradnike rado preporucujem svim svojim kolegama koji bi zeljeli da se iskusaju u izazovima visokog gorja.

"
Zdenko Maric, Mostar, Hercegovina

"

Dragana i njegove ekstremiste otkrio sam nekako odvec kasno. Vec tridesetak godina hodim po planinama (nije to samo vazduh vec i duh), ali nikada mnogo dalje od Durmitora i Prokletija, te nikad vise od Olimpa. Dugo nisam ni pomišljao da mogu i dalje i više, dok nisam otkrio Dragana koji zna put i u dalj i u vis i krenuo sa šezdeset i nekoliko, zasad samo na Himalaje, Ande, Atlas. Zvuči nezavršeno zar ne?

"
Verica Mrdak i Stevan Kordic, Beograd

"

Imao sam sreću da budem član tri ekspedicije :  Island peak, Aconcagua i Cho oyu u organizaciji EST.Veliki profesionalci ,dobri i simpatični ljudi koji osim tehničkih usluga daju i duhovnu nadogradnju.Velika mi je čast bila upoznati Dragana,Miloąa i Ninu koji su uticali na to da gravitacija ima manju silu djelovanja na mene.

"
Adis Cingic, Sarajevo